Så kom släkten Björling till Voxna


Sällskapets Stefan Olmårs poserar vid minnesstenen i Voxna

För 300 år sen var Voxna i södra Hälsingland mest en vildmark. Men på 1720-talet hittades järnmalm i Gymåsberget och på några få år växte ett blomstrande bruk upp. Många arbetare kom av någon anledning från Norrbärke i södra Dalarna.

Det gjorde också en Anders Andersson. Han kom hit 1747, men det var så många som hette Andersson så han fick heta Björn. För han var stor och stark och lite stursk. Det stämmer ju rätt väl med Björlingsläkten senare också.

 

Släkten Björn jobbade i generationer på bruket, framför allt vid masugnen.Voxna bruk har haft 17 brukspatroner och Jussis förfäder jobbade för alla 17. Den siste som bodde och arbetade i Voxna var Jussis farfader Lars Johan Björn. Han flyttade 1867 till Strömsbruk där han fått jobb som mästersmed.

1880 flyttade familjen vidare till hustrun Matildas hemtrakter i Finland. Det var då familjen tog sig namnet Björling. När tiderna blev dåliga i Finland flyttade hela familjen senare till Borlänge. En av sönerna var David (född i Strömsbruk) som fick fyra söner: Olle, Jussi, Gösta och Karl. Jussi hette egentligen Johan men fick troligen smeknamnet Jussi av sin finska mormor.

När pojkarna växte upp tog David dem med på turnéer under namnet Björling-kvartetten och de gjorde succé och 1918 och 1922 uppträdde de i Voxna kyrka och många släktingar här som kom och tittade på dem. 2001 restes en minnessten över Jussi Björlings släkt och samma år hölls också en den första konserten av Jussi Björlingsällskapet i Voxna kyrka.

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi