Månadens Jussi mars 2017

I mars 1953 hade Jussi tillsammans med musikjournalisten Teddy Nyblom planerat en turné till Frankrike och Storbritannien med både operaframträdanden och konserter. Tyvärr drabbades Jussi av halsproblem och hans länge emotsedda debut på Parisoperan i paradrollerna som Faust och Romeo fick båda ställas in, till parisarnas stora besvikelse.


Presskonferens 3 mars 1953 inför debuten i Paris

 

Det tredje åtagandet i den franska huvudstaden kunde han i alla fall genomföra. Det var i samband med en stor pressgala på Théatre de Paris den 12 mars med en lång rad av celebriteter i publiken. Både president Auriol och konseljpresident René Mayer var där.

Jussi skulle sjunga Blomsterarian och Because, men ovationerna var så stora att han bjöd på två extranummer: Griegs En dröm och Mattinata av Cavallo (sic!) som Stockholms-Tidningens utsände skrev. Vederbörande ansåg också att Jussi var ”kanske inte i sin absoluta toppform och akustiken långt ifrån idealisk.” Le Monde konstaterade dock att Jussi ”lanserade Griegs dröm med en röst av nordisk sol.” Lyssna på En dröm från 1952 (Naxos 8.101 101):

En dröm

I pausen fick Jussi träffa president Auriol ”som komplimenterade honom för hans strålande röst och hans briljanta föredrag. När presidenten fick höra att Jussi inte talade ett ord franska, häpnade han över den oklanderliga franska, på vilken han sjungit blomsterarian. Presidenten gav även en eloge åt den charmanta fru Anna-Lisa.” Så långt Stockholms-Tidningen.


President Auriol hälsar på Jussi i pausen

 


Ivor Newton och Jussi 1937
Så ställdes kosan till Skottland där Jussi framträdde i St. Andrew’s Hall i Glasgow tisdagen den 17 mars. Vid pianot återfanns Ivor Newton, som hade ackompanjerat Jussi redan i november 1937 och sedan vid varje tillfälle när Jussi besökte Storbritannien, liksom vid Sydafrikaturnén 1954, fanns som en trygg klippa vid pianot. Programmet följde det gängse mönstret: en operaaria, i det här fallet Lenskis, följd av tre Schubert-sånger, två av Brahms och två av Richard Strauss plus Celeste Aida som avslutning av första avdelningen. Efter paus var det helnordiskt: tre Grieg-sånger, en av vardera Alfvén och P-B och sist två av Sibelius. Sedan följde två planerade extranummer, så kallade ”Request items”: de välkända ariorna ur La bohème och Turandot. Men därmed var det inte slut. Ytterligare ett halvdussin sånger fick Jussi sjunga innan publiken var nöjd.

Särskilt nöjd var emellertid inte skribenten i Glasgow Herald.  ”Operatenor besvikelse” löd rubriken till hans recension, och underrubriken förklarade: ”Inte i bästa form”. Detta var Jussis andra besök på kort tid. Han hade varit där i november föregående år och programmet var snarlikt det han gjorde den gången. ”Men där upphörde all likhet. Herr Björling var inte i bästa form i går kväll. Visserligen bjöd han publiken på förtjusande sång i Schuberts Forellen och serenader av Brahms och Richard Strauss – det bästa gjorde han faktiskt i de små formaten. Men operanumren, där man skulle ha förväntat sig att han skulle vara helt på hemmaplan, vanpryddes av hård, stålglänsande ton på höjden, avhuggna fraser och störande ostadighet på sina ställen. Det bästa var Harlekins serenad ur Pajazzo. De ofrånkomliga Sorrento och Donna e Mobile avslutade konserten.”

När Jussi och Anna-Lisa kom till London var förberedelserna för drottning Elizabeths kröning i juni i full gång och konsertarrangörerna konkurrerade med kända artistnamn. Vid incheckningen på Savoy Hotel stötte de ihop med Beniamino Gigli, Maurice Chevalier och Charlie Chaplin. Det visade sig att den 22 mars, när Jussi skulle sjunga i Albert Hall, sjöng Gigli en matinéföreställning i då ganska nyöppnade Royal Festival Hall. ”Ingen dålig kombination”, sa Gigli, ”en Björling och en Gigli samma dag!”

Programmet i Albert Hall, som vi ju ser varje år i TV-sändningen av ”Last Night of the Proms”, var identiskt med det som Jussi och Ivor Newton framförde i Glasgow. Programhäftet var påkostat med stor bild på Jussi, en utförlig biografi och till och med uttalsanvisning: Yoosi Bee-url-ing.


Jussi i Albert Hall 1952

 

På programmets framsida stod också NO SMOKING – NOT EVEN ABDULLA. Abdulla var ett cigarettmärke som erbjöd olika exotiska tobaksblandningar, egyptiska, turkiska med flera. Tydligen ansågs Abdulla-cigaretterna inte lika skadliga som andra märken.

The Times hade en kort och inte alltför uppskattande recension. ”Det är Herr Jussi Björlings röst som lockar stora publikskaror, inte hans program, som konsekvent följer samma mönster, inte ens hans förmåga att tolka musiken, en förmåga som emellanåt inte är så framträdande. I förra veckan drog han storpublik till Albert Hall, där han sjöng välkända Lieder av Schubert och Brahms, sånger från Skandinavien och Finland och favoritarior från operans värld. Han framförde dem alla på ett behagligt sätt med fast, klangfull röst, inte särskilt varierad klangfärg, och inte så volymstark som hans grammofonskivor ger sken av, men tonen är ren och han har en utomordentlig röstkontroll.”

Teddy Nyblom var väl som turnéledare något jävig men han fick ändå recensera konserten i Aftonbladet. ”Jussi Björling hade sin största Londonsuccé i går vid en konsert inför ett fullsatt Albert Hall, vilket innebär omkring 10,000 personer.

Med utmärkt röst och ett frigjort föredrag som vi sällan får bevittna hemma, sjöng han igenom ett tvåtimmarsprogram som bl a upptog romanser av Schubert, Brahms, Grieg och Sibelius samt operaarior ur Tosca, Onegin, Pajazzo, La fanciulla del West, Turandot, Aida, Bohème och Rigoletto.

Han återkommer nu till London för två konserter vid kröningen den 8 resp. 15 juni och däremellan sticker han över till Paris för att fullgöra de två uppträdanden på Stora Operan som Romeo och Faust, vilka han tyvärr på grund av sin förkylning denna gång missade.”

Tyvärr fortsatte hans halsproblem under hela våren med åtskilliga inställda konserter som följd. De två Londonkonserterna i juni kunde han genomföra men Parisframträdandena tvingades han ställa in även denna gång.

Göran Forsling

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi