Medlemsträff lördagen 11 april 2015

Lördagen den 11 april 2015 ägde årets andra medlemsträff rum i Höstsols lokal ”Stallet” på Kaplansbacken. 29 medlemmar hade infunnit sig för att lyssna på dagens gäst, tenoren Ulf Björkegren. Lars Hemmingson hälsade alla hjärtligt välkomna, men fick därefter meddela att Ulf hade insjuknat under natten till lördagen och därför tyvärr inte kunde närvara på träffen.

Vi beslöt att ändå genomföra träffen. Vår medlem Gunnel Welinder läste faktatexter om Ulfs karriär, samt därefter en intervju med Ulf, publicerad i Sydsvenska Dagbladet i samband med hans 75-årsdag år 2013. Dessutom hade Ulfs vän och sångarkollega Stig Tysklind infunnit sig för att överraska honom.

 

 

 

Nu fick Stig i stället hjälpa till med att berätta för oss om Ulf, och det gjorde han alldeles utmärkt. Vi fick ta del av många roliga och intressanta minnen från den period, då de båda under framför allt 1980-talet samtidigt var anställda som sångare på Musikteatern i Värmland. 

 

Vi lyssnade sedan på några av Ulf Björkegrens inspelningar. Från en CD-skiva med kyrkomusik av Johann Sebastian Bach fick vi höra tenorarian ”Deposuit potentes” ur Magnificat i D-dur, BWV 243, där Ulf visar prov på fina koloraturer med sin ljusa och smidiga röst. Det var en inspelning gjord i Adolf Fredriks kyrka i Stockholm år 1974 tillsammans medlemmar ur Sveriges Radios symfoniorkester och dirigenten Anders Öhrwall.

Därefter tittade och lyssnade vi på en DVD med inspelningar från Musikteatern i Värmland. Det var scener ur tre olika operetter, alla till musik av Franz Lehár.

1. Paviljongduetten ur Glada änkan med Ulf Björkegren i rollen som Camille de Rosillon och Sylvia Härwell i rollen som Valencienne. 

2. Ulf Björkegren i rollen som prins Sou-Chong i tenorarian ”Dein ist mein ganzes Hertz” ur Leendets land.

3. Scen ur sista akten av Greven av Luxemburg, med Ulf Björkegren i titelrollen.

Franz Lehár tillsammans med tenoren Richard Tauber. Bilden är intressant eftersom de båda blev mycket goda vänner, och Lehár skrev en rad operetter för Tauber, bland annat Leendets land, en av de operetter som finns med på Björkegrens DVD.

 

 

Ulf Björkegren hade särskilt önskat att visa dessa avsnitt. Han sjöng mycket operett under sin tid vid Musikteatern i Värmland, och han trivdes och passade bra in i rollen som ”operettcharmör”, både röstligt och utseendemässigt. Hans tenor klingar med en vacker, lyrisk lätthet som passar till genren.

Ulf Björkegren har även sjungit romans- och operarepertoar, men detta hann vi inte med att lyssna till vid dagens träff. Kanske vid ett annat tillfälle!    

Däremot lyssnade vi till en av Ulfs favoritinspelningar med Jussi Björling, hans fantastiska tolkning av ”Ingemisco” ur Giuseppe Verdis Requiem, från år 1960.  

Medlemsträffen avslutades med att vi fick njuta av fem underbara inspelningar med Jussi ur den franska operarepertoaren, presenterade av Kjell Olsson.

1. Jussis första inspelning på franska, ”En ferment les yeux”, ur Manon av Jules Massenet, inspelad i Stockholm år 1960.

2.”Je crois entendre encore”, ur Pärlfiskarna av Georges Bizet, inspelad i Stockholm år 1945.

3. Filmat inslag av ”La fleur que vous m’avais jetée” (Blomsterarian), ur Carmen av Georges Bizet, inspelat i New York år 1950.

4. Filmat inslag av ”Salut, demure chaste et pure” (Var hälsad, kyska boning ), ur Faust av Charles Gounod, inspelat i New York år 1950.

5. ”O nuit d’amour!...ciel Radieux!” , scen ur Faust, med Jussi i titelrollen och Elisabeth Söderström i rollen som Marguerite, inspelad på Metropolitan Opera i New York år 1959.

Berit Sjögren

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi