Månadens Jussi maj 2016

Maj 1946

I maj 1946 hade Jussi Björling ännu en halv månad kvar av sin första amerikanska turné efter världskriget, hans dittills längsta. Den 2 maj inledde han i Ann Arbor i Michigan den 53:e majfestivalen tillsammans med Philadelphia Orchestra under Eugene Ormandy. En recensent noterade att det var första gången på många år som inte uniformernas blåa och olivgröna färger var ett betydande inslag bland den till omkring femtusen personer uppgående festivalpubliken i Hill Auditorium! Konserten dominerades av orkestermusik, men Jussi sjöng först två franska arior och återkom med tre italienska. ”Det upphör aldrig att vara en källa till förundran att en man som vuxit upp i den kyliga Nord skulle kunna sjunga med hela den yppiga passionen hos en infödd italienare”, skrev en tidning.

Två dagar senare anslöt Jussi till Metropolitanoperans gästspel i Minneapolis med Bohème, med Dorothy Kirsten som Mimì. ”Tenoren jämna och lätta röst, särskilt i de högre lyriska avsnitten, äger detta som är något mer än perfektion och som ger en vällustrysningar.”

Den 9 maj var Jussi i Kanada och sjöng för första gången i Montreal, i His Majesty’s Theatre. En kritiker försökte beskriva Jussis kroppsbyggnad och tog en jämförelse från amerikansk fotboll: han liknade ”många av de unga män som framgångsrikt agerade som blockerande halvbackar i Minnesota på 30-talet”. Men han hade också ”en röst av väldig styrka, anmärkningsvärt omfång och härlig värme”. Anna-Lisa skrev i Jussi att detta var en konsert hon särskilt mindes från turnén, med maken i ”terrific form”.

 

Några ytterligare exempel på mediaexponering inför konserten i Montreal 9 maj:

I radioprogrammet Ford Sunday Evening Hour i Detroit hade Jussi framträtt redan 1938. På turnén 1945/46 hade han redan sjungit där en gång, i januari, när han återkom den 12 maj, då med Fritz Reiner (1888-1963) som dirigent. Denne hade dirigerat Jussi tidigare i ett Ford-program, och det skulle också bli Reiner som ledde hans sista kommersiella grammofoninspelning, Verdis Requiem 1960.

I radioprogrammen förekom det att Jussi sjöng sånger på engelska, som han annars inte hade på repertoaren, och ett exempel på det fanns i denna konsert. Det är Mother o’Mine, en tonsättning av engelsmannen Frank E. Tours (1877-1963) av Rudyard Kiplings dikt.

Klicka här för att höra sången (från West Hill Radio Archives WHRA-6036, Jussi Björling Live)

Före avresan från New York med Drottningholm den 18 maj stod nu endast en konsert i Carnegie Hall den 15:e på Jussis program. Dirigent för denna skandinaviska Carnegie ”Pop” Concert var Simon Parmet (1897-1969). Han var finlandssvensk och bror till tonsättaren och kritikern Moses Pergament, som i sina recensioner följde Jussis hela svenska karriär. Jussi svarade för den vokala delen i Carnegie Hall med sånger av Sibelius, Grieg, Alfvén och Rangström, men konserten dominerades av orkestermusik av de tre förstnämnda kompositörerna.

Jussi och Anna-Lisa hade sällskap på Drottningholm av två andra svenska Metropolitan-sångare, tenoren Torsten Ralf och mezzosopranen Kerstin Thorborg. Här ses paret Björling tillsammans med Torsten Ralf.

Den 29 maj hann Jussi ”knappt sätta foten på hemlandets mark förrän han ställdes öga mot öga med den svenska publiken i Lisebergs konserthall”, för att direkt citera en Göteborgstidning. Ackompanjatör var Carl Tillius, och bifallet var stort. Recensenterna var mest berömmande till operadelen av programmet, medan den inledande romansavdelningen gav några ett intryck av att vara alltför improviserad.

Harald Henrysson

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi