Det kom ett brev till Sällskapet

"Hej!

Jag förmodar att Jussi Björlingsällskapet huserar ett antal medlemmar med dragning åt kalenderbitarhållet. Gissar därför också att ni är väl medvetna om att en legendarisk inspelning snart fyller 60 år som nog, för den majoritet av svenska folket som inte är några Jussifreaks, förknippas just med honom.

Det var hos min mormor och morfar där julen firades, som ett avbrott gjordes mellan skinka och knäck när morfar la på en venyl-singel, och vi alla andäktigt fick lyssna till en inspelning från tidigare samma år med den svenske världstenoren Jussi Björling.

Jag bad min morfar upprepade gånger att få lyssna på skivan igen, men han var obeveklig, ”Nej, den lyssnar vi till tillsammans en gång om året - på julafton”. Men min mamma tog intryck av mina böner och bestämde sig hösten därpå för att ta med sin lille pojke och lyssna på Jussi live. Så den 20 augusti 1960 stod jag och mamma i ett folkhav vid Sollidens scen och lyssnade till den store (en snäll farbror lyfte upp mig på sina axlar) och till den konsert som blev hans allra sista (där den berömda bilagda pressbilden är tagen).

Julsången som idag ljuder i hundratals versioner, på allt från dansbands- till hårdrocksscener, ingår ju numera i de flesta sångartisters repertoar. Men eftersom den med sina enormt långa och expansiva fraser är skapligt svårsjungen och avslöjande, så är också uppfinningsrikedomen i stort sett obegränsad när det gäller att med olika klangmattor, extrema tempi, wailande etc dölja sångarens tekniska begränsningar.

En som ju dock inte behövde dölja någonting och som i inspelningen från året innan han dog visar prov på sin makalöst fria klang och egaliserade tonbildning var förstås Jussi Björling. 8 februari är det exakt 60 år sedan Jussi och hovkapellmästare Nils Grevillius stod på scenen i Stockholms Konserthus för inspelning av Adams Julsång samt Beethovens Lovsång.

Efter alla dessa decennier, ett antal år på musikhögskolan och musicerande får denna inspelning fortfarande mig alldeles svettig av emotion.

Vore kanske kul om ni på något sätt uppmärksammar ”jubilaren”.

Varmaste hälsningar!

Tommy Fabricius"

Om läsaren scrollar ned, kan ni höra när Jussis staty sjunger "O Helga natt"

 

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2021 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


 

Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

Jussi Björlingmuseets sommarprogram 2020

 Som sedvanligt bjuder, ja det är gratis, Jussi Björlingmuseet på ett sommarprogram med bl.a. presentation av Rolf Björling. 

Mer information fås genom att klicka här.
 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-17, 

Lördag 11-15, Söndag 11-15

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi