Referat medlemsträffen ”Lussi med Jussi” 5 december 2015

Tenor Markus Pettersson var hemliga gästen

Lördagen den 5 december 2015 ägde årets sista medlemsträff rum. Utomhus var det blåsigt och regnigt, men inne i Stallet var ljusen tända, och det doftade gott av kaffe, saffran och glögg. 47 medlemmar hade samlats för att njuta av förplägnaden i väntan på avslöjandet av vem som var dagens hemlige tenorgäst. Undertecknad hälsade alla varmt välkomna, och föreslog därefter publiken att sätta igång en stor applåd för att få gästen att våga komma fram. Och ut ur gömstället steg Jussi Björlingsällskapets pristagare år 2015, Markus Pettersson, tillsammans med sin ackompanjatör Michael Engström, under förtjusta utrop från våra medlemmar.

Våra musiker inledde med två sånger ur Peterson-Bergers Fyra visor i svensk folkton: ”När jag för mig själv i mörka skogen går” och ”Bland skogens höga furustammar”, varefter vi förflyttades till operans värld och Bizets Carmen, ur vilken vi fick lyssna till Don Josés aria ”La fleur que tu m’avais jetée”(Blomsterarian).

Som avslutning bjöds vi på ett par sånger som passade väl in i vårt tema för dagen, först Gustaf Nordqvists ”Det är Advent” och därefter Jean Sibelius’ ”Julvisa”, den senare på begäran. Markus Petterssons röst har utvecklats fint, och har ett egaliserat register, uttrycksfullhet och vacker timbre. Han fick god och följsam hjälp av den skicklige pianisten och ackompanjatören Michael Engström.

Sedan vidtog en liten intervjustund, då Stefan Olmårs samtalade med Markus om hans karriär, med tillbakablickar och framtidsplaner. Stefan berättade att det var elva år sedan (december 2004) han första gången hörde Markus sjunga. Det var i Bollnäs, vid en julkonsert i frimurarnas regi, då eleverna vid gymnasiets estetiska linje deltog, och Markus sjöng Adams ”Julsång”. Sommaren 2005 fick Markus sjunga i Voxna kyrka under Jussifesten.  Även operasångaren Erik Saedén befann sig då som gäst i Voxna, och det resulterade i att han av sina föräldrar i present fick en resa ner till Stockholm för att få en sånglektion för Erik. Där studerade han in Schraders ”Sommarnatt” och Sjöbergs ”Tonerna”. Den senare provsjöng han med när han år 2006 kom in på Vadstena Folkhögskola. Därefter följde studier vid Operahögskolan i Stockholm 2009-2012, (kandidatexamen) samt 2013-2015 (magisterexamen).

Markus har varit flitigt anlitad i många olika sammanhang. Just nu medverkar han i Folkoperans uppsättning av Verdis opera La Traviata i rollen som Gaston. Våren 2016 är han åter engagerad på Folkoperan, nu i rollen som Don José i Carmen Moves, ett verk med musik av Rodion Sjtjedrin och George Bizet, samt på operan i Bern i rollen som Beppo (Harlekin) i Leoncavallos opera Pajazzo. Med glädje berättar Markus även att han just i dagarna har skrivit på ett 1-årskontrakt med GöteborgsOperan från och med augusti 2016. Michael ackompanjerade Markus redan vid hans inträdesprov till Operahögskolan, och han tillägger att det har varit roligt att få vara med på hans utvecklingsresa. 


Markus och Stefan Olmårs

 

Efter en kort paus fortsatte medlemsträffen med programpunkten ”spisa Jussi”. Vi ville hedra Jean Sibelius, då det i år är 150 år sedan han föddes. Kjell Olsson hade sammanställt ett finstämt minnescollage i bild och ton. Medan vi tittade på bildsekvenser, innehållande bland annat Sibelius med partitur, hans bostad Ainola och hustru Aino, Jussi Björling vid mikrofon, Sibelius med dedikation till Jussi och Sibelius’ begravningskortege, fick vi lyssna till ett avsnitt ur Finlandia, ett kort tal av Sibelius på finska, samt tre av Sibelius’ sånger i utsökta tolkningar av Jussi: ”Svarta rosor” (1940), ”Säv, säv, susa (1951) och ”Demanten på marssnön” (1959).

Sedan var det dags för en överraskning i form av en ”Ljudklapp”. Det visade sig vara Jussi sjungandes clownen Tonios prolog (barytonparti) ur Leoncavallos opera Pajazzo, a cappella, inspelat på en privat fest i Virum, Danmark, år 1950. Härefter avtackades alla medverkande med var sin ros, varefter Jussi Björling enligt traditionen önskade oss alla en God Jul och ett Gott Nytt År med sin underbara inspelning av Adams Julsång, ”O,helga natt”.


God uppslutning av medlemmar

 

Text: Berit Sjögren    

Foto: Calle Friedner och Pelle Jansson      

           

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi