Höstens första medlemsträff!

Hjärtligt välkomna till Jussi Björlingsällskapets första medlemsträff hösten 2018, som äger rum lördagen den 22 september klockan 13.00. Som vanligt samlas vi i Höstsols lokal ”Stallet”, Kaplansbacken 4A, portkod 5703. Insläppet för medlemmarna börjar klockan 12.30, och då serveras det fikabröd, kaffe och té fram till programstarten.


Foto Emelie Kroon
Denna lördag gästas vi av hovsångerskan Hillevi Martinpelto. Hon är internationellt en av våra mest uppskattade svenska sopraner inom Mozartfacket, med roller som Pamina (Die Zauberflöte), Fiordiligi (Così fan tutte), Donna Anna (Don Giovanni) och Grevinnan Rosina (Le nozze di Figaro) som specialitet. Hennes repertoar är dock omfattande och inkluderar även exempelvis titelrollen i Madame Butterfly (Puccini), som var debutrollen på Kungliga Operan i Stockholm, Elsa i Lohengrin (Wagner),

 

Desdemona i Otello (Verdi), med flera.

Konsertrepertoaren är även den stor, och omfattar bland annat sopranpartierna i Messias (Händel), Requiem (Verdi och Brahms), Symphony No 9 (Beethoven), samt Vier Letzte Lieder (R Strauss). Hillevi har framträtt med dirigenter som John E Gardiner, Zubin Mehta och Riccardo Muti, samt gästspelat i städer som Glyndebourne, London, Milano (La Scala), Wien, Saltzburg och New York. Hillevi är medlem av Kungliga Musikaliska Akademien och mottog år 2004 medaljen Litteris et artibus och utnämndes till hovsångerska år 2006.  

Hillevi Martinpelto ackompanjeras av pianisten Anders Wadenberg. Han har arbetat med flera av de allra främsta sångarna i Sverige. Anders är mycket uppskattad för sitt musikaliska och följsamma pianospel. Under sina många år som repetitör och instuderare på Operahögskolan i Stockholm har han varit med om att utbilda ett stort antal unga sångare.

Vi inleder med att lyssna till en musikavdelning, då Hillevi och Anders framför några sånger. Därefter kommer styrelseledamoten Göran Forsling att intervjua Hillevi, och även vi i publiken får sedan möjlighet att ställa frågor till henne. Så följer en kort mingelpaus.

Vi avlutar medlemsträffen med ”Spisa Jussi”, och denna dag har vi glädjen att ha Jussis son Lars Björling som ansvarig för programpunkten. Han kommer att fokusera på den italienska vokaltekniken Bel canto, som utvecklades under 1700- och 1800-talet. I anslutning härtill får vi lyssna till olika sångare, bland annat Birgit Nilsson, samt som ”grädde på moset” några av Lars’ Jussifavoriter. Till sist visar Lars ett kort filmavsnitt från ett möte mellan Jussi Björling och Benny Goodman som ägde rum i Köpenhamn år 1959.                 

 


Birgit Nilsson som Donna Anna i Don Juan 1948. Foto Enar Merkel Rydberg

 

 

Gemensamt för medlemsträffar i Stockholm

Adressen är Höstsols lokal ”Stallet”, Kaplansbacken 4A, portkod 5703,  Kungsholmen, Stockholm. Kommer man från Stadshuset så är det tvärgatan till höger alldeles före kyrkan. Insläpp sker från klockan 12.30, då man kan stiga in i lokalen och förse sig med kaffe/te och fikabröd. 

Entréavgift: 100 kr/person inkl. kaffe/te och bröd. Avgiften betalas till tjänstgörande kassör för avprickning

Föranmälan senast torsdagen innan till

Per Bäckström tel 079-337 42 45

Perb1948@gmail.com

Träffpunkt "Stallet"

Lokalen "Stallet" är träffpunkten för Jussi Björlingsällskapets medlemsträffar i Stockholm. Vid förra sekelskiftet var lokalen ett tillhåll för helt andra hyresgäster.

LÄS MER 

 

 

 

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Köp Jacobs Forsells unika bok om Jussi!

Jacob Forsell är sonson till den legendariske operachefen John Forsell, Jussi Björlings ”upptäckare” och var anställd på Expressen 1964-1990 och är en av sin generations mest tongivande fotografer.

Specialerbjudande på boken (266 sidor) från Jussi Björlingmuseet i Borlänge. 

Pris 100 kr plus porto! (Ordinarie pris 348 kr)

Länk till museet

Se uppslag ur boken!