Medlemsträff 3 oktober 2015

”Jussi-tenoren” Tobias Westman gästade

Lördagen den 3 oktober 2015 kl 13.00 var det dags för höstens första medlemsträff. Denna underbara brittsommardag hade 33 personer samlats i Höstsols lokal ”Stallet”. Som vanligt inleddes träffen med en fikastund, och undertecknad hälsade sedan alla hjärtligt välkomna. Därefter presenterades och välkomnades våra två musikergäster, tenoren Tobias Westman och pianisten Christopher Hästbacka, båda 25 år gamla och kamrater sedan studietiden i Nacka.

Tobias har i vår avslutat tre års studier på Operahögskolan i Stockholm med en kandidatexamen, och Christopher studerar på en tvåårig påbyggnadsutbildning i interpretation på Edsbergs slott.

Sångprogrammet inleddes med Wilhelm Peterson-Bergers ”När jag för mig själv i mörka skogen går”, den första av fyra sånger ur hans samling Visor i folkton, lugnt och stämningsfullt framförd. Därefter fick vi lyssna till Ferrandos aria ”Un’aura amorosa” ur Mozarts komiska opera Così fan tutte, läckert och virtuost både i sång och ackompanjemang, samt slutligen Rodolphes välkända aria ”Che gelida manina” ur Puccinis opera La Bohème. Tobias Westman har en vacker lyrisk tenor, som han behandlar varsamt, utan att gå över sina tillgångar, och han sjunger avspänt med bra andningsteknik och fint legato. Han sekunderades förträffligt av pianisten Christopher Hästbacka, som spelade lyhört och följsamt.

 

Härefter följde sedan en liten intervju med de två artisterna, ledd med van hand av Göran Forsling. Tobias berättade att intresset för musik fanns i hemmet, att han redan som barn sjöng i kör och att Jussi Björling är en stor förebild. I somras fick han göra rollen som den unge Jussi i Mats Larsson Gothes opera Silverfågeln i Vattnäs Konsertlada. Den rollen var mer eller mindre direktskriven för honom, mycket beroende på att han är väldigt lik Jussi, men även för att han röstligt passade. Den 26 september medverkade han i Mozarts ungdomsopera Lucio Silla i Musik på Slottet, och under nästa år skall han sjunga både på Wermland Opera och Malmö Opera.

 

       

Christopher har studerat för flera olika lärare, så som Patrick Jovell, Jan Eyron, Ann-Sofi Klingberg, Stefan Bojsten och Mats Widlund. Han berättade att han av Jan Eyron fick ärva både skivor och noter. Framöver skall Tobias och Christopher göra en hel del konserter tillsammans. Som extranummer fick vi sedan lyssna till Gustaf Nordqvists ”Till havs” i ett temperamentsfyllt framförande, och artisterna fick varsin röd ros och varma applåder. Tobias hade sedan bråttom iväg. Morgonen därpå skulle han vara i Berlin på audition. 

 

Under programpunkten ”spisa Jussi” hade Kjell Olsson valt att koncentrera sig på år 1951, ett mycket händelserikt år för Jussi Björling. Han fyllde 40 år och stod på höjden av sin karriär, de berömda inspelningarna av skivan ”Merrill & Björling – Operatic Arias and Duets” (1949-1951) avslutades, han fick av Carusos änka Dorothy som gåva mottaga en av hennes makes scendräkter från dennes roll i Verdis opera Rigoletto, han sjöng rollen som Riccardo i Verdis opera Maskeradbalen på Teatro alla Scala i Milano, han framträdde på Metropolitan Opera och San Fransisco Opera, han sjöng vid första Sibeliusveckan i Helsingfors, där han även fick tillfälle att träffa den åldrande kompositören, för att nämna några av hans många åtaganden detta år. Under ca en timme fick vi minnas och återuppleva en hel del intervjuer, inspelningar i ljud och bild samt filmade inslag från ett år i Jussi Björlings sångarkarriär, fint sammanställt och presenterat av Kjell.         

 

Text av Berit Sjögren 

Foto av Pelle Jansson och Göran Forsling 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi