Calle Friedner ny redaktör för Jussi Björlingsällskapets Tidning

Här presentar Calle Friedner sig själv:

Jag föddes i Borås 1942 och har hela livet, så långt tillbaka jag kan minnas, sysslat med musik. Jag har spelat fiol och klarinett, dock inte professionellt.
 
Däremot har jag läst mycket om musik och lyssnat åtskilliga timmar på musik, levande såväl som i radio och på grammofon. Dessutom har jag sjungit i flera körer, bl.a. gymnasiekören i Borås, Akademiska Kören i Stockholm (1963 – 66) och i ett par kyrkokörer.
 
En kuriositet är, att jag faktiskt sjöng tillsammans med Olle Björling vid Ann-Charlottes bröllop med Johan Martin-Löf 1965. Johannes Norrby ville ha en mindre kör, och jag hörde till dem som togs ut. Dessutom minns jag att Sigurd Björling sjöng solo, och vid orgeln satt Waldemar Åhlén, bara det något att minnas.

1978 anställdes jag som producent på Musikradion (Sveriges Radio P 2) i Stockholm. Under c:a 20 år arbetade jag också till stor del med nyhetsprogrammet ”Musiknytt” i P 2, som producerades och leddes av Björn Stålne, sedermera chef för Rikskonserter. Det var en tid som lärde mig en hel del om journalistik, sådant som jag fortfarande ständigt har användning för.

På radion gjorde jag flera program med anknytning till Jussi, det första 1978, när jag intervjuade Ann-Charlotte Björling om hennes far, ”Dotter till en världstenor”. Två år senare gjorde jag en hel programserie med anledning av att det då var 20 år sedan Jussi gick bort. Då lyckades jag med Ann-Charlottes hjälp få både Lars och Anders att berätta minnen liksom Anna-Lisa, som gjorde det i radio för första gången. Dessutom medverkade Olles son Harry och hans mor samt Jussis kusin, Märta Kärn, och jag fick därmed en god relation till familjen. Jag reste också till USA några dagar och hälsade där bland andra på Anders Björling med familj och Göstas (då omgifta) änka Bette Wermine.


Bröderna Jussi, Olle och Gösta
1980 botaniserade jag också i Radioarkivet och fann en del intressanta inspelningar med både Jussi, Olle och Gösta samt med den ursprungliga juvenila Björlingkvartetten (skivor Sven Jerring hade hittat i Amerika) och den senare Björlingkvartetten, som sjöng på trettiotalet med Olle Björling (en tid också Gösta, men med honom finns ingen kvartettinspelning), Anders Strandberg, Claes-Göran Stenhammar och Johannes Norrby.

 

 

Dessutom några inspelningar med Jussi, som aldrig tidigare givits ut på skiva, framför allt Ture Rangströms ”Tre ballader” till texter av Frans. G. Bengtsson. De fanns över huvud taget inte utgivna på skiva då – med någon artist! Inspelningarna var faktiskt de första Sixten Ehrling fick dirigera som stand-in för en indisponerad Nils Grevillius.

Inspelningarna gavs sedan ut i en box med två LP-skivor. Jag skrev också texten till albumet och fick då kontakt med Harald Henrysson, som förtjänstfullt faktagranskade den och sedan dess förblivit en vän. En del av det här materialet har senare getts ut på CD av Bluebell. 

 

Våren 2005 sa jag upp mig från Sveriges Radio och avtalspensionerade mig. Samtidigt som jag gick i avtalspension erbjöds jag av Anders Jansson, tidigare bl.a. chef för Regionmusiken och Rikskonserter, att tillsammans med Elisabeth Husmark, pensionerad musik- och nyhetsjournalist på SVT, och Sverker Ahlenius, d:o tandläkare i Borås och mycket musikkunnig, ingå i redaktionen för Kammarmusikförbundets kvartalstidning ”Kammarmusik-Nytt”, vilket nu  sysselsatt mig i snart 10 år.

Jussi Björling hörde jag tidigt i radio. Han var något av en husgud hemma, och det var min mamma, som ofta hade hört honom på trettiotalet på Operan, som uppmärksammade mig på honom. När jag var liten förstod jag inte vad som skilde hans sätt att sjunga från andras, men när jag var 18 år hörde jag honom ”live”, först i radio i direktsändningen från Operan av ”Trubaduren” den 6 mars.

När han sjöng ”Deserto sulla terra” tyckte jag att taket plötsligt lyfte sig, och jag bestämde mig för att snarast gå och se honom. Det fick jag tillfälle till på Skansen den 6 juni samma år, 1960, och upplevelsen var helt omtumlande. Naturligtvis planerade jag för att höra honom på Operan samma höst, men så blev det ju inte. Däremot började jag gå flitigt på Operan ändå och köpte dessutom hans skivor. Jussi påverkade mig starkt och gör det än.

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Köp Jacobs Forsells unika bok om Jussi!

Jacob Forsell är sonson till den legendariske operachefen John Forsell, Jussi Björlings ”upptäckare” och var anställd på Expressen 1964-1990 och är en av sin generations mest tongivande fotografer.

Specialerbjudande på boken (266 sidor) från Jussi Björlingmuseet i Borlänge. 

Pris 100 kr plus porto! (Ordinarie pris 348 kr)

Länk till museet

Se uppslag ur boken!