Månadens Jussi maj 2015

Tre svenska konserter av olika slag


Studioporträtt Florens 1943

De 8 maj 1943 återvände Jussi Björling till Sverige och Bromma från Florens, där han hade gjort sin framgångsrika italienska operadebut i Trubaduren den 24 april och sjungit ytterligare tre föreställningar.

Två dagar senare var han i elden i Sverige igen, men så att säga i hemlighet. För ovanlighetens skull var nämligen Konserthuset abonnerat för en konsert med Jussi Björling och Hjördis Schymberg, och endast Personalchefsföreningens medlemmar hade tillträde. 

 

Ett ovanligt nummer på detta program var den avslutande kärleksduetten ur Madame Butterfly. Jussis normala partner som Pinkerton, en roll som han hade slutat sjunga på scenen 1939 (men tjugo år senare skulle studera in på italienska för en grammofoninspelning), hade nämligen varit Helga Görlin.

Den 13 maj ägde ett annat ovanligt evenemang rum, den stora festsoaré som Radiotjänst arrangerade på Operan till förmån för Europas barn. 


Jussi tillsammans med radiochefen Yngve Hugo och hans fru

 

Naturligt nog dominerades programmet av opera, avsnitt ur Così fan tutte och Romeo och Julia, och operett, Jules Sylvains Zorina. Där ingick också uppläsningar av Anders de Wahl, bl a ur Bertil Malmbergs ”Åke och hans värld”, som framgår av bilden med honom och Jussi.  


Jussi och Anders de Wahl

 

Och med tanke på ändamålet hette också en programpunkt ”Farbror Sven och hans unga artister”. Farbror Sven hade hjälp av 5-åringarna Viola och Björn, som ”nästan stal kvällen” och 200 elever från Stockholms folkskolor sjöng. 

Jussi medverkade, även här tillsammans med Hjördis Schymberg, i den avslutande andra akten ur Romeo och Julia och han röst hade ”en glans, en höjd, en volym som aldrig tillförne” enligt en recensent. Lyckligtvis kan vi lyssna till det på den inspelning av akten som gavs ut på Bluebell. 

Höj dig du sköna sol

Jussi Björling var sportintresserad och skänkte med sin sång flera gånger glans åt olika sportevenemang. Ett sådant tillfälle var Dagens Nyheters Stadslopp i Stockholm den 23 maj 1943, som var kombinerat med fotbollsmatchen Djurgården - Sundbyberg. Jussi gav en konsert innan loppet startade och avsparken gjordes, sedan kom löparna i mål i halvtidspausen och Jussi sjöng ytterligare en gång efteråt, före prisutdelningen! 

Vädret ansågs rentav för strålande, och bara drygt 3000 betalande åskådare kom till Stadion, men ”stämningen var på toppunkten och det var inte minst Jussis förtjänst”. Han ”rycktes spontant med i rekordhetsen och sjöng som sällan förr”!

The weather was thought to be ”too perfect”, and only 3,000 paying spectators came to Stadion, but ”there was a tremendous atmosphere and that was not the least thanks to Jussi”. He ”was thrilled by the run and sang as seldom before”!

Av Harald Henrysson

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi