Medlemsträff 4 april i Stockholm

Hjärtligt välkomna till Jussi Björlingsällskapets medlemsträff, som äger rum lördagen den 4 april 2020 i Höstsols lokal ”Stallet”. Insläppet av våra medlemmar påbörjas klockan 12.30, och vi inleder då vår servering av kaffe, te och fikabröd. Klockan 13.00 är det så dags att starta dagens program.

Vår sånggäst denna lördag är barytonen Fredrik Zetterström. Han har varit elev vid Adolf Fredriks Musikklasser, och sjöng även i dess gosskör under ledning av Jan Åke Hillerud. Fredrik studerade sedan vid Södra Latins musiklinje, och blev därefter elev vid Operahögskolan i Stockholm under åren 1992-1994. Sångteknik studerade han för professor Birgit Stenberg.

Fredrik räknas som en av Skandinaviens främsta barytonsångare. Han har varit engagerad vid flera operahus, såsom Kungliga Operan, Drottningholms Slottsteater, Malmö Opera, Göteborgsoperan, Norrlandsoperan, Det Kongelige Teater, Den Jyske Opera, Den Norske Opera, Opera Tröndelag, samt vid Fondazione Arena Di Verona, Lettiska Nationaloperan i Riga och Chicago Opera Theater.

Fredrik har sjungit många av operalitteraturens stora barytonpartier, såsom titelrollen i Rigoletto (Verdi), Jago i Otello (Verdi), Renato i Maskeradbalen (Verdi), Germont i La Traviata (Verdi), Marcello i La Bohème (Puccini), Scarpia i Tosca (Puccini), Amonasro i Aida (Verdi), Wotan i Rhenguldet (Wagner), Amfortas i Parsifal (Wagner), Posa i Don Carlos (Verdi), med flera.


Fredrik i rollen som Jochanaan i Strauss’ opera Salome, i Verona år 2018

 

Utöver detta är Fredrik även en framstående konsertsångare. Hans stora vokala omfång har gjort honom till en uppskattad uttolkare av nya vokalverk, vilket har lett till framgångsrika samarbeten med kompositörer som Daniel Börtz, Jonas Forsell, Thomas Jennefelt, Karin Rehnqvist, Sven-David Sandström och Carl Unander-Scharin.

Pianisten Anders Wadenberg kommer att ackompanjera Fredrik Zetterström. Anders är en mycket uppskattad pianist, som har gästat oss vid flera tillfällen. Under många år arbetade han på Operahögskolan, och han har varit med om att inspirera och vidareutbilda många sångare, bland annat Fredrik.

Vårt program inleds med att vi hälsar Fredrik och Anders hjärtligt välkomna till oss, varefter vi får lyssna till några sånger som våra musiker har valt och presenterar för oss. Därefter blir vår sångare Fredrik intervjuad av Calle Friedner, redaktör för JB-sällskapets tidning, och tillika vår fotograf. Naturligtvis bjuds vi sedan på ett extranummer, och så blir det paus med mingel, mer fika och bensträckning.

Under programpunkten ”Spisa Jussi”, som tar sin början efter pausen, kommer vi att visa SVT:s film Jussi Björling Saga – Röster om Jussi Björling, del 1 från år 1977, presenterad av Kjell Olsson. Vi skulle ha visat filmen i samband med årsmötet i Stockholm den 1 februari 2020. På grund av tekniska problem med ”Stallets” projektor fick vi skjuta på visningen. Nu gör vi ett nytt försök!

Filmen innehåller intervjuer med bland annat Harry Ebert, Nils Castegren, Robert Merrill, C.E. Zetterström, Hugo Hasslo, Helga Görlin, Hjördis Schymberg, Gösta Kjellertz, Einar Larsson, Björn Forsell, Bertil Bokstedt och Ryno Wallin – alla arbetskamrater till Jussi Björling. De berättar hur det var att arbeta tillsammans med honom och om episoder under arbetet och fritiden. Dessutom medverkar Jussis kusin Märta Björling-Kärn. 

Medlemsträffen beräknas vara avslutad senast klockan 15.00.    

Gemensamt för medlemsträffar i Stockholm

Adressen är Höstsols lokal ”Stallet”, Kaplansbacken 4A,  Kungsholmen, Stockholm. Kommer man från Stadshuset så är det tvärgatan till höger alldeles före kyrkan. Insläpp sker från klockan 12.30, då man kan stiga in i lokalen och förse sig med kaffe/te och fikabröd. Entré 100 kr

Föranmälan senast torsdagen innan till

Per Bäckström tel 079 337 42 45

Perb1948@gmail.com

Träffpunkt "Stallet"

Lokalen "Stallet" är träffpunkten för Jussi Björlingsällskapets medlemsträffar i Stockholm. Vid förra sekelskiftet var lokalen ett tillhåll för helt andra hyresgäster.

LÄS MER 

  

 

 

              

 

http://musikskatt.se/

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-17, 

Lördag 11-15, Söndag 11-15

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi