Sång med årsmöte 2018


Stefan Olmårs och Berit Sjögren
Årsmötet äger alltid rum en lördag nära Jussi Björlings födelsedag, vartannat år i Stockholm, och vartannat år på Jussi Björlingmuseet i Borlänge. I år var det Stockholms tur, och 40 medlemmar hade samlats på Kaplansbacken 4A, i Höstsols lokal ”Stallet”. Insläppet började klockan 12.30 med servering av kaffe/te och Jussi Björlingbakelse.

 

Klockan 13.00 hälsade undertecknad alla mycket välkomna, och informerade om att vi innan själva årsmötet skulle få njuta av en stunds musikalisk underhållning, med sång av tenoren och styrelseledamoten Lars Tibell, till ackompanjemang av pianisten Anders Wadenberg.


Lars Tibell

 


Anders Wadenberg

 

Lars och Anders hade valt sånger som alla ingick i Jussis repertoar. De inledde med Sven Saléns ”Visa kring slånblom och månskära”. Sedan följde ”Tantis serenad” ur Kjellgrens ”Visor på kvällskvisten”, folkliga visor ur skillingtryck, och ”Tonerna” av Sjöberg, samt ”När jag för mig själv i mörka skogen går” och ”Bland skogens höga furustammar”, båda ur Peterson-Bergers opus 5, ”Fyra visor i svensk folkton”. Rikliga applåder lockade som avslutning fram ett norskt extranummer, Griegs finstämda romans ”Jeg elsker Dig”. Sångerna presenterades personligt och humoristiskt av Lars, och framförandet präglades av stor inlevelse och fint samspel mellan sångare och pianist.  

Därefter vidtog årsmötesförhandlingarna, och sällskapets ordförande Bengt Krantz öppnade mötet. Under punkt 10 fastställdes att nästa årsmöte skall äga rum i Borlänge lördagen den 2 februari 2019 klockan 13.00. Under punkt 16, ”Övriga frågor”, tackade Gunnel Welinder styrelsen för allt som sällskapet har gjort under det gångna året, och tillade att hon känner en stor glädje över att få vara medlem. Årsmötet avslutades av Bengt Krantz.


Kassör Per Bäckström, ordförande Bengt Krantz och sekreterare Stefan Olmårs

 


Medlemmar

 

Klicka här för att få årsmötesprotokollet för 2018

Text: Berit Sjögren

Foto: Calle Friedner

 

      

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Köp Jacobs Forsells unika bok om Jussi!

Jacob Forsell är sonson till den legendariske operachefen John Forsell, Jussi Björlings ”upptäckare” och var anställd på Expressen 1964-1990 och är en av sin generations mest tongivande fotografer.

Specialerbjudande på boken (266 sidor) från Jussi Björlingmuseet i Borlänge. 

Pris 100 kr plus porto! (Ordinarie pris 348 kr)

Länk till museet

Se uppslag ur boken!