Jussi Björlingsällskapets årsmöte i Borlänge 2017

19 medlemmar hade infunnit sig till Jussi Björlingsällskapets årsmöte lördagen den 4 februari, som startade klockan 13.00 i Jussi Björlingmuseet.


Bengt Krantz och Stefan Olmårs i presidiet

Årsmötet öppnades av sällskapets ordförande Bengt Krantz, som hälsade alla mycket välkomna. Därefter vidtog årsmötesförhandlingarna. Under punkt 10 fastställdes att nästa årsmöte skall äga rum i Stockholm lördagen den 3 februari 2018. Under punkt 14 meddelade Bengt Krantz att Jussi Björlingsällkapets pris år 2017 har tillfallit tenoren Bror Magnus Tödenes. Tödenes kan tyvärr inte som brukligt är närvara vid konserten ”Jenny och Jussi” på Skansen lördagen den 5 augusti, utan kommer i stället att mottaga sitt pris vid Jussifesten i Strömsbruk lördagen den 2 september. Under punkt 16, ”Övriga frågor”, tackade Gunnel Welinder styrelsen för ett gott arbete under det gångna året.  


Styrelseledamöterna Annicka Englund och Berit Sjögren samt Eric Ericsson

Efter ett väl genomfört årsmöte, som avslutades av Bengt, smakade det gott med kaffe/te och Jussi-bakelser. Det blev också tillfälle till umgänge oss medlemmar emellan i den unika atmosfären i museet.

  


Kassör Per Bäckström

 


Redaktör Calle Friedner

 

Därefter skulle Roger Alderstrand under rubriken ”99 % Jussi” ha berättat om nya framförandekronologin, karikatyrer av Jussi och felsjungningar av Jussi. Men tyvärr hade han fått förhinder, och i stället plockade Jussi Björlingmuseets chef Jan-Olof Damberg fram ett SVT-program, ”Det sitter i väggarna”, avsnitt 7, ”Missionshus i Svartå, Degerfors”. I detta 125 år gamla frikyrkokapell bor idag en barnfamilj, som i programmet fick veta en hel del om kapellets historia, bland annat att David Björling en gång hade varit där med sina tre skönsjungande söner Olle, Jussi och Gösta och konserterat. Det blev en trevlig avslutning på årsmötet!

Årsmötesprotokoll 2017

Verksamhetsberättelse för 2016

Text:Berit Sjögren   

Foto: Göran Forsling och Calle Friedner

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Köp Jacobs Forsells unika bok om Jussi!

Jacob Forsell är sonson till den legendariske operachefen John Forsell, Jussi Björlings ”upptäckare” och var anställd på Expressen 1964-1990 och är en av sin generations mest tongivande fotografer.

Specialerbjudande på boken (266 sidor) från Jussi Björlingmuseet i Borlänge. 

Pris 100 kr plus porto! (Ordinarie pris 348 kr)

Länk till museet

Se uppslag ur boken!