Jussifesten i Voxna den 8-9/7 2019


Ensemble och publik 2018 sjunger tillsammans "Land, du välsignade"

 

Kyrkan ligger i Voxnabruk och ej i Voxna! I år är det 19-årsjubileum!

På konserterna i Voxna kyrka måndag den 8 juli framträder:

Tenoren Per Lindström, Jussi Björlingsällskapets pristagare 2019.

Prisutdelningen sker här i kyrkan i Voxnabruk!

Sopranen Sabina Bisholt, som haft framgång som Mimi i Boheme på Kungliga Operan nu i vår.

Barytonsångare Bengt Krantz, ordförande  i Jussi Björlingsällskapet.

Sångarnas meritförteckning framgår av program för Favoritresor, sist i nyhetsbrevet.   Läs bilagan ”Den sjungande dalen”!

Karin Mobacke återkommer. Hon har gått på Bollnäs Estetiska och studerar nu  på Musik-och Operahögskolan, Mälardalens högskola i Västerås.

Sångarna ackompanjeras av musikdirektör Lennart Eng och Bollnäs Estetiskas eldsjäl, Lena Rieback. Presentatör är Stefan Olmårs.

Med så utmärkta artister, tror vi att det kommer lika många åhörare i år som ifjol. Därför kör vi även i år två likadana föreställningar: måndag 8 juli klockan 14 och klockan 17.

För den första konserten, klockan 14, avgår buss klockan 12.40 från Bollnäs Station via Alfta-Edsbyn. Bussen går tillbaka efter buffén.

För den andra konserten, klockan 17, avgår buss avgår klockan 15.15 från Bollnäs Station via Alfta-Edsbyn. Bussen går tillbaka efter buffén buffén och kvällsprogrammet.

Anmälan till bussen görs till Stefan Olmårs telefon 0651-26000.

Efter varje konsert kommer det att ges tillfälle att äta en härligt god buffé på närliggande Voxnabruks Herrgård.  Herrgården har återfört dockorna från Doktor Skoras berömda Vaxkabinett till Voxnabruk. Vaxkabinettet hade tusentals besökare på den tiden och nu utlovas att man får se i varje fall dockorna av Jussi Björling och Rolf Björling igen!

Efter den buffé, som hör till den konsert som är kl.17, blir det som vanligt ”Önskekonsert med Jussi”. Man skall inte åka hem utan att ha njutit av Jussis sång. Oraklet om Jussi Björling, Harald Henrysson, medverkar.

Min tanke är att medlemmar i Jussi Björling-sällskapet, som kommer till Voxna, skall vara med på konserten kl.17 och därmed kunna vara med på den anslutande buffén och program-met om Jussi Björling efter buffén.

För att försöka klara av att sköta om två föreställningar kommer jag att ta emot reservationer av plats i kyrkan och på buffén. Ring 0651-26000!     

Det blir ett tak satt på hur många som kan komma med på varje konsert. Så ni måste anmäla er i tid för att veta att ni har plats!!

Tisdag 9 juli kl. 9.30 på Voxnabruk Herrgård talar tidskriften Operas chefredaktör Sören Tranberg med artisterna om deras karriärer.  Samtalet övergår i ett program om Rolf Björling.

Ca kl 11-13  kan den som önskar äta lunch på Voxnabruk Herrgård.

KL. 11 är det dags för årets rundtur ”I Björlingars spår. Anna-Lena Carlsson guidar om Voxnabruks historia, sammanvävd med Björlingarnas familj. Farfar Björling var smed i Voxnabruk. Man kan då ta lunchen litet sent.

Efter lunchen kan man besöka Jim Reevesmuseet i Voxna.

Jussifesten avslutas med att Stefan Olmårs visar de vackra väggmålningarna i sitt föräldra-hem i Alfta.

Favoritresor kommer även i år med en buss till Jussifesten i Voxna, Sveriges enda resa till en konsert till Jussi Björlings ära under år 2019.

Som reseledare kommer även i år kunnige och populäre Niklas Lindblad.

Man besöker UNESCOs Världsarv Hälsingegårdar med vackra väggmålningar och är med på konserten och hela Jussifesten i Voxna.

Edsbyns Museum med konstverk av naivisten Lim Johan besöksHans verk fanns representerade vid Konstbiennalen i Sao Paolo 2018 (besökt av 736 000 personer!)

Häng med till Edsbyns Museum!!

Även i år får medlemmar i Jussi Björlingsällskapet rabatt på resans pris!

Telefon 08-660 18 00

e-post info@favoritresor.se  hemsida: www.favoritresor.se

Se nedan Favoritresors  information om

Den Sjungande dalen” sist i nyhetsbrevet!

Största utbytet av en resa till Hälsingland får ni genom att resa med Favoritresor.

Information om hur det var, från tidigare resenärer med Favoritresor, fås av Stefan Olmårs.

För den som vill resa själv finns:

Alfta Gästis, Telefon 0271-12010. www.alftagastgiveri.se  Mysigt träslott.

Här bor styrelsen för Jussi Björlingsällskapet.

Edsbyns Hotell, Telefon 0271-21240

Edsbyns Vandrarhem: Telefon 0271-34462

Voxnabruks Kanot & Camping. Vandrarhem. Telefon 070-6281964

Vi säljer på Voxnabruk Herrgård CD-skivor med Jussi.

En DVD-inspelning av konserten kan köpas för 150 kr en tid efteråt genom att  man beställer per telefon 0651-26000 eller mail stefanholzpartner@telia.com

Ring och maila mig om ni har frågor om t ex rumsbokningen!

Boka plats i kyrkan, på buffén och i bussen!

Kom ihåg att ta med kontanter för att ge en stor kollekt kyrkan! Vi tar ej bankkort eller Swish där.

Det är en förutsättning för att kunna göra dessa Jussifester!

Om du kan tänka dig att sponsra, hör av dig till mig!

Vi behöver alla sponsorer, små som stora! 

Hjärtliga hälsningar från Hälsingland!

Stefan Olmårs sekreterare i Jussi Björlingsällskapet och ”gärningsman” för Jussifesten i Voxna.

Telefon 0651 26000 

e-post  stefanholzpartner@telia.com

Besök Jussi Björlingsällskapets hemsida

www.jussibjorlingsallskapet.com

 

FAVORITRESORS ERBJUDANDE:

DEN SJUNGANDE DALEN

Musik och konst i Jussi Björlings Hälsingland

Magnifika gårdar, böljande dalgångar och oförfalskad folklore tillsammans med musikupplevelser av världsklass.

Till Voxnadalen djupt inne i Hälsinglands skogar, kom Jussi Björlings förfader redan år 1747. Här föddes också Jussis farfar, men han flyttade från Voxna år 1867. För Nittonde året i rad arrangerar Jussi Björling-sällskapetsin konsert i Voxnabruks 1700-tals kyrka till minne av den store tenoren.

Mottagare av Jussi Björlingsällskapets pris 2019 är tenoren Per Lindström. Priset delas ut i samband med den konsert Favoritresor är med om i Voxna Kyrka, där Per Lindström är med och sjunger. Per har sjungit i ”Vampyren” på Läckö slott sommaren 2018 och gjort stor succé i huvudrollen i La Traviata på Norrlandsoperan i Umeå 2018 - 2019.

Priset delas ut av Jussi Björlingsällskapets mångårige ordförande Bengt Krantz, som även sjunger i konserten. Han är anställd som barytonsångare på Malmö Opera. I konserten medverkar även sopranen Sabina Bisholt som 2019 sjunger Mimis roll i La Bohème på Kungliga Operan, där hon även gör Micaelas roll i Carmen. Sommaren 2019 gör hon Paminas roll i Trollflöjten i Opera på Skäret. En ung, lovande sångare från Bollnäs Estetiska Gymnasium medverkar. Sångarna ackompanjeras av musikdirektör Lennart Eng och Bollnäs Estetiska duktiga eldsjäl Lena Rieback på flygel. Presentatör är Stefan Olmårs, sekreterare i Jussi Björlingsällskapet.

Vi besöker UNESCOs Världsarv Hälsingegårdar. Hälsinglands sköna natur bjuder på sinnliga upplevelser och tillsammans ser vi några av de allra vackraste Hälsingegårdarna i trakten med granna förstukvistar och allmogemåleri. Vi gör även en utflykt i Voxnadalen till landskapets mest imposanta gårdar, högklassiga allmogebebyggelse och sekelskiftesarkitektur samt besöker Edsbyns muséum. Vi bor bekvämt på Scandic hotell i Bollnäs. Vår ciceron är Niklas Lindblad.

Dag 1. Stockholm – Världsarvet Hälsingegårdar – Konsert

Buss avgår från Cityterminalen kl. 10.00 och vi gör ett fikastopp på vägen. Vid ankomst i Bollnäs checkar vi in i våra rum och träffas sedan i hotellets restaurang för en gemensam lunch. Vi möts sedan av våran lokalguide Elisabeth Eriksson som kommer att guida oss runt Hälsingegårdarna. I Voxnabruks kyrka är det sedan dags för konsert och efteråt bjuds vi på en buffé på Voxnabruks Herrgård där vi får njuta av inspelningar med Jussi Björling i en “Önskekonsert”.

Dag 2. Voxnabruk – Stockholm

Efter frukost åker vi till Voxnabruks Herrgård, där tidskriften Operas chefredaktör Sören Tranberg samtalar inför publik med sångarna om deras karriärer. Samtalet övergår lämpligt nog till att prata om Rolf Björling, med fina ljud-illustrationer. Före lunch sker en rundtur ”I Björlingars spår”, där Voxnabruks stolta historia och samband med familjen Björling visas. Efter gemensam på Voxnbruks Herrgård besöks Edsbyns Museum och utställningen om naivisten Lim-Johan, av vilken en del verk visades på 2018 års konstblennal i Sao Paulo (besökt av 736000 personer) i Brasilien. Resan avslutas med besök hos Stefan Olmårs från Jussi Björlingsällskapet där han visar oss de vackra väggmålningarna i sitt föräldrahem i Alfta. Återresa till Stockholm, beräknad ankomsttid till Cityterminalen är kl. 19.30.

RESFAKTA                                                                                        
2 dagar * 8-9 juli 2018                               Pris per person: 3990:-

                                                                  För enkelrum tillkommer 495:-

Medlemmar i Jussi Björlingssällskapet har 300:- rabatt                                               

I priset ingår: bussresor, en natt på hotell, del i dubbelrum, en frukost, två luncher, en buffémiddag, konsertbiljett, visningar och entréer enligt programmet, ciceron.

Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genom förande erfordras 25 deltagare. Resevillkor enligt FAVORITRESORs hemsida www.favoritresor.se

 

FAVORIT Kultur och Temaresor AB

Hornsbruksgatan 19, 117 34 Stockholm, 08-660 18 00, info@favoritresor.sewww.favoritresor.se

 

 

 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi