Medlemsträff lördagen 5 maj 2018 i Stockholm 

Hjärtligt välkomna till vårens sista medlemsträff, som äger rum lördagen den 5 maj 2018 klockan 13.00, i Höstsols lokal ”Stallet” på Kaplansbacken 4A, portkod 5703. Insläpp från kl 12.30, då vi börjar vår servering, dagen till ära med mousserande vin och tilltugg, samt därefter kaffe/te med gott bröd.

Dagens sångare är tenoren Jesper Taube. Han är född och uppvuxen söder om Stockholm, och startade tidigt sin musikaliska karriär. Vid sju års ålder började han i Stockholms Gosskör, och fortsatte sedan i Adolf Fredriks musikklasser. Därefter följde studier vid Kulturamas Opera Studio 67 och Operahögskolan i Stockholm. Jesper Taube debuterade år 1994 med Stockholms Unga Operaensemble, och senare med Vadstena-Akademien år 1997.

Direkt efter Operahögskolan blev Jesper handplockad till Kungliga Operans ensemble, där han under sina första 12 år gjorde det mesta som lyrisk baryton, samt en hel del som Verdi-baryton. Vid 40 års ålder togs det svåra men spännande beslutet att kliva upp till tenor, och närmare bestämt till det italienska spintofacket. Redan ett år senare sjöng Jesper år 2013 Cavaradossi i Puccinis Tosca, och sedan följde snart rollerna Pinkerton i Puccinis Madama Butterfly, Don José i Bizes Carmen, Hoffmann i Offenbachs Hoffmanns äventyr (på Folkoperan), Calaf i Puccinis Turandot samt Laca i Janáceks Jenufa.

Under våren 2018 är Jesper åter aktuell i rollen som Cavaradossi, i en ny omgång av Puccinis Tosca på Kungliga Operan. Samtidigt jobbar han med några spännande nya Wagnerroller. Jesper har fått ett flertal stipendier, bland annat Jussi Björling-stipendiet år 2009.

Jesper Taube kommer att ackompanjeras av pianisten Gunnel Lundgren. Hon har studerat för José Ribera, Stockholm, och Paulo Teodori, Rom. Sedan år 2002 är hon verksam som repetitör på Kungliga Operan. Hon är dessutom en mycket passionerad kammarmusiker.

Vi inleder programmet med en konsertdel på cirka 15 minuter. Därefter kommer Jesper Taube att intervjuas av Göran Forsling. Som vanligt applåderar vi fram ett extranummer, och sedan blir det en liten bensträckarepaus för mingel och påfyllning av koppar och glas.

Som avslutning på medlemsträffen följer ”Spisa Jussi”, då Kjell Olsson under rubriken  Jussi Björling i radio 1934-49 kommer att bjuda på inspelningar från sändningar i svensk, holländsk och amerikansk radio.

 

 

 

 

 

 

 

 

Text: Berit Sjögren

 

Gemensamt för medlemsträffar i Stockholm

Adressen är Höstsols lokal ”Stallet”, Kaplansbacken 4A, portkod 5703,  Kungsholmen, Stockholm. Kommer man från Stadshuset så är det tvärgatan till höger alldeles före kyrkan. Insläpp sker från klockan 12.30, då man kan stiga in i lokalen och förse sig med kaffe/te och fikabröd. 

Entréavgift: 100 kr/person inkl. kaffe/te och bröd. Avgiften betalas till tjänstgörande kassör för avprickning

Föranmälan senast torsdagen innan till

Per Bäckström tel 072-326 2647

Perb1948@gmail.com

Träffpunkt "Stallet"

Lokalen "Stallet" är träffpunkten för Jussi Björlingsällskapets medlemsträffar i Stockholm. Vid förra sekelskiftet var lokalen ett tillhåll för helt andra hyresgäster.

LÄS MER 

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Köp Jacobs Forsells unika bok om Jussi!

Jacob Forsell är sonson till den legendariske operachefen John Forsell, Jussi Björlings ”upptäckare” och var anställd på Expressen 1964-1990 och är en av sin generations mest tongivande fotografer.

Specialerbjudande på boken (266 sidor) från Jussi Björlingmuseet i Borlänge. 

Pris 100 kr plus porto! (Ordinarie pris 348 kr)

Länk till museet

Se uppslag ur boken!