Hänt på senaste medlemsträffen

DEN 12 OKTOBER 2013 hälsade Sällskapets hedersordförande Lars Hemmingsson  medlemmarna välkomna till medlemsträffen på ”Stallet", Kaplansbacken i Stockholm. Den här gången stod på programmet att tenoren Fredrik de Jounge och ackompanjatören Lotta Larsson skulle framföra schlager som Jussi sjöng in på 30-talet under pseudonymen ”Erik Odde”

 


Fredrik de Jounge och Lotta Larsson

Fredrik de Jounge har tidigare gästat Sällskapet. Detta skedde i februari 2008 vid en medlemsträff på Radiohuset och sjöng då opera och sånger av klassisk art. Fredrik och Lotta har dessutom uppträtt på Jussi Björlingmuseet i Borlänge samt på Ljusterö Operafestival 2011, till Jussi Björlings minne, med temat "Erik Odde"- Folkets Jussi.

De tidstypiska schlager som framfördes på skiva i början av 1930-talet var oftast dansmusik. Orkestern hade huvudrollen och den som sjöng framförde bara refrängen. Sångaren var en s.k. refrängsångare och ”whispering” en viskande jazzsångare. Så var det även med ”Erik Odde” alias Jussi Björling.

Medlemmarna fick verkligen njuta av en mycket trevlig underhållning och Fredrik och Lotta framförde hela tio sångstycken, sju stycken som Jussi sjöng in som ”Erik Odde” samt tre som Jussi sjöng in under sitt rätta namn.

Nu framfördes inte bara refrängen utan hela texten med tidstypiska titlar som: ”Dina blåa ögon lovar mer än dina röda läppar ger, Kanske att vi på samma drömmar bär, Allting som är vackert påminner mig om dig". Fredrik berättade att det låg mycket arbete bakom att hitta originaltexterna i arkiven.

Mellan och efter sångerna berättade Harald Henrysson om upphovsmännen bakom sångerna samt de orkesterledare som ledde de s.k. dansorkestrarna på inspelningarna.

Som extranummer framförde Fredrik ett av Jussis paradnummer ”Till Havs”.

 


Pelle Jansson riggar ljudet

Harald Henrysson berättar om "Erik Odde"

 

 


Fredrik de Jounge sjunger "Erik Odde"


Publiken lyssnar på "Erik Odde".

 


Fotograf Jacob Forsell "in action"

Fredrik de Jounge berättade sedan om sin karriär som operasångare.

Han är uppväxt i Skärplinge i norra Uppland. 1983 debuterade han som 19-åring vid Ystadsoperan. Studerade vid Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm 87-94 med sångstudier för bl.a. Lilian Gentele, Prof. Rudolf Knoll och hovsångaren Nicolai Gedda.
Fredrik har även studerat i Salzburg, Wien och New York.

1993 debuterade han vid Stockholmsoperan i Elektra.  Säsongen 93-94 engagemang vid Folkoperan och Jerusalem Opera Festival. 1994 fick han engagemang vid Helsingfors National Opera.

Därefter följde gästspel på bl.a. Kungliga Operan, Stockholm i Parsifal, Festspelen i Salzburg, Leipzig Opera, Savonlinna Opera Festival, Rimskij-Korsakow Teatern i St. Petersburg, Stadttheater Biel i Schweiz, Opera Stabile vid Hamburgische Staatsoper.


Under sina år i Finland, Österrike, Schweiz och Tyskland har Fredrik gästspelat på ett stort antal operahus med många av de 40-tal roller som han sjungit hittills.

Sommaren 2002 medverkade han vid Folkoperans uppsättning av Lucia di Lammermoor vid Confidencen och vid Folkoperan för samma produktion. 2003 flyttade Fredrik hem till Sverige efter ca 10 år utomlands.

Sen hemkomsten har Fredrik sjungit vid bl.a. Norrlandsoperan och Regina Teatern i
Stockholm där han sjöng Ernesto i Don Pasquale. Fredrik de Jounge har också framträtt som solist i konserter och romansaftnar i bl.a. USA, Kanada, Italien, Ryssland, Portugal, Österrike,
Schweiz, Tyskland och Finland.

 

Medlemsträffen avslutades med att ”Erik Odde” själv, via skiva, framförde tre sånger. Därefter ”travade” nöjda medlemmar ut ur ”Stallet”, ut i den ovanligt vackra och soliga oktoberdagen.

Här finns mer information om Jussi som schlagersångare


 

Hänt på medlemsträffen 14 sept.

Det var en högtidsstund för alla närvarande ”Jussianer” när höstsäsongens första medlemsträff i Jussi Björlingsällskapet ägde rum på Kaplansbacken 4A, Stockholm i Höstsols lokal ”Stallet” den 14 september.

På programmet stod visning av SVT:s (dåvarande Sveriges Radio) filmdokumentär ”Jussi Björlings Saga” från 1977. Ett ovärderligt dokument, 1 timme och 40 minuter långt, med röster om Jussi i två delar. Den som inte har sett denna unika film har verkligen gått miste om något unikt.


Jan Sederholm, producenten för filmen

Vid träffen medverkade filmens producent Jan Sederholm som gav en mycket initierad information hur inspelningen gick till. Filmen tog flera år att sammanställa och visades i tv 1977. Harald Henrysson, Sällskapets förste ordförande, grundare och mångårig chef för Jussi Björlingmuseet i Borlänge och Sveriges främste Björlingskännare deltog på plats med kompletterande värdefull fakta.


Hjördis Schymberg


Nils Grevillius
I filmen medverkade ett stort antal av Jussis kollegor som berättade hur det var att arbeta med honom och om episoder under arbetet och fritiden. Bland kollegerna kan nämnas Hjördis Schymberg, Hugo Hasslo,  Einar Larson, Joel Berglund, Gösta Kjellertz, Einar Beyron, Helga Görlin, Björn Forsell, Harry Ebert och Bertil Bokstedt, och den ständige vapendragaren och dirigenten Nils Grevillius. Samtliga instämde att det var en ynnest att få uppträda med Jussi. Han lyfte både föreställningen och sina kollegor till oanade höjder.

 


Johannes Norrby
Johannes Norrby, nära vän till Jussis bror Olle och en mycket stor Jussibeundrare. Norrby var chef för Stockholms Konserthus, 1950-70 och körledare och själv en duktig bassångare och ingick i Björlingkvartetten i början av 1940-talet tillsammans med Olle Björling, Anders Strandberg och Claes-Göran Stenhammar.  Norrby talade i filmen mycket varmt med en tår i ögonvrån om Jussi ”vars röst gick rakt in i hjärtat”.

Ljudtekniker från Sveriges Radio berättade hur en radiosändning med Jussi kunde gå till och att det var alltid ”högtid” när Jussi skulle sjunga på radion. För en ljudtekniker var Jussi den bästa tänkbara att samarbeta med, ”allt satt perfekt från början”.

Från Björlingsläktens sida medverkade i filmen hustrun Anna-Lisa, barnen Ann-Charlotte och Lars, kusinen Märta Björling-Kärn samt Jussis yngste bror Kalle.


Anna-Lisa Berg
Våren 1931, på Musikaliska Akademien, träffade Anna-Lisa för första gången Jussi, en händelse som totalt skulle förändra hennes liv. Anna-Lisa kände Jussis bröder, Olle och Gösta, som också gick på Akademien. En dag vid lunchtid stod Gösta och pratade med någon då Anna-Lisa skulle passera och denne någon frågade: -Vem är den där flickan! Kan du presentera mig? Det här, sa Gösta, är min bror, opera-sångaren Jussi Björling. – Och tillade han..., det här är Anna Lisa Berg.

 

Jussis yngste bror Kalle, 1917-75, filmades på plats vid Karlsarvet utanför Leksand, mindes barndomens vilda lekar där på 1920-talet, och särskilt när de rodde på Siljan stilla sommarkvällar och pappa Davids sång ekade över vattnet. Kalle talade med stor tacksamhet om ”Hampus-Greta” som var en ensamstående grannkvinna i Karlsarvet. Pappa David glömde ofta bort det där med mat och då kunde pojkarna få ett glas mjölk och en smörgås och bli ompysslade av Hampus-Greta.

Inspelningen med Kalle gjordes strax innan han avled i januari 1975. Kalle var den ende av bröderna Björling som inte blev professionell sångare, uppträdde visserligen som konsertsångare, baryton, men till yrket var han verkmästare.


Robert Merill

Från USA medverkade i filmen sångarkollagan Robert Merrill som berättade hur det var att uppträda och göra skivinspelningar med Jussi, och direktören Fred Chang från artistagenturen Columbia Artist hur Jussi tog sig an Carusos paradnummer ”L’alba separa dalla luce l’ombra” av Tosti som blev en makalös succé för Jussi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi