Nyhetsbrev nr 3, mars 2018

Bästa medlem!

Detta nyhetsbrev innehåller information om

- vårens medlemsträffar 7 april och 5 maj

- inbjudan till ett möte med OVIS 7 maj

- möjlighet att köpa DVD från Strömsbruk

- 2018 års Jussi Björlingstipendium

Välkommen till medlemsträffarna i Stockholm!

Gemensamt för alla medlemsträffarna

Plats: Höstsols lokal ”Stallet”, Kaplansbacken 4A, Kungsholmen, Stockholm. Kommer man från Stadshuset så är det tvärgatan till höger alldeles före kyrkan.

Insläpp från klockan 12.30.

Portkod: 5703

Entréavgift: 100 kr/person inkl. kaffe/te och bröd. Avgiften betalas till tjänstgörande kassör för avprickning.d0

Föranmälan senast torsdagen innan till

Per Bäckström tel 072-326 26 47

Perb1948@gmail.com

Ibland vill fler medlemmar komma än vi kan vara vilket är maximalt 55. Då sätter vi upp ytterligare anmälningar på väntelista om den medlem vi tvingas säja nej till på väntelista. Därför är det viktigt att den som anmält sig och fått plats snarast meddelar förhinder. Även vid akut sjukdom för det kan finnas någon som kan överta platsen.

Medlemsträff lördagen den 7 april klockan 13

Mycket välkomna till Jussi Björlingsällskapets andra medlemsträff lördagen den 7 april 2018.  Som vanligt håller vi till på Kaplansbacken 4A, portkod 5703, i Höstsols lokal ”Stallet”, och insläppet börjar klockan 12.30. Kaffe/te med vetebröd och småkakor börjar då serveras fram till klockan 13.00, då dagens program börjar. 

Denna lördag har vi den stora glädjen att också kunna hälsa hovsångerskan och mezzo-sopranen Ingrid Tobiasson välkommen till oss. Ingrid har sjungit hos sällskapet i tidigare sammanhang, både vid Jussifesterna i Voxna år 2010 och i Strömsbruk år 2011, samt vid JB-konferensen i St Peter, USA år 2011.

Ingrid Tobiasson är utbildad vid Operahög-skolan i Stockholm. Hon debuterade som Amneris i Verdis Aida på Folkoperan år 1985. Därefter följde gästspel i Kiel och Edinburgh.

Efter några år som freelance anställdes hon år 1988 vid Kungliga Operan i Stockholm. Där har hon framträtt i drygt 60 olika roller, stora som små, tex Elisabetta i Donizettis Maria Stuarda, Azucena i Verdis Trubaduren, Kundry i Wagners Parcifal, Ortrud i Wagners Lohengrin, titelrollen i Bizets Carmen, rollen som Portvakterskan i uruppförandet av Lidholms Ett drömspel och Omega i Börtzs Backanterna, i regi av Ingmar Bergman, för att bara nämna några av alla Ingrids roller.

Ofta har det även blivit gästspel i dessa roller utomlands, bland annat i Sevilla, Wiesbaden, Berlin och Helsingfors. Ingrid Tobiasson utnämndes till hovsångerska år 2000.

Vid sidan av sitt arbete på operascenerna har Ingrid Tobiasson även sjungit kyrko- och romansrepertoar med många framträdanden i kyrkor och konserthus. Ingrid är dessutom en eftertraktad sångcoach.

Under år 2017 har hon har hon varit scenaktuell i ett konsertant uppförande av Peterson-Bergers opera Adils och Elisiv på Kungliga Operan, i Den långa långa resan, opera för barn av Johan Ramström på Stockholmsoperans Unga på Operan, i B Tommy Anderssons The Importance of Being Earnest på Vadstena-Akademien, samt i  Puccinis Gianni Schicchi på GöteborgsOperan.

Pianisten Magnus Svensson kommer att ackompanjera Ingrid Tobiasson. Han har studerat piano för Stella Tjajkovskij och Staffan Scheja och tog solistdiplom vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1998.

Under flera år fördjupade han sig också i romansinterpretation, bland annat för Geoffrey Parsons i London och genom studier för Dmitri Bashkirov. Magnus samarbetar regelbundet med etablerade sångare, har framträtt på de flesta större konsertscenerna i Sverige och dessutom flitigt konserterat i USA och Europa.

Våra två musiker kommer att inleda dagens program med att framföra några sånger, som de själva presenterar. Därefter kommer sällskapets ordförande Bengt Krantz att ta över ordet för att intervjua Ingrid Tobiasson, och sedan har även lyssnarna möjlighet att ställa några ytterligare frågor till Ingrid. Om vi som avslutning på intervjudelen applåderar kraftfullt brukar det även bjudas på ett extranummer.  

Efter den sedvanliga mingelpausen avslutar vi träffen med programpunkten ”Spisa Jussi”, idag med Roger Alderstrand under rubriken ”99 % Jussi ” – kronologi, karikatyrer och felsjungningar. Det blir tre teman med illustrationer för varje - statistik, bilder och ljudinslag.

 

Medlemsträff lördagen den 5 maj klockan 13

Hjärtligt välkomna till vårens sista medlemsträff, som äger rum lördagen den 5 maj 2018 klockan 13.00, i Höstsols lokal ”Stallet” på Kaplansbacken 4A, portkod 5703. Insläpp från kl 12.30, då vi börjar vår servering, dagen till ära med mousserande vin och tilltugg, samt därefter kaffe/te med gott bröd.

Dagens sångare är tenoren Jesper Taube. Han är född och uppvuxen söder om Stockholm, och startade tidigt sin musikaliska karriär. Vid sju års ålder började han i Stockholms Gosskör, och fortsatte sedan i Adolf Fredriks musikklasser. Därefter följde studier vid Kulturamas Opera Studio 67 och Operahögskolan i Stockholm. Jesper Taube debuterade år 1994 med Stockholms Unga Operaensemble, och senare med Vadstena-Akademien år 1997.

Direkt efter Operahögskolan blev Jesper handplockad till Kungliga Operans ensemble, där han under sina första 12 år gjorde det mesta som lyrisk baryton, samt en hel del som Verdi-baryton. 

Vid 40 års ålder togs det svåra men spännande beslutet att kliva upp till tenor, och närmare bestämt till det italienska spintofacket. Redan ett år senare sjöng Jesper år 2013 Cavaradossi i Verdis Tosca, och sedan följde snart rollerna Pinkerton i Puccinis Madama Butterfly, Don José i Bizets Carmen, Hoffmann i Offenbachs Hoffmanns äventyr (på Folkoperan), Calaf i Puccinis Turandot samt Laca i Janáceks Jenufa.

Under våren 2018 är Jesper åter aktuell i rollen som Cavaradossi, i en ny omgång av Verdis Tosca på Kungliga Operan. Samtidigt jobbar han med några spännande nya Wagnerroller. Jesper har fått ett flertal stipendier, bland annat Jussi Björling-stipendiet år 2009.

Jesper Taube kommer att ackompanjeras av pianist, vars namn meddelas senare.

Vi inleder programmet med en konsertdel på cirka 15 minuter. Därefter kommer Jesper Taube att intervjuas av Göran Forsling. Som vanligt applåderar vi fram ett extranummer, och sedan blir det en liten bensträckarepaus för mingel och påfyllning av koppar och glas.

Som avslutning på medlemsträffen följer ”Spisa Jussi”, då Kjell Olsson under rubriken  Jussi Björling i radio 1934-49 kommer att bjuda på inspelningar från sändningar i svensk, holländsk och amerikansk radio.

Text: Berit Sjögren

Inbjudan till ett möte med OVIS 7 maj:  Jussis tenorkollegor

Vad väntade publiken sig av en tenor som sjöng Jussis repertoar på hans tid? Vilka tog han själv intryck av – utöver förstås pappa David? I höstas i Strömsbruk gav Nils-Göran Olve exempel på ett dussin Jussi-samtida tenorer och berättade om deras relation till Jussi. Han kommer att upprepa sitt program i Malmö måndag den 7 maj kl 19.00, när OVIS (OperaVännerna i Skåne) har medlemsmöte i ”Gulan” (repetitionssal 33 eller 35), Klostergatan 7 (nära Malmö Opera).

Även Jussi Björlingsällskapets medlemmar är välkomna, liksom andra gäster. Två timmar inklusive en paus; inträde 50 kr.

DVD från Strömsbruk 2017

Det går fortfarande att köpa DVD från konserten vid Jussifesten i Strömsbruk. Den kostar 150kr med porto. Beställs från Stefan Olmårs Tel 0651 26 000, mail: stefanholzpartner@telia.com

2018 års Jussi Björling-stipendium på 100.000 kronor tilldelas operasångaren Karl-Magnus Fredriksson.

Stipendiet kommer att delas ut vid en galaföreställning med sångare ur den svenska operaeliten på Ulriksdals Slottsteater Confidencen den 8 juni. Confidencens biljettförsäljning startar 20 mars.

 

Jussifesten i Voxna den 9-10/7 2018.

Kyrkan ligger i Voxnabruk och ej i Voxna!

I år är det 18-årsjubileum!

På konserterna i Voxna kyrka måndag den 9 juli framträder:

Tenoren Bror Magnus Tødenes , Jussi Björlingsällskapets pristagare 2017. Sopranen Ida Katrine Hagen Johansen , sambo med Tødenes. Barytonsångaren Marcus Jupither.

Sångarnas meritförteckning framgår av bilagda program för Favoritresor, ”Den sjungande dalen”.

Unga, lovande artister är i år Hanna Ingesson och Henrik JingåkerBåda har rötterna i Ovanåkers kommun. De studerar musikal på Balettakademien i Göteborg.

Sångarna ackompanjeras på inhyrd flygel som även används vid Musik i Siljan och i Dalhalla. Ackompanjatörer är musikdirektör Lennart Eng och Bollnäs Estetiskas eldsjäl, Lena Rieback.

Presentatör är Stefan Olmårs.

Med så utmärkta artister, tror vi att det kommer lika många åhörare i år som ifjol. Därför kör vi även i år två likadana föreställningar måndag 9 juli kl. 14 och kl. 17. 

BUSS AVGÅR KL 12.40 FRÅN BOLLNÄS STATION VIA ALFTA-EDSBYN TILL 14-KONSERTEN OCH ÅTER EFTER BUFFÉN. OCH PÅ SAMMA SÄTT AVGÅR BUSS KL 15.15 TILL 17-KONSERTEN

OCH ÅTER EFTER BUFFÉ OCH KVÄLLSPROGRAM. ANMÄLAN TILL BUSSEN TILL Stefan Olmårs tel: 0651-26000

Efter varje konsert kommer det att ges tillfälle att äta en härligt god buffé på närliggande Voxnabruks Herrgård.  Herrgården har återfört dockorna från Doktor Skoras berömda Vaxkabinett till Voxnabruk igen. Vaxkabinettet hade tusentals besökare på den tiden och nu utlovas att man får se i varje fall dockorna av Jussi Björling och Pavarotti igen!!

Efter den buffé, som hör till den konsert som är kl.17, blir det som vanligt Önskekonsert med Jussi”. Man skall inte åka hem utan att ha njutit av Jussis sång. Oraklet om Jussi Björling, Harald Henrysson, medverkar.

Min tanke är att medlemmar i Jussi Björlingsällskapet, som kommer till Voxna, skall vara med på konserten kl.17 och därmed kunna vara med på den anslutande buffén och också programmet om Jussi Björling efter buffén.

För att försöka klara av att sköta om två föreställningar kommer jag att ta emot reservationer av plats i kyrkan och på buffén. Ring Tel 0651-26000!! Det blir ett tak satt på hur många som kan komma med på varje konsert. Så ni måste anmäla er i tid för att veta att ni har plats!!

Tisdag 10 juli kl. 9.30 på Voxnabruk Herrgård. Nils-Göran Olve,

Operavännernas förre ordförande, samtalar med Bror Magnus Tødenes  och Marcus Jupither om deras karriärer. Samtalet övergår i ett program om Luciano Pavarotti.

Ca kl 11-13  kan den som önskar äta lunch på Voxnabruk Herrgård.

KL. 11 är det dags för årets rundtur

I Björlingars spår. Anna-Lena Carlsson guidar om Voxnabruks historia, sammanvävd med Björlingarnas familj. Farfar Björling var smed i Voxnabruk. Man kan då ta lunchen litet sent.

 Efter lunchen åker vi till Jim Reevesmuseet i Voxna. Häng med!

 

Den sjungande dalen (från FAVORIT Kultur och Temaresor AB)

Musik och konst i Jussi Björlings Hälsingland

Magnifika gårdar, böljande dalgångar och oförfalskad folklore tillsammans med musikupplevelser av världsklass.

Till Voxnadalen djupt inne i Hälsinglands skogar, kom Jussi Björlings förfader redan år 1747. Här föddes också Jussis farfar, men han flyttade från Voxna år 1867. För sjuttonde året i rad arrangerar Jussi Björling-sällskapet sin konsert i Voxnabruks 1700-tals kyrka till minne av den store tenoren.

Medverkande i årets Jussifest är Tenoren Bror Magnus Tödenes, 2017 års mottagare av Jussi Björlingsällskapets Pris. Han var solist i Trettondagskonserten i Konserthuset i Stockholm 5/1 2018. Ni som upplevde succén där vill nog gärna komma till Voxna och höra honom igen. Tödenes har tilldelats det prestigefyllda stipendiet från Statoil, ett utbildningsstipendium på hela 1000.000 NOK. Tödenes har sjungit bl.a. i Salzburg och på Wiener Staatsoper. I höst sjunger han på Den Norske Opera och Bastille Operan i Paris.

Medverkar gör också Sopranen Ida Katrine Hagen Johansen. Hon har sjungit i Trollflöjten och La Traviata. Hon har sjungit på Oslo Operafestival och med Filarmonica Romana i Rom.  I sommar tar hon sin Mastersgrad vid konservatoriet i Stavanger.

Barytonsångaren Marcus Jupither har bl. a. sjungit på Kungliga operan i Stockholm, operan i  Budapest och operan i Karlstad. Han sjunger i höst en huvudroll i Massenets Don Quijote på Folkoperan i Stockholm. Marcus sjöng duett med sin gudfader, Rolf Björling.

Dessa ackompanjeras på flygel av Lennart Eng.

Lovande artister är i år Hanna Ingesson och Henrik Jingåker. Båda kommer från Ovanåkers Kommun och går på Balettakademin i Göteborg. De ackompanjeras på flygel av Lena Rieback.

Vi besöker UNESCOs Världsarv Hälsingegårdar. Hälsinglands sköna natur bjuder på sinnliga upplevelser och tillsammans ser vi några av de allra vackraste Hälsingegårdarna i trakten med granna förstukvistar och allmogemåleri. Vi gör även en utflykt i Voxnadalen till landskapets mest imposanta gårdar, högklassiga allmogebebyggelse och sekelskiftesarkitektur samt besöker ett museum över sångaren Jim Reeves. Vi bor bekvämt på Scandic hotell i Bollnäs. Vår ciceron är Niklas Lindblad.

Dag 1. Stockholm – Världsarvet Hälsingegårdar – Konsert

Buss avgår från Cityterminalen kl. 10.00 och vi gör ett fikastopp på vägen. Vid ankomst i Bollnäs checkar vi in i våra rum och träffas sedan i hotellets restaurang för en gemensam lunch. Vi möts sedan av våran lokalguide Elisabeth Eriksson som kommer att guida oss runt Hälsingegårdarna. I Voxnabruks kyrka är det sedan dags för konsert och efteråt bjuds vi på en buffé på Voxnabruks Herrgård där vi får njuta av inspelningar med Jussi Björling i en “Önskekonsert”.

Dag 2. Voxnabruk – Stockholm

Efter frukost åker vi till Voxnabruks Herrgård, där mycket populära Doktor Skoras Vaxkabinett fanns. Tusentals  besökare såg varje sommar de välgjorda  dockorna, som nu är återbördade till Herrgården. Vi är lovade att få se Jussis och Pavarottis dockor. Programmet består av att Operavännernas f d ordförande Nils-Göran Olve, samtalar med Bror Magnus Tödenes och Marcus Jupither om deras karriärer. Samtalet övergår i år lämpligt nog till att prata om Luciano Pavarotti, med fina ljudillustrationer. Efter gemensam lunch besöks ett museum om Jim Reeves och resan avslutas med ett besök hos Stefan Olmårs från Jussi Björling-sällskapet där han visar oss de vackra väggmålningarna i sitt föräldrahem i Alfta. Beräknad ankomsttid till Cityterminalen är kl. 19.30.

RESFAKTA                               


2 dagar * 9-10 juli 2018                             Pris per person: 3 550:-

                                                                  För enkelrum tillkommer 450:-

Medlemmar i Jussi Björlingssällskapet har 300:- rabatt. 

I priset ingår bussresor, en natt på hotell, del i dubbelrum, en frukost, två luncher, en buffémiddag, ett förmiddagskaffe, konsertbiljett, visningar och entréer enligt programmet, ciceron.

Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genom förande erfordras 25 deltagare. Resevillkor enligt FAVORITRESORs hemsida www.favoritresor.se

FAVORIT Kultur och Temaresor AB

Hornsbruksgatan 19, 117 34 Stockholm, 08-660 18 00, info@favoritresor.se, www.favoritresor.se


Voxna kyrka

 


Nyhetsbrev nr 2, februari 2018

Bästa medlem!

Detta nyhetsbrev innehåller information om

- vårens första medlemsträff, 10 mars

- medlemsträff 7 april

- medlemsträff 5 maj

- den CD vi släppte 8 december

- årsmötet den 3 februari

Välkommen till medlemsträffarna i Stockholm

Gemensamt för alla medlemsträffarna

Plats: Höstsols lokal ”Stallet”, Kaplansbacken 4A, Kungsholmen, Stockholm Kommer man från Stadshuset så är det tvärgatan till höger alldeles före kyrkan.

Insläpp från klockan 12.30Portkod: 5703

Entréavgift: 100 kr/person inkl. kaffe/te och bröd. Avgiften betalas till tjänstgörande kassör för avprickning

Föranmälan senast torsdagen innan till

Per Bäckström tel 072-326 2647

Perb1948@gmail.com

Det går redan nu att anmäla sig till vårens medlemsträffar 10 mars, 7 april och 5 maj, Det går också att betala för medlemsträffarna i förväg via vårt plusgirokonto 462 48 91-0 men gör det inte förrän du fått bekräftelse av platsIbland vill fler medlemmar komma än vad vi kan vara, vilket är maximalt 55. Om det kommer in ytterligare anmälningar sätter vi upp vederbörande på väntelista. Därför är det viktigt att den som anmält sig och fått plats snarast meddelar förhinder. Även vid akut sjukdom för det kan finnas någon som kan överta platsen.

 

Medlemsträff lördagen den 10 mars 2018

Dagens program börjar klockan 13.00 och inleds med att jag presenterar våra två musikergäster och hälsar dem hjärtligt välkomna till Jussi Björlingsällskapets medlemsträff. Sångaren denna dag är tenoren Joel Annmo. Han utexaminerades från Operahögskolan i Stockholm år 2011, men hade dessförinnan studerat vid Musikkonservatoriet i Falun. Efter Operahögskolan fortsatte han sedan sina studier vid Vocal Arts i Nürnberg år 2011-2012.

Joel Annmo har vunnit många stipendier och priser, till exempel i Gösta Winbergh Award år 2007, Anders Walls Giresta-stipendium år 2011 samt Luciano Pavarotti Giovani Award för bästa manliga röst år 2014.

Om vi backar tillbaka hittar vi startskottet till Joels operaintresse. När han fyllde 15 år fick han en skiva med Jussi Björling i present av sin pappa. Han blev så tagen av Jussis sång att han omedelbart bestämde sig för att bli opera-sångare. Kanske var det därför som han med glädje tackade ja till att komma till Jussi Björlingsällskapets medlemsträff.

Joel sjöng i början av sin karriär bland annat två Mozartroller på Drottningholms Slottsteater, Belfiore i La finta Giardiniera år 2011 och Ferrando i Cosi fan tutte år 2012, samt Nemorino i Donizettis Kärleksdrycken på Folkoperan år 2011. Efter detta har det blivit många engagemang utomlands, men också en hel del i Sverige, till exempel rollerna som Tamino i Mozarts Trollflöjten och Jonathan i Borisova-Ollas Dracula, båda på Stockholmsoperan år 2017. Där skall han också nu i maj sjunga rollen som Lenskij i Tjajkovskijs Eugen Onegin.

Joel Annmo kommer att ackompanjeras av hans mor Anna-Karin Annmo. Hon är utbildad organist med Kyrkomusikexamen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, och innehar instrumentalpedagogiska tillägg i orgel, piano och sång, samt körpedagogexamen. Sedan många år arbetar hon med särskilt utvalda barn i Västerås Musikklasser, som där i tidig ålder fostrats innan de på egna vingar flugit vidare. Med tre tenorer i familjen behöver det knappast nämnas, att hon har spelat sig igenom stora delar av repertoaren.

Efter sånginslagen följer en intervju ledd av Nils-Göran Olve, och sedan tar vi paus för lite mingel. Som avslutning på medlemsträffen följer som vanligt programpunkten ”Spisa Jussi”. Nils-Göran har även hand om denna under rubriken Sista Met-säsongen, som omfattar operorna Cavalleria Rusticana, Tosca och Faust under november-december år 1959.

Text: Berit Sjögren

Medlemsträff lördagen den 7 april klockan 13

Dagens gäst är hovsångerskan Ingrid Tobiasson. Pianist meddelas senare. Dagens intervjuare är Bengt Krantz.

Dagens ”Spisa Jussi” ansvarar Roger Alderstrand för under rubriken 99 % Jussi  - kronologi, karikatyrer och felsjungningar

Medlemsträff lördagen den 5 maj

klockan 13

Dagens gäst är tenoren Jesper TaubePianist meddelas senare. Dagens intervjuare är Göran Forsling.

Dagens ”Spisa Jussi” ansvarar Kjell Olsson för under rubriken Jussi Björling i radio 1934-49. Kjell kommer att bjuda på inspelningar från utsändningar i svensk, holländsk och amerikansk radio.

JUSSI BJÖRLING: RARITIES FROM OPERA, CONCERT AND RADIO.

CD:n innehåller fem inspelningar på nitton spår och inkluderar ett mycket intressant 11-sidigt texthäfte på engelska med text av Harald Henrysson, Stephen Hastings och Christer Eklund och är sponsrad av de amerikanska, svenska och brittiska Jussi Björlingsällskapen.

KB Eklund Musica Verba i Falun står för mastering, layout och produktion och CD:n ges ut på Christer Eklunds eget skivmärke Oak Grove exklusivt för sällskapen.

Denna historiska CD inleds med Adams ”O Helga Natt” med pianoackompanjemang, inspelad den 21 december 1946 och restaurerad med utmärkt ljudkvalitet.

 CD:n innehåller för övrigt tidigare ej utgivna inspelningar samt inspelningar med utdrag från första akten ur Gounods Faust på Stockholmsoperan 4 januari 1936 samt på Staatsoper i Wien 7 mars 1937. Inspelningarna från Wien har tidigare endast utgivits på LP.

1994 hittade Lars Björling i en skrivbordslåda ett privat inspelat band tillsammans med personliga dokument efter pappa Jussi. Inspelningen är en duett med Anna-Lisa och Jussi, ”Will You Remember” ur operetten Maytime av Sigmund Romberg, som nu ges ut för första gången. Merparten av inspelningarna omfattar utdrag ur den legendariska och nästan mytiska inspelningen av Verdis Requiem från Lucerne den 16 augusti 1939. Här utges de för första gången, och medverkar gör förutom Jussi bland annat Zinka Milanov, Kerstin Thorborg och Nicola Moscona. Dirigent är Arturo Toscanini. Inspelningarna har varierande ljudkvalitet, speciellt Verdis Requiem, men har ändå sitt musikaliska och historiska värde för verkliga Jussi-älskare. På våra medlemsträffar kan du köpa denna CD till medlemspriset 100 kr. Kontant betalning eller med Swish till 072-326 26 47.

Medlemspris är 100 kr. För icke medlem är priset 150 kr. Vid beställning per e-post eller telefon tillkommer 17  kr för porto och förpackning.

Den nya CD:n kan också beställas från Annicka Englund.

Annicka e-post:annicka.englund@hotmail.se

Eller per telefon:

mobil 070-518 17 29  

fast telefon; 08-653 05 30

Sång med årsmöte 2018

Årsmötet äger alltid rum en lördag nära Jussi Björlings födelsedag, vartannat år i Stockholm, och vartannat år på Jussi Björlingmuseet i Borlänge. I år var det Stockholms tur, och 40 medlemmar hade samlats på Kaplansbacken 4A, i Höstsols lokal ”Stallet”. Insläppet började klockan 12.30 med servering av kaffe/te och Jussi Björlingbakelse.

Klockan 13.00 hälsade undertecknad alla mycket välkomna, och informerade om att vi innan själva årsmötet skulle få njuta av en stunds musikalisk underhållning, med sång av tenoren och styrelseledamoten Lars Tibell, till ackompanjemang av pianisten Anders Wadenberg.

Lars och Anders hade valt sånger som alla ingick i Jussis repertoar. De inledde med Sven Saléns ”Visa kring slånblom och månskära”. Sedan följde ”Tantis serenad” ur Kjellgrens ”Visor på kvällskvisten”, folkliga visor ur skillingtryck, och ”Tonerna” av Sjöberg, samt ”När jag för mig själv i mörka skogen går” och ”Bland skogens höga furustammar”, båda ur Peterson-Bergers opus 5, ”Fyra visor i svensk folkton”. Rikliga applåder lockade som avslutning fram ett norskt extranummer, Griegs finstämda romans ”Jeg elsker Dig”. Sångerna presenterades personligt och humoristiskt av Lars, och framförandet präglades av stor inlevelse och fint samspel mellan sångare och pianist. 

Därefter vidtog årsmötesförhandlingarna. Se protokoll nedan

Protokoll fört vid Jussi Björlingsällskapets årsmöte den 3 februari 2018 kl. 13 på Kaplansbacken i Stockholm.

Närvarande: 40 medlemmar, som skrev på anmälningslista vid ankomst. Deltagarna bjöds på kaffe med Jussi Björlingbakelse. Före årsmötet framförde Lars Tibell med Anders Wadenberg vid pianot under stort bifall ett utsökt romansprogram.

 § 1 Mötets öppnande och behöriga utlysning.

Sällskapets ordförande Bengt Krantz öppnade mötet. Det beslöts att mötet blivit utlyst i behörig ordning.

§ 2 Val av årsmötets ordförande och sekreterare.

Till mötets ordförande valdes Bengt Krantz och till mötets sekreterare valdes Stefan Olmårs.

§ 3 Val av två justerare, tillika rösträknare, att jämte ordföranden justera årsmötesprotokollet.

 Robert Grundin och Gunnel Welinder valdes till justerare.

 Beslöts att närvarolistan utgör röstlängd.

§ 4 Godkännande av dagordningen.

Dagordningen hade utsänts till medlemmarna. Mötet beslöt godkänna dagordningen.

§ 5 Styrelsens verksamhetsberättelse samt resultat och  balansräkning.

Styrelsens verksamhetsberättelse, resultat och balansräkning hade utsänts till medlemmarna.

På sekreteraren Stefan Olmårs fråga, om verksamhetsberättelsen behövde läsas upp, blev svaret nekande från årsmötet.

Kassören Per Bäckström redogjorde med hjälp av datafiler och projektor för Sällskapets ekonomi. Resultatet för 2017 blev ett underskott på 1.057 kr. Detta var 18.451 kr sämre resultat än budgeterat för 2017Inga frågor ställdes.

§ 6 Revisionsberättelse för 2017.

I revisorernas frånvaro läste Bengt Krantz upp revisionsberättelsen, som avslutades med att revisorerna föreslog årsmötet att fastställa bokslutet och ge styrelsen ansvarsfrihet för 2017.

§ 7 Fastställande av bokslut och verksamhetsberättelse.

Årsmötet beslöt fastställa bokslut och verksamhetsberättelse för 2017.

§ 8 Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen.

Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för 2017.

§ 9 Fastställande av budget för 2018 och medlemsavgift för 2019.

Per Bäckström redogjorde för förslaget till budget för 2018 med ett budgeterat överskott på 3.495 kr.Han besvarade frågor och därefter godkändes budgeten för 2018.

På styrelsens förslag fastställdes medlemsavgifterna för 2019 till oförändrade avgifter:

250 kr för enskild medlem med nyhetsbrev per e-post

300 kr för enskild medlem med nyhetsbrev med posten

300 kr för familj med nyhetsbrev per e-post

350 kr för familj med nyhetsbrev med posten

§ 10 Fastställande av datum och plats för årsmötet 2019.

På styrelsens förslag beslöts att årsmötet 2019 hålls lördagen den 2/2 kl. 13 på Jussi Björlingmuseet i Borlänge.

§ 11 Val av styrelse

På valberedningens förslag beslöts antalet ledamöter till 9.

På valberedningens förslag valdes följande styrelse:

Bengt Krantz är sedan tidigare omvald till ordförande i 2 år

Per Bäckström omvaldes till kassör i 1 år

Stefan Olmårs omvaldes till sekreterare på två år.

Göran Forsling omvaldes som ledamot i 1 år

Harald Henrysson omvaldes som ledamot i 1 år

Hans Thunström omvaldes som ledamot i 1 år

Berit Sjögren omvaldes som ledamot i 1 år

Lars Tibell omvaldes som ledamot i 1 år.

Annicka Englund omvaldes som ledamot i 1 år

§ 12 Val av två revisorer.

På valberedningens förslag omvaldes revisorerna Jan Roström och Lars Furborg på 1 år.

 § 13 Val av valberedning, varav en sammankallande.

Till valberedning omvaldes Lars Möller, Harold Löwing och Fredrik Sturesson Högberg. Harold Löwing utsågs till sammankallande.

§14 Jussi Björlingsällskapets pris.

Bengt Krantz redogjorde för att styrelsen inte utsett någon pristagare för 2018. Tanken är att inte binda sig för att utse en pristagare varje år utan kanske snarare vartannat år. Man får då mer tid att utse pristagare och plats för utdelandet. Det behövs, eftersom Skansen avslutat samarbetet med Jussi

Björlingsällskapet och de årliga konserterna på Solliden. En förhoppning finns också att kunna höja prissumman om man samlar på sig pengar till ett pris vartannat år. Flera av årsmötesdeltagarna uttalade sitt stöd för tanken. Flera förslag på ny plats i Stockholm för utdelandet nämndes av deltagare på årsmötet. Styrelsen redogjorde för den knapphändiga motivering, som Skansen givit för att upphöra med samarbetet och den urvattning som Skansen drivit fram av konserten genom åren. 

§ 15 Hedersmedlemmar.

Inga nya hedersmedlemmar har utsetts av styrelsen.

Flera namnförslag framfördes av årsmötesdeltagare. Kjell Olsson klargjorde att det enligt stadgarna är styrelsen och inte årsmötet som utser hedersledamöter.

§ 16 Övriga frågor.

Inga övriga frågor fanns anmälda.

Gunnel Welinder avslutade övriga frågor med att tacka styrelsen och dem som hjälper till på mötena på Kaplansbacken för ett fint arbete 2017.

§ 17 Mötets avslutande.

Bengt Krantz avslutade mötet.


Nyhetsbrev nr 1, januari 2018

Bästa medlem!

Årsmöte lördagen den 3 februari klockan 13

Mycket välkomna till årsmötet som i år äger rum i Stockholm och då som vanligt i Höstsols lokal ”Stallet”. Observera att endast medlemmar kan närvara vid årsmötet.

Insläpp från klockan 12.30.

Portkod: 5703

Föranmälan senast torsdag 1 februari till

Per Bäckström tel 072-326 2647

perb1948@gmail.com

Årsmöteshandlingar finns med i detta nyhetsbrev. Vi tar inte betalt när det är årsmöte så Jussi Björlingsällskapet bjuder på  kaffe/te och en liten Jussi Björlingbakelse.

Innan förhandlingarna kommer tenoren och tillika styrelseledamoten Lars Tibell att sjunga.

Lars Tibell, född (-52) och uppvuxen i Västerås med mycket musik i Domkyrkans körer samt Västerås Musikklasser.

Utbildad på Musikhögskolan och Statens Scenskola i Göteborg. Operasångare, tenor, verksam på Storan, NorrlandsOperan, Malmöoperan samt som frilans.

Stor och bred repertoar som innehållit huvudroller i operor av bl a Mozart, Puccini, Verdi, Gounod, Bizet, Rossini, Offenbach, en hel del moderna och samtida tonsättningar samt många konsertframträdanden.

Från 1997 Artistchef på Malmöoperan, januari 1999 VD/Teaterchef på NorrlandsOperan, från oktober 2003 Operachef på Malmöoperan. Har under dessa chefsår varit styrelseledamot i Svensk Scenkonst och också haft nationella och internationella juryuppdrag. Slutade på egen begäran hösten 2009. 

Därefter uppdrag för Musikaliska Akademien, Sv Konsertbyrån samt en lång rad förtroendeuppdrag. Ledamot i Ystad Kommuns Kulturnämnd och Nämndeman i Ystad Tingsrätt.

Vid pianot Anders Wadenberg. Han arbetade i många år på Operahögskolan och har medverkat vid de senaste årens lunchkonserter med Jussi Björlingsällskapet och Birgit Nilssonsällskapet liksom vid många andra konserter.

Medlemsträff lördagen den 10 mars klockan 13

Gäst: tenoren Joel Annmo

Intervjuare och ”Spisa Jussi” Nils-Göran Olve

Medlemsträff lördagen den 7 april klockan 13

Gäst: mezzosopranen och hovsångerskan Ingrid TobiassonIntervjuare Bengt Krantz.

”Spisa Jussi”: Roger Alderstrand

Medlemsträff lördagen den 5 maj klockan 13

Gäst: tenoren Jesper Taube

Intervjuare: Göran Forsling

”Spisa Jussi”: Kjell Olsson

Ibland vill fler medlemmar komma än vi kan vara vilket är maximalt 55. Då sätter vi upp ytterligare anmälningar på väntelista om den medlem vi tvingas säja nej till på väntelista.

Därför är det viktigt att den som anmält sig och fått plats snarast meddelar förhinder. Även vid akut sjukdom för det kan finnas någon som kan överta.

Förslag till dagordning vid årsmötet för Jussi Björlingsällskapet den 3 februari 2018 på Kaplansbacken i Stockholm fås genom att klicka här

 

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Köp Jacobs Forsells unika bok om Jussi!

Jacob Forsell är sonson till den legendariske operachefen John Forsell, Jussi Björlings ”upptäckare” och var anställd på Expressen 1964-1990 och är en av sin generations mest tongivande fotografer.

Specialerbjudande på boken (266 sidor) från Jussi Björlingmuseet i Borlänge. 

Pris 100 kr plus porto! (Ordinarie pris 348 kr)

Länk till museet

Se uppslag ur boken!