Månadens Jussi-sept. 2013

Införd på hemsidan september 2013.

 

Debuten på Metropolitan i New York

VARJE MÅNAD gör vi ett nedslag i Jussis fantastiska karriär. September månads nedslag handlar om Jussis debut på Metropolitan Opera i New York 1938.

Jussis internationella karriär börjar

1936 blev ett mycket betydelsefullt år för en 25-årig Jussi med flera nya roller på Stockholmsoperan. Den viktigaste händelsen i hans karriär detta år var dock hans första egna turnéer utanför Skandinavien, med konserter i Wien och opera i Prag i mars, och operaengagemang i Tjeckoslovakien och Wien i maj - juni.

Fortfarande sjöng Jussi Björling bara opera på svenska, men han framträdde med stor framgång i Wien i Bohème, Trubaduren och Aida - den sistnämnda under den berömde italienske dirigenten Victor de Sabata - och återengagerades dit till februari nästa år i åtta olika roller. På vägen till Wien 1937 gästade Jussi Björling också flera av de stora tyska operahusen, och hans världskarriär hade definitivt börjat.

1937 fortsatte han annars vid Stockholmsoperan samt debuterade vid filmen med en av huvudrollerna i komedin Fram för framgång, som mottogs välvilligt av kritiken vid sin premiär i februari 1938.

På senhösten 1937 begav sig Jussi Björling västerut, till USA via Storbritannien där han nu gjorde sin brittiska debut med en konsert i London den 16 november, och föranledde omdömen som ”en ny Caruso”.

Jussi återvänder till USA

Redan som åttaåring, åren 1919-21, turnerade Jussi med sin far och bröder i USA. Efter konserten i London den 16 november 1937 var det dags för Jussi att efter 16 år återvända till USA, den här gången med sin hustru Anna-Lisa. Resan över tog nio dygn med atlantbåten från Southampton till New York och inledde den amerikanska åttaveckorsturnén med den första av tre radiokonserter från Carnegie Hall.

Innan Jussi for till USA framförde Jussi, från en radiostudio hos dåvarande Radiotjänst, en kort hälsning på engelska till den amerikanska publiken inför sin kommande turné.


Lyssna här på Jussis hälsning till Amerika oktober 1937.

 

 

Succéartad konsertturné i USA gav Jussi Metropolitankontrakt.

Inför resan till USA hade en amerikansk manager hade bokat in Jussis engagemang som en konsertturné

Efter att bl.a. ha sjungit opera i Chicago - Rigoletto och Bohème, båda nu för första gången på italienska -, avslutade Jussi sin turné med en konsert till piano i Town Hall i New York, innan han återvände till Sverige i januari 1938. Då hade han också ett kontrakt med Metropolitanoperan med i bagaget.

Turnén hade blivit en utomordentlig framgång och en värdig inledning till Jussis omfångsrika amerikanska karriär. Town Hall-konserten beskrev en kritiker som en succé ”som sällan finner sitt motstycke i våra konsertsalar, stora eller små” och han talade sedan i en sammanfattning av sångarens egenskaper om en röst som inte bara hade ”substans, klangfullhet och omfång” utan även var ”en ung mans absolut ofördärvade röst”. ”Andningsstödet är verkligen magnifikt... ett utomordentligt egaliserat register, attacken är anmärkningsvärt ren, mezza voce utsökt...”.


Dessa framgångar i Amerika ledde till att Jussi Björling i februari 1938 vågade säga upp kontraktet med Kungl Teatern i Stockholm fr o m säsongen 1939/40. På hösten 1938 hade Jussi 53 operaroller på sin scenrepertoar, till vilken bara två ytterligare skulle läggas efter världskriget.

 

Nästa amerikaturné inleddes den 13 november 1938 med en radiokonsert i Ford Sunday Evening Hour i Detroit. Den 24:e i samma månad kom Jussi Björlings uppmärksammade Metropolitan-debut i Bohème, väl mottagen av både publik och kritik, och i december följd av Trubaduren. Vid Metropolitan skulle Jussi Björling sedan komma att sjunga under femton säsonger, denna inräknad, och i 121 föreställningar i New York eller på turné.

Tack vare den fina kritiken och lyckad provsjungning för Met´s legendariske chef, kanadensaren Edward Johnson, fick Jussi engagemang vid Metropolitan för följande säsong. Debuten skulle ske den 24 november 1938.

En lyrisk kritiker skrev den 31 december 1937: "Enastående bland den pågående säsongens musikaliska händelser var Jussi Björlings konsert i går. Publiken borde anse sig lycklig över att ha fått tillfälle att höra den unge svenske tenoren vilken redan vid 26 års ålder betecknats såsom världens störste nu levande tenor och som är Metropolitanoperans yngste sångare".

Den 5 december 1937 sjöng Jussi i direktsändning över hela USA. Radiostationen NBC tillsammans med General Motors sände från Carnegie Hall i New York, en General Motors Concert - "Opera Night".Jussi framförde bl.a. Cavaradossis aria ur Puccinis Tosca "Recondita armonia".

Lyssna här när Jussi sjunger arian den 5 december 1937.

Nu stod han äntligen vid det mål som han så länge hade hade drömt om: att få sjunga på Metropolitan Opera i New York.

 

Jussis debut på "Met" 24 nov. 1938

Åren 1938-41 kan man säga att Jussi tog världen med storm. På Covent Garden, på Metropolitan, och på skivorna sjöng han på ett så briljant sätt att han ställde alla medtävlare helt i skuggan. Året 1938 blev ett märkesår med debuten på Metropolitan.

Gamla Met som invigdes 1883  (ersattes med nya Met 1966) hade en praktfull salong med plats för 3 600 personer. Den här kvällen den 24 november 1938 var det full snöstorm ute och Jussi skulle debutera på Met som Rodolfo i Bohéme. Salongen var utsåld till sista plats. Jussis fru Anna-Lisa satt i Edward Johnsons loge.

Ridån gick upp och spelet kunde börja. Allt gick bra till en början och det var dags för Jussi att sjunga arian "Så kall ni är om handen" med dess höga C på slutet. Jussi var fruktansvärt nervös. Hela hans framtid stod ju på spel, han måste lyckas. Jussis vänstra ben började skaka våldsamt och fortsatte ända tills det höga C:et hade klingat ut.

Då bröt applåderna ut inför öppen ridå och varade över en minut och orkestern gav touche-vilket var mycket ovanligt på Metropolitan. Därmed var Jussis värsta eldprov över.
Operachefen Johnson var mycket nöjd - "He is the boy!" viskade han till Anna-Lisa. Det blev massor av inropningar och publiken skrek"Björling, Björling" och även scenpersonalen applåderade.

Ledande kritiker öste beröm över Jussi. En kritiker ansåg Jussi vara den bäste tenor som hade hörts i Amerika på många år. Edward Johnson var full av entusiasm . "Efter den här enorma succén måste Jussi inte bara sjunga "Faust" och "Bohéme" på Metropolitan nästa säsong utan också "Rigoletto".

En 27-årig Jussi från Stora Tuna hade gjort stor succé på Metropolitan, en världstenor var född.

Lyssna på Jussi som Rodolfo 1939 från en livekonsert

 

Rollistan vid debuten på Metropolitan Opera House
i New York 24 november 1938

LA BOHÈME {330}
Puccini-Illica/Giacosa
Mimì....................Mafalda Favero [Debut]
Rodolfo..........Jussi Björling [Debut]
Musetta.................Marisa Morel [Debut]
Marcello................John Brownlee
Schaunard...............George Cehanovsky
Colline.................Norman Cordon
Benoit..................Louis D'Angelo
Alcindoro...............Louis D'Angelo
Parpignol...............Max Altglass
Sergeant................Carlo Coscia
Conductor...............Gennaro Papi
Director................Désiré Defrère
Costume designer........Blaschke & Cie

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi