Medlemsträff lördagen 14 september i Stockholm

Hjärtligt välkomna till Jussi Björlingsällskapets första medlemsträff hösten 2019, som äger rum lördagen den 14 september klockan 13.00 i Höstsols lokal ”Stallet”, med insläpp för våra medlemmar från klockan 12.30. Vi hoppas att ni har haft en skön sommar och att ni nu är sugna på att åter få träffa och lyssna till nya sångargäster, till intressanta intervjuer och till våra ”Spisa Jussi”- program.

Dagens gäst är opera- och konsertsångaren Erland Hagegård. Vi är mycket glada över att han vill komma till oss och berätta sångarminnen från sin strålande karriär samt låta oss lyssna till och titta på inspelningar i ljud och bild. 

Erland är utbildad vid Musikhögskolan Ingesund och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.   

Medan Rikskonserter fortfarande hette ”Statens försöksverksamhet med Rikskonserter” blev Erland, då 21 år gammal, uttagen som deras förste konsertdebutant med en romanskonsert i Stockholm 1965. Huvuddebuten hade föregåtts av en turné på västkusten. Det blev succé! Recensionsöverskrifterna löd: ”En sensationsdebut”(Svenska Dagbladet), ”En artist träder fram”(Stockholmstidningen) och ”Sverige har fått sin Fischer-Dieskau”(Dagens Nyheter).

Därefter blev det vidare studier vid Hochschule für Musik und darstellende Kunst i Wien, masterclasses för Erik Werba och Gerald Moore, Lied-interpretation för Paul Schilhavsky vid Mozarteum i Saltzburg samt studier för Hans Gertz och Hjördis Schymberg.


Erland Hagegård som Herr Fluth ur "Die lustigen Weiber von Windsor", Hamburgoperan
Erland scendebuterade som baryton på Volksoper i Wien år 1968 och var anställd där samt i Frankfurt fram till år 1974, då han anställdes vid Staatsoper i Hamburg. Han var regelbundet gäst på Wiener Staatsoper samt på Kungliga Operan i Stockholm, i roller som Germont i Verdis La Traviata, Escamillo i Bizets Carmen och titelrollen i Mozarts Don Giovanni.

År 1977 bytte Erland röstfack och gick över till tenor. Första rollen i

 

 

 

det nya facket var på Drottningholmsteatern år 1979, då i titelrollen i Händels opera Xerxes. Det blev mycket fina recensioner. I Dagens Nyheter stod följande att läsa: ”I titelrollen gör Erland Hagegård en remarkabel tenordebut. Rösten känner vi igen också i ljusnat skick. Den är oförändrat fräsch, smidig och expansiv. Han täcker både det lyriska, det dramatiska och det komiska registret. Han handskas utan svårighet med den patetiska koloraturen och agerar därtill med nyanserande intelligens.” Erland sjöng därefter rollen som Rodolphe i Puccinis opera Bohème på Stockholmsoperan år 1981. Han har totalt sjungit ca 45 operaroller.

På senare år har han lämnat den framgångsrika operakarriären och mest framträtt som konsertsångare. Erland fick den 10 juni 2019 (liksom Sällskapets ordförande Bengt Krantz) ta emot kungamedaljen ”Litteris et artibus” vid en ceremoni på Stockholms slott. Han belönades för framstående konstnärliga insatser som operasångare.

 

Efter Erlands inledning av dagens program tar vi en kort paus, för att fylla på våra koppar, köpa CD-skivor, idag även en alldeles ny sådan, samt Jussi-nålar, innan vi övergår till dagens avslutande programpunkt.

Presentation av en ny CD med Jussi: Puccinis Manon Lescaut 1959.

Under programpunkten ”Spisa Jussi” kommer Kjell Olsson att presentera en ny CD-utgåva med Jussi Björling, en dubbel-CD från det kanadensiska skivbolaget Immortal Performances. På utgåvan finns en komplett inspelning av Stockholmsföreställningen den 1 november 1959  av Puccinis Manon Lescaut. Dessutom finns det intressanta bonusspår, bland annat den aldrig förut utgivna ljudinspelningen från en TV-konsert i The London Palladium år 1959, samt arian ”Nessun dorma” ur Puccinis Turandot från Hollywood Bowl 1949. Den nya CD:n har utmärkt ljud och anses vara en av Jussis bästa sceninspelningar i rollen som Des Grieux i Manon Lescaut.

Sällskapet kommer att vid träffen sälja skivan för medlemspriset 250 kr. (Dubbel-CD)
OBS! Begränsat antal. Endast kontant betalning eller Swish gäller.

 

Gemensamt för medlemsträffar i Stockholm

Adressen är Höstsols lokal ”Stallet”, Kaplansbacken 4A,  Kungsholmen, Stockholm. Kommer man från Stadshuset så är det tvärgatan till höger alldeles före kyrkan. Insläpp sker från klockan 12.30, då man kan stiga in i lokalen och förse sig med kaffe/te och fikabröd. 

Entréavgift: 100 kr/person inkl. kaffe/te och bröd. Avgiften betalas till tjänstgörande kassör för avprickning. Det går bra att betala med Swish.

Föranmälan senast torsdagen innan till

Per Bäckström tel 079 337 42 45

Perb1948@gmail.com

Träffpunkt "Stallet"

Lokalen "Stallet" är träffpunkten för Jussi Björlingsällskapets medlemsträffar i Stockholm. Vid förra sekelskiftet var lokalen ett tillhåll för helt andra hyresgäster.

LÄS MER 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-17, 

Lördag 11-15, Söndag 11-15

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi