Nyhetsbrev nr 4 maj 2018

Bäste medlem!

Detta nyhetsbrev innehåller information om

- ny dataskyddsförordning

- Jussi Björlingmuseets sommarprogram 2018

- lunchkonsert i Kungsträdgården 16 juli

- Jussifesten i Strömsbruk 1-2 september

- Favoritresors Den sjungande dalen (resa till Jussifesten i Voxna)

- integritetspolicy

Ändring beträffande konserterna i Voxna 9 juli

Marcus Jupither kommer inte och ersätts av bassångaren Staffan Alveteg

Ny dataskyddsförordning

EU:s nya dataskyddsförordning (GDPR) träder i kraft den 25 maj 2018. Förordningen ska stärka skyddet för den enskildes personuppgifter, I Jussi Björlingsällskapet har vi ett medlemsregister där  namn, adress och e-postadress - om du meddelat den – registreras. Det är en förutsättning för att vi ska kunna nå medlemmarna med utskick av nyhetsbrev och tidning. Vi har också med uppgift om vilket år du blev medlem och betalningsstatus.

Medlemsregistret hanteras av föreningens kassör. Ibland erhåller styrelsen vissa uppgifter ur medlemsregistret. Vi lämnar aldrig ut uppgifter till någon utomstående. Vi lagrar inte personnummer eller andra uppgifter om ovan nämnda.

Se även vår integritetspolicy sist i detta nyhetsbrev.

Jussi Björlingmuseets sommarprogram 2018

Onsdag 27/6 Jussi Björling i Finland

Om Jussis finska bakgrund och hans framträdanden där.

Onsdag 11/7 Jussi Björling internationella genombrott

Föredrag om hans väg till världstenor på 1930-talet.

Onsdag 25/7  A Song Goes Round The World

Tysk film från 1933 med tenorlegenden Joseph Schmidt

Textad på engelska.

Onsdag  8/8 Film: Jussis kusin Märta Björling-Kärn berättar

Hon berättar och minns sin tid med kusinerna Jussi, Olle och Gösta. Inspelat på museet 1995.

Fritt inträde!                       Kaffeservering                       Samtliga program kl 19.00

Jussi Björlingmuseet            Borganäsvägen 25                     0243-74240

Måndag 16/7

Lunchkonsert i Kungsträdgården klockan 13.15 – 14.10

Medverkande:

Manuel Bjelke, tenor, 29 år. En rikt röstbegåvad ung man, son till framlidne tenoren Lennart Bjelke och violinisten Rimma Gotskosik i Stockholm.

En sopran från Birgit Nilssonsällskapet medverkar. 

Bengt Krantz, baryton och ordförande i Jussi Björlingsällskapet

Claes Remminger, presentatör

Anders Wadenberg, pianist

Jussifesten i Strömshall, Strömsbruk

1-2/9 2018    

Vi träffas för trettonde året i Strömsbruk strax norr om Hudiksvall! Här föddes Jussis fader David och här har Jussi Björling sjungit.

Klockan 15 den 1 september i Strömshall

spelar Ströms charmiga Bruksorkester  som uppvärmning av publiken.

Klockan 16  konsert i Strömshall

Sångare:  Barytonsångaren Tyler Duncan.

Han är född i Canada, men bördig från Alfta, Hälsingland (och släkt med Stefan Olmårs). Tyler är utbildad i Tyskland, har vunnit en sångtävling i Carnegie Hall i New York och sjunger på Metropolitan Opera House  i NY.

Han ackompanjeras av sin fru Erika Switzer på flygel. Hon är musiklärare och internationellt verksam som pianist. Hon har vunnit pris som bästa pianist vid flera internationella sångtävlingar. Erika spelar även ett par solostycken under konserten. 

Övriga ackompanjeras av Lennart Eng på flygel.

Sopranen Malin Hartelius, som gjort många huvudroller på operan i Zürich och bl a sjungit i operan Kärleksdrycken mot Rolando Villazon i Wien. Malin är sånglärare på Operahögskolan i Bern i Schweiz och är Hjördis Schymberg-stipendiat.

Tenoren Yinjia Gong från Kina. Han är utbildad på Operahögskolan i Stockholm och har sjungit på bl a Folkoperan och Norrlandsoperan. Nu är han anställd på operan i Regensburg, Tyskland.

Presentatör Stefan Olmårs.

Efter konserten kan den som anmäler sig till Stefan Olmårs tel 0651-26000, äta Noëls erkänt goda italienska buffé, även det i Strömshall.

Kvällen avslutas i Strömshall med ”Önskekonsert med Jussi”. Vi lyssnar på inspelningar med Jussi och berättar om honom.

En sensationell ny CD-skiva med Jussi säljs. Den innehåller tidigare outgivet material, bland en tidigare okänd, intimare version av O Helga Natt!

Sov över i Strömsbruk och upplev söndagens mycket intressanta program!

Den 2/9 klockan 09.30  Johan Adlercreutz berättar om  Strömsbruks historia med betoning på Björlingar  och ortens industri.

Klockan 10.00 i Strömshall: Operavännernas före detta ordförande Nils-Göran Olve leder  först ett samtal med sångsolisterna  om deras karriärer.

Därefter fortsätter programmet med att Kungliga Operans före detta chefdramaturg Stefan Johansson berättar om Birgit Nilsson, som skulle fyllt 100 år i år. Det hela illustreras med fina inspelningar med Birgit.

För att sova över i Strömsbruk, kontakta: Kustleden tel 0650-74 00 30.

För att boka buffé och förköp av entré: ring Stefan Olmårs tel 0651-26000.

Även den som funderar på att åka tåg till Jussifesten kan ringa Stefan.

En grupp medlemmar i Jussi Bjorling Society USA beräknas komma och besöka Jussifesten i Strömsbruk  i år då man har 20-årsjubileum för sin förening.

En DVD från konserten säljes senare för 150kr fritt i er brevlåda. Jag hör av mig och frågar om ni är intresserade av denna DVD. Jag svarar även på övriga frågor.

Antalet platser är begränsat!!

Endast kontanter. Vi tar inga bankkort.

Välkommen!

Stefan Olmårs,sekreterare i Jussi Björlingsällskapet  och gärningsman” för Jussifesten i Strömsbruk

Tel: 0651-26000  Mail: stefanholzpartner@telia.com

 

DEN SJUNGANDE DALEN

Musik och konst i Jussi Björlings Hälsingland

Magnifika gårdar, böljande dalgångar och oförfalskad folklore tillsammans med musikupplevelser av världsklass.

Till Voxnadalen djupt inne i Hälsinglands skogar, kom Jussi Björlings förfader redan år 1747. Här föddes också Jussis farfar, men han flyttade från Voxna år 1867. För sjuttonde året i rad arrangerar Jussi Björling-sällskapet sin konsert i Voxnabruks 1700-tals kyrka till minne av den store tenoren. 

Medverkande i årets Jussifest är Tenoren Bror Magnus Tødenes , 2017 års mottagare av Jussi Björlingsällskapets Pris. Han var solist i Trettondagskonserten i Konserthuset i Stockholm 5/1 2018. Ni som upplevde succén där vill nog gärna komma till Voxna och höra honom igen. Tødenes  har tilldelats det prestigefyllda stipendiet från Statoil, ett utbildningsstipendium på hela 1000.000 NOK. Tødenes  har sjungit bl.a. i Salzburg och på Wiener Staatsoper. I höst sjunger han på Den Norske Opera och Bastille Operan i Paris. 

Medverkar gör också Sopranen Ida Katrine Hagen Johansen. Hon har sjungit i Trollflöjten och La Traviata. Hon har sjungit på Oslo Operafestival och med Filarmonica Romana i Rom.  I sommar tar hon sin Mastersgrad vid konservatoriet i Stavanger.

Basen Staffan Alveteg som är med i Radiokören sjöng förra hösten på Wermlandsoperan.

Dessa ackompanjeras på flygel av Lennart Eng.

Lovande artister är i år Hanna Ingesson och Henrik Jingåker. Båda kommer från Ovanåkers Kommun och går på Balettakademin i Göteborg. De ackompanjeras på flygel av Lena Rieback.

Vi besöker UNESCOs Världsarv Hälsingegårdar. Hälsinglands sköna natur bjuder på sinnliga upplevelser och tillsammans ser vi några av de allra vackraste Hälsingegårdarna i trakten med granna förstukvistar och allmogemåleri. Vi gör även en utflykt i Voxnadalen till landskapets mest imposanta gårdar, högklassiga allmogebebyggelse och sekelskiftesarkitektur samt besöker ett museum över sångaren Jim Reeves. Vi bor bekvämt på Scandic hotell i Bollnäs. Vår ciceron är Niklas Lindblad.

Dag 1. Stockholm – Världsarvet Hälsingegårdar – Konsert

Buss avgår från Cityterminalen kl. 10.00 och vi gör ett fikastopp på vägen. Vid ankomst i Bollnäs checkar vi in i våra rum och träffas sedan i hotellets restaurang för en gemensam lunch. Vi möts sedan av våran lokalguide Elisabeth Eriksson som kommer att guida oss runt Hälsingegårdarna. I Voxnabruks kyrka är det sedan dags för konsert och efteråt bjuds vi på en buffé på Voxnabruks Herrgård där vi får njuta av inspelningar med Jussi Björling i en “Önskekonsert”.

Dag 2. Voxnabruk – Stockholm

Efter frukost åker vi till Voxnabruks Herrgård, där mycket populära Doktor Skoras Vaxkabinett fanns. Tusentals besökare såg varje sommar de välgjorda  dockorna, som nu är återbördade till Herrgården. Vi är lovade att få se Jussis och Pavarottis dockor. Programmet består av att Operavännernas f d ordförande Nils-Göran Olve, samtalar med Bror Magnus Tødenes  och Marcus Jupither om deras karriärer. Samtalet övergår i år lämpligt nog till att prata om Luciano Pavarotti, med fina ljudillustrationer. Efter gemensam lunch besöks ett museum om Jim Reeves och resan avslutas med ett besök hos Stefan Olmårs från Jussi Björling-sällskapet där han visar oss de vackra väggmålningarna i sitt föräldrahem i Alfta. Beräknad ankomsttid till Cityterminalen är kl. 19.30.

RESFAKTA                              

 

2 dagar * 9-10 juli 2018. Pris per person: 3 550:-.                                      För enkelrum tillkommer 450:-

Medlemmar i Jussi Björlingsällskapet har 300:- rabatt                                           

I priset ingår bussresor, en natt på hotell, del i dubbelrum, en frukost, två luncher, en buffémiddag, ett förmiddagskaffe, konsertbiljett, visningar och entréer enligt programmet, ciceron.

Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genom förande erfordras 25 deltagare. Resevillkor enligt FAVORITRESORs hemsida www.favoritresor.se

FAVORIT Kultur och Temaresor AB

Hornsbruksgatan 19, 117 34 Stockholm, 08-660 18 00, info@favoritresor.se, www.favoritresor.se

Integritetspolicy Jussi Björlingsällskapet

Jussi Björlingsällskapet är personuppgiftsansvarig och ansvarar för behandlingen av personuppgifter i enlighet med Dataskyddsförordningen (även kallad GDPR).

Denna policy gäller från den 25 maj 2018 när Dataskydds-förordningen träder ikraft. Förordningen stärker dina rättigheter när det gäller personlig integritet. Det är viktigt att du känner dig trygg i behandlingen av dina personuppgifter.

Utsedd personuppgiftsansvarig

Personuppgiftsansvarig är enligt lagen är den som hanterar personuppgifter. I vårt fall Jussi Björlingsällskapets styrelse genom vår kassör Per Bäckström.

Vad är personuppgifter?

En personuppgift är all slags information som direkt eller indirekt kan kopplas till en fysisk person. Det innebär att band annat följande är personuppgifter: namn, adress, telefonnummer, e-postadress etc.

Syftet med varför vi hanterar personuppgifter?

  • Jussi Björlingsällskapets syfte med att behandla dina personuppgifter är i första hand att fullgöra våra åtaganden gentemot dig och våra uppdrag.
  • Personuppgifter används för inbjudningar till medlemsträffar, Jussifester och i vissa fall arrangemang anordnade av annan huvudman och för att besvara frågor samt i övrigt behandla dina frågor eller ärenden.

De personuppgifter som Jussi Björlingsällskapet behandlar inhämtas främst direkt från dig i samband med tecknande av medlemskap

Vår hemsida behandlar även onlineidentifikatorer såsom IP-adresser, MAC-adresser eller motsvarande som lämnas av webbplatsbesökare via dator, surfplatta eller mobil. Uppgifterna anonymiseras via Google Analytics och vi analyserar bara informationen aggregerad på olika kategorier.

Hur länge lagras dina personuppgifter?

Jussi Björlingsällskapet behåller dina personuppgifter maximalt den längd som behövs för att fullgöra våra åtaganden gentemot dig. Tiden varierar beroende på åtagandet och de eventuella rättsliga krav som omgärdar åtagandet. Har du meddelat att du inte kommer att förnya medlemskapet påföljande år raderar vi uppgifterna efter årets slut. Har du begärt omedelbart utträde raderar vi uppgifterna omedelbart.

Säkerhet

Jussi Björlingsällskapet har infört/vidtagit säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter mot olovlig eller obehörig behandling. Endast de personer som faktiskt behöver behandla dina personuppgifter för att Jussi Björlingsällskapet ska kunna uppfylla angivna ändamål har tillgång till dem.

Vilka delar Jussi Björlingsällskapet dina personuppgifter med?

Jussi Björlingsällskapet använder en Googlegroup för att skicka nyhetsbrev till de som valt nyhetsbrev per e-post. Det är endast e-postadresserna vi registrerat i jussi-bjorlingsallskapet@googlegroups.com. Det är enbart kassören som har tillgång till dessa uppgifter.

Jussi Björlingsällskapet använder postnord för utskick av nyhetsbrev per e-post och för utskick av inbetalningskort avseende medlemsavgiften. Det är namn och adress som anges i en fil som läses in till postnords tjänst. En ny adressfil skapas inför varje utskick.

Jussi Björlingsällskapet låter trycka sin tidning hos Grafiska punkten och tillställer tryckeriet en fil med namn och adresser. En ny adressfil skapas inför varje utskick

Dina rättigheter                     

En gång per kalenderår kan du kostnadsfritt få veta vilka av dina personuppgifter som Jussi Björlingsällskapet lagrar och i vilka ändamål. Det sker genom begäran om ett så kallat registerutdrag.

Du kan begära att dina personuppgifter rättas, det kallas ”Rätt till rättelse”, ifall uppgifterna är felaktiga.

Du har även rätt att kräva att Jussi Björlingsällskapet raderar dina personuppgifter från Jussi Björlingsällskapets samtliga system. I lagen kallat ”Rätten att bli bortglömd”. Då upphör förstås medlemskapet.

Jussi Björlingsällskapet har rätt att neka din begäran om radering om det finns legala skyldigheter som hindrar. Det kan bland annat vara skyldigheter kommer från andra lagar så som bokförings- och skattelagstiftning samt ett pågående medlemskap. När det rättsliga åtagandet har upphört gallras uppgifterna.

Vad gör Datainspektionen och när ska man kontakta dem?

Datainspektionen är ansvarig för att övervaka tillämpningen av lagstiftningen. Den som anser att ett företag/organisation/myndighet hanterar personuppgifter på ett felaktigt sätt kan lämna in ett klagomål till Datainspektionen oavsett relation.

Kontaktuppgifter till Datainspektionen hittar du på www.datainspektionen.se

Har du frågor om vår policy?

Denna integritetspolicy skapades den 10 maj 2018. Jussi Björlingsällskapet kan komma att göra förändringar i denna integritetspolicy. Den senaste versionen kommer alltid att ligga på vår hemsida. Om vi genomför förändringar av större betydelse för dig eller angående hur Jussi Björlingsällskapet behandlar personuppgifter får du även informationen via e-post eller brev om hur detta påverkar dig. Informationen kommer att finnas tillgänglig i god tid (30 dagar) innan uppdateringen börjar gälla.

Du kan alltid maila dina frågor till Per Bäckström, perb1948@gmail.com

Jussi Björlingsällskapet •c/o Per Bäckström, Götgatan 91 A, 116 62 Stockholm • Tel 072-326 26 47 • www.jussibjorlingsallskapet.com

Nyhetsbrev nr 3, mars 2018

Bästa medlem!

Detta nyhetsbrev innehåller information om

- vårens medlemsträffar 7 april och 5 maj

- inbjudan till ett möte med OVIS 7 maj

- möjlighet att köpa DVD från Strömsbruk

- 2018 års Jussi Björlingstipendium

Välkommen till medlemsträffarna i Stockholm!

Gemensamt för alla medlemsträffarna

Plats: Höstsols lokal ”Stallet”, Kaplansbacken 4A, Kungsholmen, Stockholm. Kommer man från Stadshuset så är det tvärgatan till höger alldeles före kyrkan.

Insläpp från klockan 12.30.

Portkod: 5703

Entréavgift: 100 kr/person inkl. kaffe/te och bröd. Avgiften betalas till tjänstgörande kassör för avprickning.d0

Föranmälan senast torsdagen innan till

Per Bäckström tel 072-326 26 47

Perb1948@gmail.com

Ibland vill fler medlemmar komma än vi kan vara vilket är maximalt 55. Då sätter vi upp ytterligare anmälningar på väntelista om den medlem vi tvingas säja nej till på väntelista. Därför är det viktigt att den som anmält sig och fått plats snarast meddelar förhinder. Även vid akut sjukdom för det kan finnas någon som kan överta platsen.

Medlemsträff lördagen den 7 april klockan 13

Mycket välkomna till Jussi Björlingsällskapets andra medlemsträff lördagen den 7 april 2018.  Som vanligt håller vi till på Kaplansbacken 4A, portkod 5703, i Höstsols lokal ”Stallet”, och insläppet börjar klockan 12.30. Kaffe/te med vetebröd och småkakor börjar då serveras fram till klockan 13.00, då dagens program börjar. 

Denna lördag har vi den stora glädjen att också kunna hälsa hovsångerskan och mezzo-sopranen Ingrid Tobiasson välkommen till oss. Ingrid har sjungit hos sällskapet i tidigare sammanhang, både vid Jussifesterna i Voxna år 2010 och i Strömsbruk år 2011, samt vid JB-konferensen i St Peter, USA år 2011.

Ingrid Tobiasson är utbildad vid Operahög-skolan i Stockholm. Hon debuterade som Amneris i Verdis Aida på Folkoperan år 1985. Därefter följde gästspel i Kiel och Edinburgh.

Efter några år som freelance anställdes hon år 1988 vid Kungliga Operan i Stockholm. Där har hon framträtt i drygt 60 olika roller, stora som små, tex Elisabetta i Donizettis Maria Stuarda, Azucena i Verdis Trubaduren, Kundry i Wagners Parcifal, Ortrud i Wagners Lohengrin, titelrollen i Bizets Carmen, rollen som Portvakterskan i uruppförandet av Lidholms Ett drömspel och Omega i Börtzs Backanterna, i regi av Ingmar Bergman, för att bara nämna några av alla Ingrids roller.

Ofta har det även blivit gästspel i dessa roller utomlands, bland annat i Sevilla, Wiesbaden, Berlin och Helsingfors. Ingrid Tobiasson utnämndes till hovsångerska år 2000.

Vid sidan av sitt arbete på operascenerna har Ingrid Tobiasson även sjungit kyrko- och romansrepertoar med många framträdanden i kyrkor och konserthus. Ingrid är dessutom en eftertraktad sångcoach.

Under år 2017 har hon har hon varit scenaktuell i ett konsertant uppförande av Peterson-Bergers opera Adils och Elisiv på Kungliga Operan, i Den långa långa resan, opera för barn av Johan Ramström på Stockholmsoperans Unga på Operan, i B Tommy Anderssons The Importance of Being Earnest på Vadstena-Akademien, samt i  Puccinis Gianni Schicchi på GöteborgsOperan.

Pianisten Magnus Svensson kommer att ackompanjera Ingrid Tobiasson. Han har studerat piano för Stella Tjajkovskij och Staffan Scheja och tog solistdiplom vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1998.

Under flera år fördjupade han sig också i romansinterpretation, bland annat för Geoffrey Parsons i London och genom studier för Dmitri Bashkirov. Magnus samarbetar regelbundet med etablerade sångare, har framträtt på de flesta större konsertscenerna i Sverige och dessutom flitigt konserterat i USA och Europa.

Våra två musiker kommer att inleda dagens program med att framföra några sånger, som de själva presenterar. Därefter kommer sällskapets ordförande Bengt Krantz att ta över ordet för att intervjua Ingrid Tobiasson, och sedan har även lyssnarna möjlighet att ställa några ytterligare frågor till Ingrid. Om vi som avslutning på intervjudelen applåderar kraftfullt brukar det även bjudas på ett extranummer.  

Efter den sedvanliga mingelpausen avslutar vi träffen med programpunkten ”Spisa Jussi”, idag med Roger Alderstrand under rubriken ”99 % Jussi ” – kronologi, karikatyrer och felsjungningar. Det blir tre teman med illustrationer för varje - statistik, bilder och ljudinslag.

 

Medlemsträff lördagen den 5 maj klockan 13

Hjärtligt välkomna till vårens sista medlemsträff, som äger rum lördagen den 5 maj 2018 klockan 13.00, i Höstsols lokal ”Stallet” på Kaplansbacken 4A, portkod 5703. Insläpp från kl 12.30, då vi börjar vår servering, dagen till ära med mousserande vin och tilltugg, samt därefter kaffe/te med gott bröd.

Dagens sångare är tenoren Jesper Taube. Han är född och uppvuxen söder om Stockholm, och startade tidigt sin musikaliska karriär. Vid sju års ålder började han i Stockholms Gosskör, och fortsatte sedan i Adolf Fredriks musikklasser. Därefter följde studier vid Kulturamas Opera Studio 67 och Operahögskolan i Stockholm. Jesper Taube debuterade år 1994 med Stockholms Unga Operaensemble, och senare med Vadstena-Akademien år 1997.

Direkt efter Operahögskolan blev Jesper handplockad till Kungliga Operans ensemble, där han under sina första 12 år gjorde det mesta som lyrisk baryton, samt en hel del som Verdi-baryton. 

Vid 40 års ålder togs det svåra men spännande beslutet att kliva upp till tenor, och närmare bestämt till det italienska spintofacket. Redan ett år senare sjöng Jesper år 2013 Cavaradossi i Verdis Tosca, och sedan följde snart rollerna Pinkerton i Puccinis Madama Butterfly, Don José i Bizets Carmen, Hoffmann i Offenbachs Hoffmanns äventyr (på Folkoperan), Calaf i Puccinis Turandot samt Laca i Janáceks Jenufa.

Under våren 2018 är Jesper åter aktuell i rollen som Cavaradossi, i en ny omgång av Verdis Tosca på Kungliga Operan. Samtidigt jobbar han med några spännande nya Wagnerroller. Jesper har fått ett flertal stipendier, bland annat Jussi Björling-stipendiet år 2009.

Jesper Taube kommer att ackompanjeras av pianist, vars namn meddelas senare.

Vi inleder programmet med en konsertdel på cirka 15 minuter. Därefter kommer Jesper Taube att intervjuas av Göran Forsling. Som vanligt applåderar vi fram ett extranummer, och sedan blir det en liten bensträckarepaus för mingel och påfyllning av koppar och glas.

Som avslutning på medlemsträffen följer ”Spisa Jussi”, då Kjell Olsson under rubriken  Jussi Björling i radio 1934-49 kommer att bjuda på inspelningar från sändningar i svensk, holländsk och amerikansk radio.

Text: Berit Sjögren

Inbjudan till ett möte med OVIS 7 maj:  Jussis tenorkollegor

Vad väntade publiken sig av en tenor som sjöng Jussis repertoar på hans tid? Vilka tog han själv intryck av – utöver förstås pappa David? I höstas i Strömsbruk gav Nils-Göran Olve exempel på ett dussin Jussi-samtida tenorer och berättade om deras relation till Jussi. Han kommer att upprepa sitt program i Malmö måndag den 7 maj kl 19.00, när OVIS (OperaVännerna i Skåne) har medlemsmöte i ”Gulan” (repetitionssal 33 eller 35), Klostergatan 7 (nära Malmö Opera).

Även Jussi Björlingsällskapets medlemmar är välkomna, liksom andra gäster. Två timmar inklusive en paus; inträde 50 kr.

DVD från Strömsbruk 2017

Det går fortfarande att köpa DVD från konserten vid Jussifesten i Strömsbruk. Den kostar 150kr med porto. Beställs från Stefan Olmårs Tel 0651 26 000, mail: stefanholzpartner@telia.com

2018 års Jussi Björling-stipendium på 100.000 kronor tilldelas operasångaren Karl-Magnus Fredriksson.

Stipendiet kommer att delas ut vid en galaföreställning med sångare ur den svenska operaeliten på Ulriksdals Slottsteater Confidencen den 8 juni. Confidencens biljettförsäljning startar 20 mars.

 

Jussifesten i Voxna den 9-10/7 2018.

Kyrkan ligger i Voxnabruk och ej i Voxna!

I år är det 18-årsjubileum!

På konserterna i Voxna kyrka måndag den 9 juli framträder:

Tenoren Bror Magnus Tødenes , Jussi Björlingsällskapets pristagare 2017. Sopranen Ida Katrine Hagen Johansen , sambo med Tødenes. Barytonsångaren Marcus Jupither.

Sångarnas meritförteckning framgår av bilagda program för Favoritresor, ”Den sjungande dalen”.

Unga, lovande artister är i år Hanna Ingesson och Henrik JingåkerBåda har rötterna i Ovanåkers kommun. De studerar musikal på Balettakademien i Göteborg.

Sångarna ackompanjeras på inhyrd flygel som även används vid Musik i Siljan och i Dalhalla. Ackompanjatörer är musikdirektör Lennart Eng och Bollnäs Estetiskas eldsjäl, Lena Rieback.

Presentatör är Stefan Olmårs.

Med så utmärkta artister, tror vi att det kommer lika många åhörare i år som ifjol. Därför kör vi även i år två likadana föreställningar måndag 9 juli kl. 14 och kl. 17. 

BUSS AVGÅR KL 12.40 FRÅN BOLLNÄS STATION VIA ALFTA-EDSBYN TILL 14-KONSERTEN OCH ÅTER EFTER BUFFÉN. OCH PÅ SAMMA SÄTT AVGÅR BUSS KL 15.15 TILL 17-KONSERTEN

OCH ÅTER EFTER BUFFÉ OCH KVÄLLSPROGRAM. ANMÄLAN TILL BUSSEN TILL Stefan Olmårs tel: 0651-26000

Efter varje konsert kommer det att ges tillfälle att äta en härligt god buffé på närliggande Voxnabruks Herrgård.  Herrgården har återfört dockorna från Doktor Skoras berömda Vaxkabinett till Voxnabruk igen. Vaxkabinettet hade tusentals besökare på den tiden och nu utlovas att man får se i varje fall dockorna av Jussi Björling och Pavarotti igen!!

Efter den buffé, som hör till den konsert som är kl.17, blir det som vanligt Önskekonsert med Jussi”. Man skall inte åka hem utan att ha njutit av Jussis sång. Oraklet om Jussi Björling, Harald Henrysson, medverkar.

Min tanke är att medlemmar i Jussi Björlingsällskapet, som kommer till Voxna, skall vara med på konserten kl.17 och därmed kunna vara med på den anslutande buffén och också programmet om Jussi Björling efter buffén.

För att försöka klara av att sköta om två föreställningar kommer jag att ta emot reservationer av plats i kyrkan och på buffén. Ring Tel 0651-26000!! Det blir ett tak satt på hur många som kan komma med på varje konsert. Så ni måste anmäla er i tid för att veta att ni har plats!!

Tisdag 10 juli kl. 9.30 på Voxnabruk Herrgård. Nils-Göran Olve,

Operavännernas förre ordförande, samtalar med Bror Magnus Tødenes  och Marcus Jupither om deras karriärer. Samtalet övergår i ett program om Luciano Pavarotti.

Ca kl 11-13  kan den som önskar äta lunch på Voxnabruk Herrgård.

KL. 11 är det dags för årets rundtur

I Björlingars spår. Anna-Lena Carlsson guidar om Voxnabruks historia, sammanvävd med Björlingarnas familj. Farfar Björling var smed i Voxnabruk. Man kan då ta lunchen litet sent.

 Efter lunchen åker vi till Jim Reevesmuseet i Voxna. Häng med!

 

Den sjungande dalen (från FAVORIT Kultur och Temaresor AB)

Musik och konst i Jussi Björlings Hälsingland

Magnifika gårdar, böljande dalgångar och oförfalskad folklore tillsammans med musikupplevelser av världsklass.

Till Voxnadalen djupt inne i Hälsinglands skogar, kom Jussi Björlings förfader redan år 1747. Här föddes också Jussis farfar, men han flyttade från Voxna år 1867. För sjuttonde året i rad arrangerar Jussi Björling-sällskapet sin konsert i Voxnabruks 1700-tals kyrka till minne av den store tenoren.

Medverkande i årets Jussifest är Tenoren Bror Magnus Tödenes, 2017 års mottagare av Jussi Björlingsällskapets Pris. Han var solist i Trettondagskonserten i Konserthuset i Stockholm 5/1 2018. Ni som upplevde succén där vill nog gärna komma till Voxna och höra honom igen. Tödenes har tilldelats det prestigefyllda stipendiet från Statoil, ett utbildningsstipendium på hela 1000.000 NOK. Tödenes har sjungit bl.a. i Salzburg och på Wiener Staatsoper. I höst sjunger han på Den Norske Opera och Bastille Operan i Paris.

Medverkar gör också Sopranen Ida Katrine Hagen Johansen. Hon har sjungit i Trollflöjten och La Traviata. Hon har sjungit på Oslo Operafestival och med Filarmonica Romana i Rom.  I sommar tar hon sin Mastersgrad vid konservatoriet i Stavanger.

Barytonsångaren Marcus Jupither har bl. a. sjungit på Kungliga operan i Stockholm, operan i  Budapest och operan i Karlstad. Han sjunger i höst en huvudroll i Massenets Don Quijote på Folkoperan i Stockholm. Marcus sjöng duett med sin gudfader, Rolf Björling.

Dessa ackompanjeras på flygel av Lennart Eng.

Lovande artister är i år Hanna Ingesson och Henrik Jingåker. Båda kommer från Ovanåkers Kommun och går på Balettakademin i Göteborg. De ackompanjeras på flygel av Lena Rieback.

Vi besöker UNESCOs Världsarv Hälsingegårdar. Hälsinglands sköna natur bjuder på sinnliga upplevelser och tillsammans ser vi några av de allra vackraste Hälsingegårdarna i trakten med granna förstukvistar och allmogemåleri. Vi gör även en utflykt i Voxnadalen till landskapets mest imposanta gårdar, högklassiga allmogebebyggelse och sekelskiftesarkitektur samt besöker ett museum över sångaren Jim Reeves. Vi bor bekvämt på Scandic hotell i Bollnäs. Vår ciceron är Niklas Lindblad.

Dag 1. Stockholm – Världsarvet Hälsingegårdar – Konsert

Buss avgår från Cityterminalen kl. 10.00 och vi gör ett fikastopp på vägen. Vid ankomst i Bollnäs checkar vi in i våra rum och träffas sedan i hotellets restaurang för en gemensam lunch. Vi möts sedan av våran lokalguide Elisabeth Eriksson som kommer att guida oss runt Hälsingegårdarna. I Voxnabruks kyrka är det sedan dags för konsert och efteråt bjuds vi på en buffé på Voxnabruks Herrgård där vi får njuta av inspelningar med Jussi Björling i en “Önskekonsert”.

Dag 2. Voxnabruk – Stockholm

Efter frukost åker vi till Voxnabruks Herrgård, där mycket populära Doktor Skoras Vaxkabinett fanns. Tusentals  besökare såg varje sommar de välgjorda  dockorna, som nu är återbördade till Herrgården. Vi är lovade att få se Jussis och Pavarottis dockor. Programmet består av att Operavännernas f d ordförande Nils-Göran Olve, samtalar med Bror Magnus Tödenes och Marcus Jupither om deras karriärer. Samtalet övergår i år lämpligt nog till att prata om Luciano Pavarotti, med fina ljudillustrationer. Efter gemensam lunch besöks ett museum om Jim Reeves och resan avslutas med ett besök hos Stefan Olmårs från Jussi Björling-sällskapet där han visar oss de vackra väggmålningarna i sitt föräldrahem i Alfta. Beräknad ankomsttid till Cityterminalen är kl. 19.30.

RESFAKTA                               


2 dagar * 9-10 juli 2018                             Pris per person: 3 550:-

                                                                  För enkelrum tillkommer 450:-

Medlemmar i Jussi Björlingssällskapet har 300:- rabatt. 

I priset ingår bussresor, en natt på hotell, del i dubbelrum, en frukost, två luncher, en buffémiddag, ett förmiddagskaffe, konsertbiljett, visningar och entréer enligt programmet, ciceron.

Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genom förande erfordras 25 deltagare. Resevillkor enligt FAVORITRESORs hemsida www.favoritresor.se

FAVORIT Kultur och Temaresor AB

Hornsbruksgatan 19, 117 34 Stockholm, 08-660 18 00, info@favoritresor.se, www.favoritresor.se


Voxna kyrka

 



 

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Köp Jacobs Forsells unika bok om Jussi!

Jacob Forsell är sonson till den legendariske operachefen John Forsell, Jussi Björlings ”upptäckare” och var anställd på Expressen 1964-1990 och är en av sin generations mest tongivande fotografer.

Specialerbjudande på boken (266 sidor) från Jussi Björlingmuseet i Borlänge. 

Pris 100 kr plus porto! (Ordinarie pris 348 kr)

Länk till museet

Se uppslag ur boken!