Medlemsträffen lördagen den 23 februari 2019


Lena Nordin

 

Hjärtligt välkomna till årets och Jussi Björlingsällskapets första medlemsträff våren 2019, som äger rum lördagen den 23 februari i Höstsols lokal ”Stallet”. Vi påbörjar serveringen och insläppet av våra medlemmar kl 12.30, och kl 13.00 inleder vi vårt program. Som vanligt får vi först njuta av en liten konsert, och därefter lyssnar vi till en intervju med vår sångartist. Så följer en kort paus, och sedan avslutar vi med ”Spisa Jussi”. Cirka kl 15.00 brukar träffen vara till ända. 


Lena Nordin som Donna Anna
Dagens sånggäst är hovsångerskan och sopranen Lena Nordin. Hon är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö och Operahögskolan i Stockholm. Hon slog igenom i Verdis Luisa Miller år 1986 på Ystadoperan, och har sedan varit verksam vid Kungliga Operan i Stockholm. Där har hon sjungit flera Mozart-roller, till exempel Donna Anna i Don Giovanni och Grevinnan Rosina i Le nozze di Figaro, Marguerite i Gounods Faust samt titelrollerna i Donizettis Maria Stuarda och Bellinis Norma, för att bara nämna några av alla 

 

 roller som hon har kreerat. År 1999 utnämndes hon till hovsångerska.

Lena Nordin har även gästspelat vid andra operascener, som till exempel Deutsche Oper i Berlin, Staatstheater Darmstadt och Teatro La Fenice i Venedig. Efter att ha börjat i det lyriska facket, samt även sjungit en hel del koloraturroller, gick hon efter hand över till den lite bredare repertoaren. Hon sjöng då bland annat titelrollen i Puccinis Tosca och Ortrud i Wagners Lohengrin. Hon pensionerades från Stockholmsoperan år 2014 i samband med ett framförande av Verdis Stiffelio, men har efter det återkommit som gäst.

Pianisten Nigar Dadascheva har studerat vid Vadstena Folkhögskolas musiklinje, inriktning piano. Hon har sedan både en kandidatutbildning i piano och en Masterutbildning med inriktning Vocal Coach på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Nigar är verksam som solist, kammarmusiker och ackompanjatör, samt har även medverkat som orkestermusiker. 

 

Som så många gånger tidigare har vi även idag glädjen att ha OperaVännernas tidigare ordförande Nils Göran Olve som dagens intervjuare.

 

 

 

Under programpunkten ”Spisa Jussi” återkommer Kjell Olsson, denna gång med temat Jussi Björling som film- och TV-stjärna, där han visar inslag från filmer samt amerikanska och svenska TV-program.

 

 

 

Gemensamt för medlemsträffar i Stockholm

Adressen är Höstsols lokal ”Stallet”, Kaplansbacken 4A,  Kungsholmen, Stockholm. Kommer man från Stadshuset så är det tvärgatan till höger alldeles före kyrkan. Insläpp sker från klockan 12.30, då man kan stiga in i lokalen och förse sig med kaffe/te och fikabröd. 

Entréavgift: 100 kr/person inkl. kaffe/te och bröd. Avgiften betalas till tjänstgörande kassör för avprickning. Det går bra att betala med Swish.

Föranmälan senast torsdagen innan till

Per Bäckström tel 072-326 2647

Perb1948@gmail.com

Träffpunkt "Stallet"

Lokalen "Stallet" är träffpunkten för Jussi Björlingsällskapets medlemsträffar i Stockholm. Vid förra sekelskiftet var lokalen ett tillhåll för helt andra hyresgäster.

LÄS MER

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi