Jussifesten i Voxna återupptogs

Arkivbild
högtidligt, då det ju i år var ett 20-årsjubileum. Kyrkan blev välbesatt, och klockan 17.00 kunde Stefan Olmårs stiga fram för att hälsa oss alla hjärtligt välkomna. Sedan fick vi lyssna till Jussi Björlings inspelning av Carl Leopold Sjöbergs sång ”Tonerna”.
Jussifesten i Strömshall, Strömsbruk 3-4/9 2022
Vi träffas för femtonde året i Strömsbruk strax norr om Hudiksvall! Här föddes Jussis fader David och här har Jussi Björling sjungit.
Klockan 16 lördag den 3 september i Strömshall spelar Ströms charmiga Bruksorkester som uppvärmning av publiken.

Ströms Bruksorkester 2018
Maria Fontosh avslutade med en ukrainsk folkvisa
Lördagen den 21 maj 2022 ägde vårens sista medlemsträff rum i Höstsols lokal ”Stallet”. Dagen till ära bjöds det på mousserande vin och chips, samt som vanligt även kaffe, te och bröd, allt under trevligt mingel och umgänge. Vi blev bara 20 personer närvarande denna gång, kanske beroende på att det dels skrivits en hel del om risken för en kommande femte pandemivåg, dels att mycket annat lockar i vårens vackra tid.
Jussis grav är en kulturgrav
Drygt en halvmil från Borlänge, ligger Stora Tuna kyrka, som stammar ända ifrån 1200-talet. Sitt nuvarande utseende fick den 1915, med sitt höga, ståtliga kyrktorn. Här ligger många Björlingar begravda, inom en ganska snäv radie. Jussi Björlings grav är extra lätt att finna, med instruktioner redan vid kyrkans entré.
Nyhetsbrev nr 3 maj 2022
Detta nyhetsbrev innehåller:
-Inbjudan till medlemsträff 21 maj
-Stefans information om Grand Tours resa till Jussifest i Voxna 11-12/7
- Grand Tours inbjudan till resan
Medlemstidning nr 68 nu utgiven
Redaktör Calle Friedner, välkänd från sin tid i SR, ligger bakom vårnumret av medlemstidningen. I den finns artiklar och foton med olika infallsvinklar. Vi kan ta del av bl.a. Vår störste sångare, Jussis ackompanjatörer, Fördelen med att inte vara tenor, Jussi Björlings Endräkt, Sånger av Richard Strauss, Jussi Björling i TV, Möte med Bess, Flytten av museet, det och mycket annat finns att läsa i nr 68.
Utsökta romanser av Georg Källström
Lördagen den 23 april 2022 ägde årets andra medlemsträff rum i Höstsols lokal ”Stallet”. 29 medlemmar och gäster hade församlats för att få en trevlig stund tillsammans. Som vanligt bjöds det på fika med möjlighet till umgänge och samtal. Våra musikgäster, tenoren Georg Källström och pianisten John Erik Eleby, hade infunnit sig i god tid innan insläppet för att få möjlighet att värma upp röst och fingrar. Klockan 13.00 var det så dags att påbörja dagens program, och undertecknad hälsade alla varmt välkomna.
Månadens Jussi maj 2022
Nils Grevillius, Jussis svenska favoritdirigent
”Nils Grevillius orkester ackompanjerar.” Så går det att säga om de flesta bland Jussi Björlings studioinspelningar, när de är gjorda i Stockholm. Ibland är orkestern Filharmonikerna, Radioorkestern eller Hovkapellet, och då kan det gälla konserter och operaföreställningar inför publik. Från Jussis första utgivna ”insjungning för Husbondens röst” den 18 december 1929 till den sista bevarade konserten från Göteborg den 5 augusti 1960 hade Grevillius nästan monopol, åtminstone när det gällde mera seriösa nummer. Så vem var Grevillius, och varför blev det så? Och vad var det för orkester som Grevillius förfogade över?
Månadens Jussi april 2022
Några framstående dirigenter vid Stockholmsoperan på Jussis tid
En ovanligt lång karriär vid Kungliga Teatern hade den finlandssvenske dirigenten, tonsättaren och pianisten Armas Järnefelt (1869 – 1958). Han var född i Viborg på Karelska näset i dåvarande storhertigdömet Finland som en av nio syskon, varav flera blev framstående kulturpersonligheter: konstkritikern och översättaren Kasper, författaren Arvid, konstnären Eero och Aino som gifte sig med Jean Sibelius. Efter studier i Helsingfors – där en av hans lärare var Jules Massenet – Berlin, Breslau, Magdeburg och Düsseldorf blev han dirigent för symfoniorkestern i hemstaden Viborg mellan 1898 och 1903, samma år som han första gången framträdde i Stockholm, då som ackompanjatör åt sin sjungande hustru Maikki.
Tre nya nyhetsbrev
- Nyhetsbrev nr 2 mars information om medlemsträffen 23 april
Fredrik Zetterström är en gigant på opera-roller
Lördagen den 19 mars 2022 ägde årets första medlemsträff rum i Höstsols lokal ”Stallet”. 34 stycken medlemmar och gäster hade församlats för en trevlig stund tillsammans. Efter fika och umgänge inleddes dagens program klockan 13.00.
Lars Sjögren
Fredrik och Anna inledde sin konsert med sången ”Lonely town” ur Leonard Bernsteins musical On the Town, så välklingande med en underbart varm och fyllig röst och ett utmärkt ackompanjemang. Sedan
Sångaranknytning till Ukraina
När Jussi Björlingsällskapet vill uttrycka sitt stöd för det ukrainska folket, är det naturligt att försöka finna en sångaranknytning. Och en sådan finns!
Den förste som spelade in den nuvarande ukrainska nationalsången med den hoppfulla inledningen ”Än har Ukraina ej gått under” (Sjtje ne vmerla Ukraina) var faktiskt en ukrainsk-svensk tenor, Modest Menzinsky.
Han var född i Npvosilky i dåvarande Österrike-Ungern 1875, kom till Stockholmsoperan 1903 och sjöng där mer än 200 gånger, de sista föreställningarna 1916. Han blev svensk medborgare 1910 och fick en svensk hustru. Menzinsky sjöng på olika scener i Europa, bl a i Wien och på Covent Garden, men återkom definitivt hit i slutet av 1920-talet och etablerade sig i Stockholm som en uppskattad sånglärare.
2022 års Jussi Björling-stipendium tilldelas barytonen John Lundgren
Beloppet är från och med i år höjt till 125.000 kronor. Det här stipendiet är inte att förväxla med Jussi Björlingsällskapets pris.
Månadens Jussi mars 2022
Mars 1937: Wien
Det mesta av februari och mars 1937 tillbragte Jussi Björling i Wien. På statsoperan där sjöng han under den perioden nio av sina största roller. Någon så lång och varierad gästspelsperiod skulle han aldrig mera ha någonstans.

Statsoperan i Wien på 30-talet
Verksamhetsberättelse för 2021 och protokoll från årsmötet 2022
På grund av pandemin hölls årsmötet utan fysisk närvaro. Styrelsen skickade istället ut förslag till beslut för årsmötets dagordning. Styrelsen erhöll inga förslag till ändringar varefter handlingarna kunde fastställas som utskickat.
Dessa kan läsas på Verksamhetsberättelse för 2021 och Protokoll från årsmötet 2022
Nyhetsbrev nr 1 februari 2022
- Berit Lindholm, vår nya hedersledamot presenteras.
- Barytonen Fredrik Zetterström gästar Sällskapet 19 mars. Efter sången utfrågas han av Göran Forsling.
- Nils-Göran Olve presenterar i träffen 19 mars tidiga manliga kollegor till Jussi.
Jussi Björlingsällskapet kallar hovsångerskan Berit Lindholm som hedersmedlem
Efter debuten som Grevinnan i Figaros bröllop 1963 vid Kungliga Teatern i Stockholm så har hon gästat åtskilliga scener i Europa, Ryssland och USA.

Berit Lindholm som Brünhilde i Bayreuth 1969
Utöver denna klassiska studioinspelning, är Berit Lindholm representerad i ett mycket stort antal liveinspelningar.
Månadens Jussi februari 2022
Jussis manliga kollegor vid Stockholmsoperan på 1930-talet
Under sina år som anställd vid Kungliga Teatern kom Jussi Björling att samarbeta med åtskilliga manliga sångare. Några av de mest framstående och oftast förekommande ska presenteras i den här artikeln. Dessutom hände det att gästande storsångare dök upp, och några av dem kommer också att beröras.
Jussi Björlingmuseet töms
Som vi tidigare meddelat, stängdes Jussi Björlingmuseet i Borlänge vid årsskiftet 2020/21, men samlingarna har stått kvar och varit tillgängliga efter hänvändelse till museichefen Jan-Olof Damberg.
Borlänge kommun har i åratal diskuterat museets öde, och ett beslut fanns att flytta det till eller i anslutning till kommunbiblioteket. Först den 10 januari 2022 fick emellertid museichefen besked om att byggnaden måste vara tömd till den sista februari för att kunna tjäna som kontor vid den förestående ombyggnaden av det närliggande affärshuset Liljan till lokal för Högskolan Dalarna. Eftersom inget nytt museum står färdigt, måste allt tills vidare magasineras.
Medlemstidning nr 67 nu utgiven
Redaktör Calle Friedner, välkänd från sin tid i SR, ligger bakom höstnumret av medlemstidningen. I den finns artiklar och foton med olika infallsvinklar. Vi kan ta del av bl.a. Enrico Caruso vs Jussi Björling, Sound of Björling, Sällskapets senaste pristagare, Avancerad färgläggning av Jussi, Roméo et Juliette, Hugo Hasslo om Jussi, Minnesord i pressen, Raymond Björling, Flytten av museet, det och mycket annat finns att läsa i nr 67.
Månadens Jussi januari 2022
Jussis tidiga primadonnor II
Den troligen långvarigaste av Jussi Björlings primadonnor var Hjördis Schymberg (1909 – 2008). Från premiären på nyinstuderingen av Puccinis Bohème den 13 oktober 1934 – vilket också var hennes egentliga debut – till Jussis allra sista föreställning på Stockholmsoperan, Trubaduren den 6 mars 1960, beträdde de tiljorna på operahuset vid Gustaf Adolfs torg tillsammans, inte minst vid Jussis gästspel sedan han lämnat sin fasta anställning 1939.
Lussi med Jussi
Lördagen den 18 december 2021 var det äntligen möjligt för Jussi Björlingsällskapet att åter bjuda in våra medlemmar till en medlemsträff. Då den nu inträffade i årets sista månad, fick den förstås som vanligt heta ”Lussi med Jussi”. Det var en stor glädje att se hur rummet i ”Stallet” efter hand fylldes av förväntansfulla medlemmar. Borden såg inbjudande ut med levande ljus, och snart hade alla hämtat kaffe/te med bröd samt glögg. Dock var vi ju inte lika många i lokalen som brukligt, då gränsen denna gång var 35 personer. Det visade sig att vi sammanlagt blev 29 personer.
GOTT NYTT ÅR ÖNSKAR
JUSSI BJÖRLINGSÄLLSKAPET
MED EN MAGNIFIK INSPELNING AV
"O HELGA NATT" FRÅN 21 DECEMBER 1946
INSPELAD I NBC:s STUDIO NEW YORK
Den här inspelningen med piano är mycket innerlig och Jussis röst kommer fram som aldrig någonsin
KLICKA HÄR
Månadens Jussi december 2021
Don Carlos med ny chef (november–december 1950) – del 2
Månadens Jussi förra månaden handlade om hur Metropolitanoperan i New York begick sin sedvanliga First Night eller Gala Opening i november 1950 extra glansfullt eftersom den nya chefen Rudolf Bing tillträdde efter femton år med Edward Johnson.

Auditorium i gamla Met
Nyhetsbrev nr 4 november 2021
Bäste medlem!
I Nyhetsbrevet kan du läsa om:
- Vi återupptar medlemsträffarna i "Stallet" med Lussi med Jussi med hemlig tenor
- CD och böcker som vi säljer om Jussi
Kära medlemmar i Jussi Björlingsällskapet!
Äntligen kan vi åter hälsa er varmt välkomna till en medlemsträff. Vi inbjuder er nu som en avslutning på hösten till ”Lussi med Jussi”, som äger rum i Höstsols lokal ”Stallet” lördagen den 18 december 2021 klockan 13.00. Vi släpper in våra medlemmar från klockan 12.30
Chicago-konferensen uppskjuten
Stephen Hastings ny hedersledamot i Sällskapet
Redaktören och författaren Stephen Hastings fick mottaga följande meddelande från Jussi Björlingsällskapets ordförande:
"Det är min plikt och ett nöje att kalla dig som hedersmedlem i vårt Sällskap.
För att vara ärlig borde det ha hänt långt innan, men nu är det dags. Jag vill gratulera dig och tacka dig för ditt outtröttliga och ädla arbete angående arvet efter Jussi Björling. Din bok är fortfarande en unik insats och är etablerad som en referensbibel för alla hans inspelningar. Jag hoppas att vi kommer att kunna träffas i Sverige, Italien eller kanske i Chicago 2022.
Allt gott från
Bengt Krantz"

Stephen Hastings i Stockholmoperans Guldfoajé i samband med lanseringen av hans bok The Björling Sound. Hanna Hedman och Harald Henrysson flankerar honom
Månadens Jussi november 2021
Don Carlos med ny chef (november–december 1950) – del 1
Metropolitanoperans säsongsöppning har alltid varit viktig. Ungefär som på La Scala väntade man förr till långt fram på hösten, så att den blev en markering av societetslivets början. Nu spelar i regel båda teatrarna redan från september, men på Jussi Björlings tid var det november som gällde.
Då skulle alla fina familjer fylla sina loger i the Golden Horseshoe, motsvarande första raden på Stockholmsoperan. Ofta gavs en nyuppsatt opera, men ibland räckte det med en nyinstudering med några särskilt prominenta sångare. I båda fallen sågs det som ett slags manifest från teaterledningen: se här, vi är värda ert stöd i form av besök och donationer!
Jussi Björling Society - USA at Symphony Center
Chicago Conference Re-scheduled!
Jussi-konferens åter uppskjuten, se ovan
JBS-USA is happy to announce that plans for the much-anticipated Chicago Conference, postponed from spring of 2021, are now being finalized for the weekend of March 24 to 28, 2022. We are now accepting advance registrations online.
As before, the Conference will include nine distinguished speakers, group tickets to performances by the Chicago Symphony Orchestra and Lyric Opera of Chicago, and group discounted hotel rooms.
The Jussi Björling Society - USA will make a final decision in December to continue or postpone the conference due to the Conora situation.
Månadens Jussi oktober 2021
Jussis tidiga primadonnor
Under de nästan nio år Jussi Björling var engagerad vid Stockholmsoperan, kom han att sjunga betydande roller mot en lång rad kvinnliga sångerskor. En del av dem är mer eller mindre bortglömda idag, efter åttio till nittio år, medan andra lever kvar i åtminstone vissa kalenderbitares medvetande. Det första året – eller två – fick den ännu tonårige Jussi göra flera småroller.
Nyhetsbrev nr 3, september 2021
I nyhetsbrevet kan du läsa om:
- Tim Augustin får Jussi Björlingsällskapets pris för 2021
- Boken Jussi Björling: We Remember kan nu beställas
- Artiklar presenteras av vad som kan beställas från Sällskapet
Jussi Björling: We Remember kan nu beställas
Detta är det amerikanska Jussi Björlingsällskapets nyss utgivna översättning av de minnen som Jussis vänner och kolleger 1960 bidrog med till Bertil Hagmans Jussi Björling: En minnesbok. Hagmans biografi, Carl L. Bruuns diskografi och statistikavsnitten har utgått, men noter och biografiska notiser om de medverkande av Harald Henrysson har tillkommit i den 180-sidiga engelska versionen. Översättare är australiskan Gail Campain, som en gång lärde sig svenska på grund av sitt intresse för Jussi. Bildmaterialet är nytt.
Många medlemmar var intresserade när vi förut informerade om boken. men vi vill ha bekräftelse av alla beställningar innan vi beställer från USA. Till priset 350 kr, som ska täcka inköpspris och tullkostnader, kommer porto (inom Sverige 72 kr). Beställningar skickas till annicka.englund@hotmail.se, senast den 15 oktober.
Månadens Jussi september 2021
Fullvärdig operasolist september 1931
Omkring den 1 september för nittio år sedan publicerade Operan sitt program för det nya spelåret: en liten bok som heter Kungl. Teaterns generalplan spelåret 1931–1932. Det var Jussi Björlings första som fullvärdig medlem av solistensemblen, och därför första gången tjugoåringens namn räknades upp bland hans nya kollegors. Den här artikeln handlar om hur den institution fungerade som han nu blev en del av, och som han skulle tillhöra hela 1930-talet.
Jussifesten i Strömsbruk 2021 skjuts upp
Strömfacklan, som sköter om konsertlokalen i samband med Jussifesten, och vi i Jussi Björlingsällskapet oroar oss för publikens och artisternas hälsa med anledning av svårigheten att hålla social distans i den lilla lokalen, som dessutom är dåligt ventilerad.
Vi har därför i samråd beslutat att skjuta upp Jussifesten till den 3–4/9 2022.
Ytterligare faktorer som talar för uppskjutandet är bl. a.:
-Deltaviruset sägs spridas rätt snabbt i länet.
- Familjen Bladin har svårigheter att komma från Frankrike och medverka i konserten.
-Ströms Brukorkester har inte kunnat träffas på länge och repa och beräknas ej kunna deltaga i konserten.
-Dessutom har den ständige pianisten Eng drabbats av sjukdom och vi har måst söka en ersättare.
När vi nu inser att vi måste ta detta beslut är det lika bra att ta det i tid, så att alla berörda kan inrätta sig efter detta.
Välkomna 2022!
Årets Voxna-konsert skjuts upp
Vi har tidigare meddelat att årets Voxna-konsert i juli skjuts upp. Ny reservtid har varit början av augusti. Men nu meddelar Sällskapets arrangör Stefan Olmårs att han i samråd med Alfta-Ovanåkers Församling beslutat att skjuta upp Jussifesten i Voxna till 11-12/7 2022. Detta på grund av pandemin.
Tim Augustin får Jussi Björlingsällskapets pris för 2021
Den amerikanske tenoren, som är verksam i Sverige, Tim Augustin, mottar Jussi Björlingsällskapets pris på 50 000 kr för 2021. Se nedan för prismotivation.
Joan Baez målar porträtt av Jussi

Joan Baez porträtt av Jussi
Hon skulle sjunga en tisdag. På söndag ringde hennes assistent och frågade om jag kunde ta med honom och Joan till Jussis museum och grav.
Svensk-kanadensisk tidning om Jussi
Se sid. 16-17 för presentation av Jussi. Detta är en kanadensisk tidning, men den sprids också i USA. Första sidan visas här. Sök först på tidningen för att kunna bläddra i den.
Nyhetsbrev nr 2 maj 2021
Kära medlemmar i Jussi Björlingsällskapet!
Klicka på play-knappen så startar konserten.
Medlemstidning nr 66 nu utgiven
Redaktör Calle Friedner, välkänd från sin tid i SR, ligger bakom vårnumret av medlemstidningen. I den finns artiklar och foton med olika infallsvinklar. Vi kan ta del av bl.a. en krönika om Jussi i glädje och sorg, A tribute to Jussi Björling (en ny CD-box), Nya Zeland uppmärksammar Jussi, minnen av Giorgo Tozzi, HD-domare som uppskattade Jussi, Jussi-museets framrid. Det och mycket annat finns att läsa i nr 66.
Månadens Jussi maj 2021
Jussis första utlandsturné, maj 1931, och hans svenska operarepertoar
Efter sin debut på Stockholmsoperan den 21 juli 1930 hade Jussi redan frampå vårkanten följande år åtta roller i ryggsäcken. Flera av dem var ganska obetydliga: Lykttändaren i Manon Lescaut, som var hans första roll, Skalden i Edvin Ziedners Bellman och En vissångare i Charpentiers Louise. Den egentliga debuten – på den här tiden skulle man göra tre debuter i relativt stora roller innan man var fullvärdig operasångare på Kungliga Operan, något som Nils-Göran Olve har skrivit utförligt om i tidigare utgåvor av Månadens Jussi.
Verksamhetsberättelse för 2020 och protokoll från årsmötet 2021
På grund av pandemin höls årsmötet utan fysisk närvaro. Styrelsen skickade istället ut förslag till beslut för årsmötets dagordning. Styrelsen erhöll inga förslag till ändringar varefter handlingarna kunde fastställas som utskickat.
Dessa kan läsas på Verksamhetsberättelse för 2020 och Protokoll från årsmötet 2021
Månadens Jussi april 2021
"Jussi Bjoerling in song" 1952
Två ”Månadens Jussi” nyligen handlade om hans många turnéer runt om i USA, ofta med pianisten Frederick Schauwecker och ibland även hustrun Anna-Lisa som sällskap. I konsertprogram bestående av 15–20 sånger och arior visade han upp sin sångkonst. Jag beskrev i en artikel publicerad i februari 2021 hur programmen kan tyckas disparata men var medvetet utformade. Ofta tog de sin början i något av de få mer klassiska numren i Jussi Björlings repertoar – Händel, Mozart eller Schubert – för att sedan via Richard Strauss eller Rachmaninov nå fram till nordiska tonsättare. Mot slutet blev det ofta några mer populärt hållna amerikanska och italienska nummer. På lämpliga ställen lade sångaren in enstaka operaarior, och allra sist kunde det också bli någon publikfriande aria eller sång av till exempel Paolo Tosti.
2021 års Jussi Björling-stipendium tilldelas tenoren Daniel Johansson
Stiftelsen Jussi Björlings minnesfond förvaltas sedan 1970 av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister, som delar ut Jussi Björling-stipendiet till framstående sångare och musikprofiler. Sedan 2009 bidrar Anders Walls Stiftelse med stipendiesumman.
Årets pristagare 2021 är tenoren Daniel Johansson (vilken redan 2014 erhöll Jussi Björlingsällskapets pris) och beloppet är 100 000 kr.
Mer om stipendiet kan läsas här
Årsmöte 2021 i Jussi Björlingsällskapet
Former för årets årsmöte
Årets årsmöte kommer att genomföras ”per capsulam”, dvs utan att vi träffas. Det innebär att vi till medlemmarna har skickat över underlag och förslag till beslut på de obligatoriska punkterna.
Om du inte har några invändningar mot förslaget behöver du inte göra någonting. Har du frågor eller invändningar kan du skicka ett mejl till Bengt Krantz, visheten@gmail.com eller kontakta någon av föreningens ledamöter, senast den 22/3.
Medlemmar som vill skicka in motioner till årsmötet kan göra det senast 22/3 till ovanstående e-postadress eller brev till ordföranden Bengt Krantz, Måsvägen 4B, 227 33 Lund
Om det dyker upp alternativa förslag till beslut innan den 22/3 kommer vi att skicka ut ett reviderat protokollsförslag. Annars ser vi årsmötet som genomfört och fastställer protokollet.
Nedläggningen av Jussi Björlingmuseet avvärjd
Vid ett sammanträde den 9 februari tog Kultur- och fritidsnämnden i Borlänge kommun beslutet att inte lägga ner Jussi Björlingmuseet, som tidigare planerats. Anledningen är den starka opinion som uttryckt sitt stöd för det upprop som bland annat Jussi Björlingsällskapet undertecknat. I stället kommer samlingarna att flyttas till ändamålsenliga lokaler i anslutning till Stadsbiblioteket. Planeringsarbetet har redan påbörjats och under våren kommer mer detaljerade planer att utformas. Under tiden håller museet fortsatt öppet för besökare, troligen också under sommarmånaderna, men det är ovisst hut Coronapandemin kan påverka öppethållandet. Till hösten är det tänkt att flytten kommer att genomföras och målsättningen är att museet skall kunna återinvigas i början av 2022.
Uppdaterat 2021-03-09
Jussi-film på SVT Play
Med anledning av 110 årsfirandet av Jussi Björlings födelse i februari 2021, så sänder åter Sveriges Television Johan von Sydows dokumentär, från 2011, SAGAN OM JUSSI. Johan von Sydow är en regissör, journalist och dokumentärfilmare från Östersund. Filmen om Jussi fick priset som Bästa dokumentär vid tv galan Kristallen, 2011. Programmet finns på SVT Play till och med 20 augusti 2021, och programmet kan ses över hela världen, och är alltså tillgängligt för utlandssvenskar och medlemmar i de engelska och amerikanska sällskapen. Här är länken till programmet:
https://www.svtplay.se/video/9737286/sagan-om-jussi
Månadens Jussi mars 2021
USA-turnén vintern 1949 fortsätter

Portrait 49/50?
Tribut till Jussi från Kanada
I november i fjol 2020 gavs den största och intressantaste Jussi-utgåvan på länge ut av Immortal Performances i Kanada: en 6 CD-box kallad Jussi Björling: A Tribute. Från detta specialiserade skivbolag, som bara säljer per post, säljer vi sedan tidigare två inspelningar med Jussi från Stockholmsoperan: Romeo och Julia 1940 och Manon Lescaut 1959 (bläddra ner för information om dem).
SVT Kulturnyheter om museet
10 januari tog statsnyheterna upp museets framtid. Gå fram till 10.40 på bifogad länk: SVT om flytten
Länken är bara giltig fram till 17 februari
Uppföljning av uppropet för Jussi Björlingmuseet per 7 februari
Här är ytterligare listor. Med dessa och första listorna samt med den ännu inte publicerade listan med körsångare (f.n. 494) är vi uppe i totalt 1557 namn från 25 länder:
Sverige, Finland, Danmark, Norge, Island, Polen, Ungern, Tyskland, Österrike, Schweiz, Frankrike, Portugal, Spanien, Italien, Grekland, Storbritannien (både England, Wales och Skottland), Kanada, USA, Argentina, Brasilien, Chile, Nya Zeeland, Australien, Kina och Sydkorea.
Klicka på nedanstående listor för att se namn:
2 Fr.o.m. 2021-01-14 - t.o.m. 2021-01-20
3 Fr.o.m. 2021-01-21 - t.o.m. 2021-01-25
4 Fr.o.m. 2021-01-25 - t.o.m. 2021-02-03 och fr.o.m 2021-02-03 t.o.m. 2021-02-04
Månadens Jussi februari 2021
På turné i USA i februari 1949
Jussi Björling firade sin födelsedag den 2 februari, även om det senare har visat sig att det riktiga datumet är 5 februari. Sedan han etablerat sig internationellt skedde detta nästan alltid i USA. Med undantag för krigsåren 1942–45 och år 1955 tillbragte han alltid februari där, förutom sina sista fyra år. (1952 ställde han in sin turné med kort varsel, for hem den 7 februari men återvände i mars.)
Nyhetsbrev nr 1 januari 2021
Uppföljning av uppropet för Jussi Björlingmuseet per 12 januari
Det har fortsatt att strömma in mail och samtal från människor som vill stödja vår strävan att bevara Jussi Björlingmuseet. De har kommit från hela Sverige men också från våra grannländer Danmark och Norge, från Tyskland och Storbritannien, från Spanien och USA och till och med från Australien och Kina. Jussi Björling är känd och älskad över hela världen. Reaktionerna har också varit kraftiga, ibland upprörda eller förtvivlade. ”Jag skäms att vara Borlängebo, när man behandlar bygdens son så här”, skrev en ganska ung man från bygden. ”Tårarna bara rinner här, jag blir så jäkla ledsen”, skrev en annan, och en skrev med stort allvar: ”Jussi Björlings minne är ingen liten sak. Inget som skall förringas … snarare ett världsarv att fridlysa!” Ja, en fridlysning skulle nog behövas, för museet är onekligen utrotningshotat. Åter andra tog till storsläggan: ”Planerna att lägga ner Jussi Björlingmuseet är en stor skandal och måste stoppas! Jussi Björling är ett av Sveriges främsta bidrag till världens kulturarv. Han är känd över hela världen och anses ofta vara en av de främsta sångarna som någonsin framträtt, med en helt unik röst. Än idag en stor skara beundrare. Jussi Björling tillhör det som placerar Sverige (och Borlänge) på världskartan”.
Månadens Jussi januari 2021
Januari 1940
Det nya decenniet började med en rivstart för Jussis del: Tre föreställningar på fem dagar med ensemblen vid Metropolitanoperan, varav den mellersta var ett gästspel i Philadelphia. Sedan följde en lång konsertturné tillsammans med Harry Ebert. Den hade påbörjats redan i slutet av november, men sedan fick Harry spelledigt ett par veckor när Jussi fullgjorde sina förpliktelser på Metropolitan. En föreställning av Faust under mellandagarna föregick den trippel vi närmast ska beskriva och startskottet för år 1940 avlossades redan på nyårsdagen, inte många timmar efter att smällarna från champagnekorkarna och fyrverkerierna vid midnatt hade avklingat. Premiärföreställningen var nämligen en eftermiddagsmatiné, och man måste ju tycka synd om Metropolitanorkesterns medlemmar, som bara någon timme senare åter skulle vara i elden för kvällsföreställningen: fem timmar Tristan och Isolde!
Uppföljning av uppropet för Jussi Björlingmuseet per 30 dec
Sällskapets styrelse och Kungliga Operans Solistklubb samlade in 485 undertecknare av uppropet. Detta skickades 21 december ut till 35 mediaredaktioner. Bara en, Opus, publicerade uppropet. Inga andra reaktioner noterades.
Klicka här för en lista på dem som t.o.m. 21 december 2020 stödjer uppropet
Namnteckningarna som samlats in via hemsidan och e-mailadressen jussibjorlingsallskapet uppgår t.o.m. 30 december till 180 namn.
Jussi Björlingsällskapet fortsätter kampen för något så självklart - ett Jussi Björlingmuseum måste finnas!
Den 30 december fick vår styrelseledamot Göran Forsling tillfälle att träffa Borlänge kommuns kulturchef, Patric Hammar, och för honom bl.a. presentera uppropslistorna. Se mer på lokala media, SVT och Borlänge Tidning
Upprop för Jussi Björlingmuseet
"Med stor sorg och bestörtning har vi tagit del av beskedet att Borlänge kommun beslutat att lägga ner Jussi Björlingmuseet vid årsskiftet. Med beaktande av Jussi Björlings unika ställning i svenskt och internationellt musikliv i kombination med hans starka lokala förankring uppfattar vi beslutet som djupt olyckligt.
Kära medlemmar i Jussi Björlingsällskapet!
Den 12 december 2020 var det tänkt att årets sista medlemsträff ”Lussi med Jussi” skulle äga rum i vår lokal ”Stallet”. Som en liten ersättning för den på grund av pandemin uteblivna decemberträffen bjuder vi er på ett kort avsnitt ur ”Lussi med Jussi” den 10 december 2016. Detta års pristagare, tenoren Ole Aleksander Bang, sjunger här Jean Sibelius ”Julvisa” samt Max Regers ”Mariae Wiegenlied, till ackompanjemang av pianisten Michael Engström.
Klicka på play-knappen så startar konserten.
Och så avslutar vi med Jussis klassiker från 1959 ”O helga natt”.
Medlemstidning nr 65 nu utgiven
Redaktör Calle Friedner, välkänd från sin tid i SR, ligger bakom höstnumret av medlemstidningen. I den finns artiklar och foton med olika infallsvinklar. Vi kan ta del av bl.a. Ett återbesök på Jussis sista konsert i New York, Ny bok om Hjördis Schymberg, Vem va H? De sjöng med Jussi, Vi minns vår pappa, En röstlektion för Jussi, Varning och lovsång och Kerstin Meyer in memoriam. Det och mycket annat finns att läsa i nr 65.
Jussi Björlingmuseet läggs ner
Med stort beklagande måste vi meddela att Kultur- och fritidsnämnden i Borlänge beslutat lägga ner Jussi Björlingmuseet vid årsskiftet.
Diskussioner inom kommunen om museets framtid har pågått i flera år, ”på grund av vikande intresse och besöksantal”, och att det skulle tvingas lämna den nuvarande byggnaden har länge varit ganska klart. De tre Jussi Björlingsällskapen sände tillsammans med Lars och Ann-Charlotte Björling och ett antal personer aktiva på musikområdet den 29 april 2020 ett brev till ansvariga inom kommunen med begäran om svar på ett antal frågor om museets framtid. Detta besvarades inte i sak förrän den 23 november, av verksamhetschefen för kultur-och fritid Patric Hammar, och den 24 november togs beslut i frågan av Kultur- och fritidsnämnden.
Månadens Jussi december 2020
December 1935: ännu en kväll med Sjaljapin
Jussi Björling sjöng sällan rysk repertoar. Hans sista tjugo år var det bara två sånger av Rachmaninov (på engelska) och en aria vardera ur Borodins Furst Igor och Tjajkovskijs Eugen Onegin (båda på svenska). Furst Igor var en populär opera i Stockholm på 1930-talet, och med 36 föreställningar 1933–37 ligger Vladimir – Jussis roll i den – högt i hans spelstatistik. Lenski i Eugen Onegin sjöng han åtta gånger på scenen. Första var januari 1933 och sista den månad vi nu ska granska: december 1935.
Månadens Jussi november 2020
November 1935

Jussi som Radamès i Aïda, oktober 1935
November inleddes med att han gjorde två föreställningar som Tomas i Laparras Den fagra Fregona. Han hade gjort rollen första gången redan i januari 1932 och nu hade man dammat av den efter ett par års uppehåll. Han kom att göra den ytterligare fyra gånger under november.
Kommentar om nya Romeo och Julia-boxen
Jussi Björling som Romeo på svenska bör ni äga. Helst i denna nya utgåva, och genast. Låt mig förklara varför.
Jussi var som mest hörbart engagerad och levande i sina rolltolkningar när han sjöng på svenska tillsammans med de kollegor som han konstnärligt hade vuxit upp med på Stockholmsoperan under 1930-talet. Beviset är två kompletta föreställningar från säsongen 1939/40: La traviata och Romeo och Julia. Ingen av de två operorna sjöng han in på skiva, men liveupptagningar finns. Av de två är hans Romeo viktigast: en av hans bästa roller, och en där ingen kommer i närheten av hans prestation.
Jussi Björling-konferens i Chicago 2021
Konferensen är uppskjuten till April 2022
Vårt syskonsällskap, the Jussi Björling Society-USA, kommer att anordna en Jussi-konferens i Chicago 8-10 april 2021. Notera det i kalendern redan nu, det verkar bli rena drömtrippen!

Chicagos skyline
Konserten i Strömsbruk som video
Eftersom vi inte kan genomföra några konserter 2020 har vi beslutat att på hemsidan lägga ut konserten i Strömsbruk 2017.
I samband med konserten fick den norske tenoren Bror Magnus Tødenes emottaga Jussi Björlingsällskapets pris för 2017.

Foto Calle Friedner
Han har sedan dess bl a sjungit huvudrollen i La Traviata på Kungliga Operan i Stockholm.
Klicka på play-knappen så startar konserten.
Under konserten spelade unga Sara Rebecka Ericsson cello. Hon gjorde stor succé under konserten, men anser sig dock ha utvecklats vidare så mycket sedan dess, att hon valt att be oss ta bort hennes spel från filmen.
Vi bifogar den text som stod i Jussi Björlingtidningen om Jussifesten i Strömsbruk 2017, skriven av Calle Friedner.
Månadens Jussi oktober 2020
Oktober 1938: bland annat Afrikanskan
Ytligt sett var Jussi Björlings oktobermånad 1938 lik de flesta tidigare månaderna sedan han blev medlem av Stockholmsoperans ensemble 1930: en ny roll, ett antal framträdanden vid Gustav Adolfs torg och några utanför, en grammofoninspelning. En normal månad med heltidsjobb nära bostaden tillsammans med kända kollegor. Visserligen skulle det följa en liknande tid i februari–april efter hans hemkomst från debuten på Metropolitan i New York den 24 november. Men då var Jussi definitivt en internationellt etablerad storsångare.
Rundtur på Jussi Björlingmuseet
"När museet går mot okända öden, är det fint att ha denna video kvar." Ulla Moulvad besökte museet 2017 och filmade det och lade ut det på Youtube.
https://www.youtube.com/watch?
Mer om museets framtid kan läsas genom att rulla ned.
Jussi Björling-stipendiet 2020 utdelat i Dala Floda
Anna Eklund Tarantilo och Ann Christin Wassberg. Foto Lars Redhe
Förutom konsert med stipendieceremoni i Dala Floda kyrka, sjöngs det såväl från båt i Flosjön som utanför ICA. Stipendiet överlämnades av Gunnar Lundberg, ordförande för Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister, och Niclas Dellham, stiftelsesekreterare för Anders Walls Stiftelse,
som sedan 2009 bidrar med stipendiesumman." Stipendiet delades ut 9 september.
60 år sedan Jussi dog

Skansen 20 augusti blev sista konserten
Om man med några ord skulle sammanfatta hans gärning så kan det vara med orden - Jussi var tenorernas tenor.
Hans sista studioinspelning blev Verdis Requiem i juni 1960. Lyssna på "Ingemisco" från det tillfället.
Nyhet!Konserten i Voxna 2019 som video
Våra årliga konserter i Voxna spelas in men på grund av pandemin har vi inte genomfört någon konsert i år. För att kompensera det lägger vi nu ut Voxna konsert 2019 på vår hemsida. Missa inte möjligheten att se och höra ett tiotal utmärkta artister framföra den klassiska konsten i en norrländsk förtrollad miljö. Jussi Björlingsällskapets pristagare för år 2019, tenor Per Lindström, deltar och erhåller priset 60 ooo kr.
Ett längre referat av Voxna 2019 kan läsas genom att klicka här.
Klicka på playknappen, så sätter konserten igång!
Månadens Jussi september 2020
September 1942
Under krigsåren var Jussi huvudsakligen begränsad till hemlandet, men det innebar inte att han blev sysslolös. Tvärtom var han flitigt efterfrågad både som konsertsångare och som gästsolist på Stockholmsoperan. Vissa tider var han också fältartist och sjöng för de inkallade soldaterna. Dessutom fanns det fortfarande möjligheter att framträda ute i Europa, om än i begränsad omfattning. 1942 var ett sådant år, vilket skall belysas i den här artikeln.
Våren och sommaren 1942 var han nästan överlupen med engagemang runt om i Sverige, från 20 maj i Furuvik till avslutningen på Tivoli på Gröna Lund den 27 augusti. Inför den sistnämnda kunde pressen rapportera: ”135 000 åhörare har Jussi Björling haft under detta års sommarturné – hur mycket denna rekordsiffra kommer att öka med i kväll är osäkert, men att blir åtskilliga tusenden kan man utgå ifrån. Jussi sjunger nämligen i kväll ännu en gång på Tivoli – kl. 20.15 – och man kan räkna med samma succé som sist, då hela planen var fylld av folk och rent sydländska hattkastarscener utspelades efter konsertens slut. I kväll blir det dessutom sista tillfället på en lång tid att få höra vår store sångare. Ty efter kvällens konsert kommer Jussi Björling att ta igen sig i skärgården. I september skall han till Köpenhamn och efter ett gästspel på Operan far han till Budapest och Wien.”
Pandemin stryper vår verksamhet men ändå inte
Covid-19 stoppar våra medlemsträffar och konserter. Det blir magert att tappa dessa men nu kompenserar vi med en tjänst som kan glädja våra medlemmar.
Styrelsen har börjat med att veckovis på tisdagar presentera och skicka med en inspelning, via e-mail, som tillhör våra favoritinspelningar med Jussi Björling. Först börjar vi med styrelsen och därefter kommer andra att lyfta fram någon inspelning. En möjlighet som gäller fortfarande, hör av dig till hans.thunstrom@gmail.com om du är intresserad att föreslå någon egen favoritinspelning.
Vi började med ordförandes och vice ordförandes favoritinspelningar för tillfället. De är ” Tra voi belle, brune e bionde” ur Manon Lescaut från 1957 respektive ”Jag längtar dig” av Hugo Alfvén från 1960.
De genomförda favoritinspelningarna hittas under Arkiv.
Jussis Romeo på svenska återutges och listan över hans inspelningar kompletteras
Det kanadensiska skivbolaget Immortal Performances ger ut en 3 CD-utgåva med omsorgsfullt restaurerade inspelningar av Jussi Björling.
Det största utrymmet får en av hans glansroller, Romeo i Gounods Romeo och Julia: två inspelningar på svenska i Stockholm med Hjördis Schymberg, den kompletta operan 1940 och akt 2 från soarén ”För Europas barn” 1943, samt två duetter på franska med Anna-Lisa Björling från Hollywood Bowl 1949.
Dessutom ingår första akten av Boheme med Schymberg från 1940, här för första gången i sin helhet på CD.
Ovanstående utgåva är den senaste som lagts till på förteckningen över Jussis inspelningar, som just har reviderats. Där finns nu 3207 utgåvor noterade, varav 1484 på CD.
Klicka här för att gå till inspelningsförteckningen.
Vi importerar och säljer denna spännande box. Priset beräknas till 400 kr.
Du kan läsa om CD-boxen här https://immortalperformances.org/
Beställs via Annicka Englund annicka.englund@hotmail.se. Effektueringen av en beställning kan dröja några månader pga av bl.a. tull
Ny CD med Manon Lescaut
På Immortal Performances IPCD 1110-2 finns Stockholmsföreställningen den 1 november 1959 med Jussi på italienska, de övriga på svenska. Hjördis Schymberg är Manon och Hugo Hasslo Lescaut med Nils Grevillius som dirigent.
Den har också intressanta bonus, bland annat den aldrig förut utgivna tv-inspelningen från Palladium i London 1959, med Jussi i Turiddus avsked och E lucevan le stelle, hans Nessun dorma från Hollywood Bowl 1949 och en ny överföring av julkonserten på Södersjukhuset 1954.
Denna box med 2 CD kostar 250 kr för medlemmar. Beställs via Annicka Englund annicka.englund@hotmail.se
Månadens Jussi maj 2020
Operettskivor maj 1938
För oss är det viktigaste med Jussi Björlings verksamhet under maj 1938 att han månadens två sista dagar sjöng in några av sina mest älskade skivor, i synnerhet ”Nu är jag pank och fågelfri” ur Millöckers Tiggarstudenten. Den är en ständig önskelåt vid Jussi Björlingsällskapets möten. Överdådig entusiasm, textbehandlingen, en fenomenal extra inlagd höjdton: det är inte konstigt att den länge var en favorit i radio och fanns med i många Jussiurval på skiva. Nu går den lätt att hitta på Youtube och streaming-tjänster.

Den aktuella utgåvan från 1938
Medlemstidning nr 64 nu utgiven
Redaktör Calle Friedner, välkänd från sin tid i SR, ligger bakom vårnumret av medlemstidningen. I den finns artiklar och foton med olika infallsvinklar. Vi kan ta del av bl.a. De sjöng med Jussi, David Björling i ny bok, Uno Stjernqvist en gränslös tenor, ackompanjatören Harry Ebert, Jussi Björling bedömd i ny bok, Bohème med Beecham, Hur jag blev intresserad av Jussi. Det och mycket annat finns att läsa i nr 64.
Kerstin Meyer in memoriam
Blott 66 dagar efter Margareta Hallins bortgång har jag den smärtsamma plikten att meddela att ännu en hedersmedlem har gått bort.
Opera- och konsertsångerskan, Kerstin Meyer, tillika hovsångerska och professor, har lämnat jordelivet 14 april vid 92 års ålder.
En gladlynt, nyfiken, sympatisk och älskvärd representant för sångarskrået har lämnat oss. Därmed är också en av de sista betydande svenska sångarna som sjöng med Jussi Björling, nu en del av evigheten.
Månadens Jussi för april ställs in
På grund av den grasserande covid-19 får artikeln om Månadens Jussi för april 2020 anstå tills vidare.
En ljus och böjlig sopran
Lördagen den 29 februari 2020 ägde årets första medlemsträff rum på Kaplansbacken, i Höstsols lokal ”Stallet”. Vi var 52 personer som hade samlats för att i god samvaro umgås, lyssna till dagens konsert med efterföljande intervju samt som avslutning njuta av minnesvärda inspelningar med Jussi Björling.
Men det är inte alltid det blir som man tänkt sig. Vår pianist Michael Engström ringde vid klockan 11.00 och berättade att Nockebybron hade fastnat, och att trafiken från Ekerö och in mot Stockholm därför var avstängd. Nu fanns det en annan möjlighet via buss och sedan en färja, som då skulle kunna lägga till vid Stadshuskajen cirka klockan 13.00. Då skulle Michael kunna vara på ”Stallet” cirka klockan 13.10. Vår sångerska Hanna Husáhr var införstådd med situationen, och vi bestämde oss för att ändra på programföljden.
Månadens Jussi mars 2020
Mars 1935: en vanlig månad på jobbet

Porträtt av Jussi gjort av Verner Molin 1935
Liksom de närmast föregående månaderna skulle han göra en ny roll nu i mars som säkert krävde repetitioner. Han spelade in en skiva med två arior som visar stora framsteg jämfört med hans förra, jämnt ett år tidigare – kanske en följd av de råd han hade fått av tenorkollegan Joseph Hislop föregående sommar (se
Ny hedersmedlem i Jussi Björlingsällskapet 2020
Sue och Harald
och inte minst i Säter i Dalarna, där hon också delar av året lever och verkar med sin svenske make, Harald Henrysson. Båda har en stark förankring i Jussi Björlings liv och gärning, och Sue har även betytt mycket för vårt systersällskap, The Jussi Björling Society – USA, där hon varit såväl ordförande som sekreterare. Hon är alltjämt aktiv i det amerikanska sällskapet och hanterar bland annat kontakter och distribution av skivor och böcker. Sue Flaster är den tjugosjätte i raden av sällskapets hedersmedlemmar. Välkommen!
Minnesord för Margareta Hallin

Porträtt gjort av Enar Merkel Rydberg
Hallin tillhörde en annan generation och kopplingen till Jussi Björling var att hon tilldelades Jussi Björlingstipendiet som andra mottagare år 1970 och hennes deltagande i Jussi
Björlingsällskapets arrangemang.

Margareta Hallin tillsammans med övriga artister i en konsert i Voxna 2008
Årsmötet 2020
Jussi Björlingsällskapets årsmöte hölls 1 februari denna gång i Stockholm, närmare bestämt i Höstsols lokaler ”Stallet” på Kungsholmen, sällskapets ordinarie mötesplats vid diverse evenemang.
Mötet inleddes något otraditionellt med att Fred Arne Högberg från Visans Vänner sjöng en visa baserad på en Shakespearetext. Anledningen till att Fred Arne var närvarande, var att han ryckt ut för att hjälpa oss att få igång videoprojektorn, som av någon anledning slutat fungera. Inte ens Fred Arnes räddningsinsats hjälpte, men hans sång, som blev varmt applåderad, blev i alla fall lite plåster på såren.
Månadens Jussi februari 2020
Arbetsam inledning på skottåret 1932 för Jussi
Klicka här för att göra bilden större
flygande Holländaren, Greve Almaviva i Barberaren i Sevilla och Narraboth i Salome. Ett onekligen ganska häftigt pensum för en yngling som ännu inte var myndig. På den tiden uppnådde man inte myndighetsåldern förrän man fyllde 21, och dit hade Jussi fortfarande en dryg månad när nyårsklockorna ringde.
Anslutning till Jussi Björlinggruppen på Internet
Yahoo har tyvärr slutat att vara värd för diskussionsgrupper. Den ”chatgrupp om Jussi Björling”, som vi berättade om på sid. 27 i förra tidningen har därför flyttats till ”groups.io”. Den som inte redan är medlem i någon annan grupp där, klickar för att anmäla sig på: https://groups.io/register
Ange sedan mejladress och ett lösenord och klicka på ”Create an Account”. Då kommer en lista över grupper upp. Sök ”by name” på ”bjorling” och du kommer till ”Bjorling2”, som för närvarande har 285 medlemmar.
Den som eventuellt redan är med i en annan grupp på ”groups.io”, klickar först på: https://groups.io/login-
Jussis Romeo på svenska återutges
I mars planerar det kanadensiska skivbolaget Immortal Performances en 3 CD-utgåva med omsorgsfullt restaurerade inspelningar av Jussi Björling. Det största utrymmet får en av hans glansroller, Romeo i Gounods Romeo och Julia: två inspelningar på svenska i Stockholm med Hjördis Schymberg, den kompletta operan 1940 och akt 2 från soarén ”För Europas barn” 1943, samt två duetter på franska med Anna-Lisa Björling från Hollywood Bowl 1949. Dessutom ingår första akten av Boheme med Schymberg från 1940, här för första gången i sin helhet på CD.
Inspelningarna kommer att kunna beställas från Björlingsällskapet (priset ännu inte fastställt).
Månadens Jussi januari 2020
Debut nummer tre Januari 1931
Två tidigare ”månadens Jussi” handlade om systemet med tre debuter som inträdesprov för att bli anställd vid operahus förr i världen. I Jussis fall hade detta betydelse hösten 1930 när han samtidigt gick på Kungliga Musikhögskolan och redan var antagen som så kallad stipendiat vid Kungliga Teatern, som Stockholmsoperan då hette. Den första debuten var vid bara 19½ års ålder i augusti det året, som Don Ottavio i Mozarts Don Giovanni som man då kallade Don Juan. Som alla andra operor framfördes den ju på svenska. Debut nummer två var i december som Arnold i Rossinis Wilhelm Tell under mellandagarna. Även om man kan läsa att han den månaden tilldelats Musikkonservatoriets jetong vid dess avslutningsceremoni, något som bara de bästa eleverna fick, så verkar han även under den följande våren ha följt delar av undervisningen, och han medverkade även vid några elevkonserter. Men samtidigt skulle han på allvar börja sin tjänstgöring vid Kungliga Operan. Den kom att pågå nio säsonger: 1930/31 som stipendiat och 1931–våren 1939 på fast kontrakt. Totalt blev det mer än femtio roller, stora som små, innan han sade upp sin fasta anställning. Han fortsatte förstås att gästspela på Operan fram till sin död 1960, men bara två nya roller (plus en på skiva) tillkom under denna långa tid.
Medlemstidning nr 63 nu utgiven
Redaktör Calle Friedner, välkänd från sin tid i SR, ligger bakom höstnumret av medlemstidningen. I den finns artiklar och foton med olika infallsvinklar. Vi kan ta del av bl.a. De sjöng med Jussi, Glada möten med familjen Björling, Guiseppe di Stefano (en fördomsfri sångare), ny bok om David Björling, Sommarens konserter, Manon Lescaut dubbelt upp och Björlingmuseet 25 år. Det och mycket annat finns att läsa i nr 63.
Månadens Jussi december 2019
Debut nummer två december 1930
I en tidigare ”Månadens Jussi” berättade jag om hur Jussi Björling tog sina första steg inför publik på Stockholmsoperans scen i juli 1930. Jag förklarade också seden med tre debuter, och att det var unikt att en 19½-årig elev vid operaskolan redan ansågs mogen att debutera. Den första debuten skedde den 20 augusti 1930 som Don Ottavio i Mozarts Don Juan, som operan Don Giovanni då kallades. Det var förstås ”chefen”, operachefen och Jussis lärare John Forsell, som fattade det djärva beslutet.
Om november 1959
Hösten 1959 har jag redan avhandlat i Månadens Jussi november 2018, men när jag nu återvänder dit är det ur ett lite annorlunda perspektiv, som kanske kan ge ytterligare en dimension till Jussis konstnärskap. Att Jussis planer denna höst stäckades av sjukdom och begränsades till ett fåtal framträdanden har redan nämnts tidigare, men det är intressant att de få tillfällen som blev av nästan samtliga dokumenterades på skiva. Den 20 augusti gav han en konsert på Gröna Lund (utgiven på Bluebell ABCD 114). I slutet av september var han i Rom och spelade in Madama Butterfly tillsammans med Victoria de los Ángeles. Trots vissa besvär med hjärtat genomfördes inspelningen, som inte gavs ut förrän efter hans död men 1961 belönades med en Grammy för bästa operainspelning (Warner Classics 7636342).
Klicka här för att höra kärleksduetten ur Madama Butterfly med Victoria de los Angeles 1959
Månadens Jussi oktober 2019
USA oktober 1949
Hösten 1949 tillbringade Jussi huvudsakligen på den amerikanska västkusten och redan i slutet av augusti bar det iväg till Los Angeles och en utomhuskonsert i den gigantiska Hollywood Bowl, som rymmer omkring 25 000 åhörare. I sällskap hade han hustrun Anna-Lisa och de gjorde flera framträdanden tillsammans, däribland en konsert i Honolulu på Hawaii. I pressen avbildades paret med blomstergirlanger om halsen. Så småningom, mot slutet av september, medverkade Jussi också vid säsongsöppningen på San Franciscooperan, där han sjöng i Tosca mot Elisabetta Barbato och Lawrence Tibbett och i Bohème mot Licia Albanese.
En improvisatör bland skönsångare i Strömsbruk
För fjortonde året i rad arrangerade Jussi Björlingsällskapet helgen den 31/8-1/9 sin Jussifest i den lilla bruksorten Strömsbruk. Den årliga konserten till Jussi Björlings minne ägde traditionsenligt rum i lokalen Strömshall lördagen den 31/8, och insläppet av publiken påbörjades klockan 14.30. Denna gång fanns Jussis tre barn Anders, Lars och Ann-Charlotte i publiken, vilket gav en extra feststämning.
Från klockan 15.00 bjöd Ströms Bruksorkester, under ledning av Rolf Hedvall, på välspelad och underhållande musik medan publiken samlades, till exempel Sten Frykbergs ”Bohus Bataljon”, Evert Taubes ”Rosa på bal” och Carl Jularbos ”Lyckobringaren”. Inalles blev det tolv spelnummer, och under tiden hade publiken strömmat till, lokalen blivit fullsatt och extrastolar fått sättas fram.
David Björling
(For English text, see below)
Jussi Björlings far David var hans första lärare och hade avgörande betydelse för hans och hans bröder Olle och Göstas utveckling till sångare. David framträdde tillsammans med sina söner 1915-26 i den ensemble som han kom att kalla Björlingkvartetten.
Under en vistelse i Amerika 1899-1907 utbildades David Björling till operasångare och inledde sin karriär som konsertsångare. 1919-21 återvände han dit och turnerade från kust till kust med de tre sönerna.
Till 100-årsminnet av denna turné, som inleddes i oktober 1919, har Harald Henrysson, tidigare chef för Jussi Björlingmuseet, publicerat en tvåspråkig bok. Den har titeln "David Björling och hans söner i Amerika: En sångarfamiljs saga börjar, 1899 -1921". Den 158-sidiga boken är inbunden och illustrerad i svartvitt och färg. Utgivare: Förlags AB Björnen, Borlänge. Boken behandlar Davids båda amerikanska vistelser, med en omfattande kartläggning av hans framträdanden ensam och tillsammans med sönerna. Den stora framgången för deras märkliga turné återspeglas framför allt i mängder av pressklipp.
Månadens Jussi september 2019
Augusti–september 1930: Jussi debuterar på Operan
Många vet nog att Jussi Björlings första operaroll var som Lykttändaren i Manon Lescaut, en roll som bara sjunger arton takter – huvudsakligen visserligen solo – i operans tredje akt. Det var den 21 juli 1930, och platsen var förstås Stockholmsoperan eller Kungl. Teatern som den då kallades på affischerna. Av paret han var inackorderad hos lär maken ha missat den enda minut Jussi fick vara på scenen.
Klicka på bilden för att få den större
En så liten roll räknades enligt reglerna på den tiden inte som debut. Jussi fick som andra sångare vid denna tid göra tre debuter som ett slags arbetsprov inför anställning. Den här artikeln ska handla om den första: Don Ottavio i Mozarts Don Giovanni (eller Don Juan som den då kallades), den 20 augusti 1930 – en månad efter Lykttändaren. I mellantiden hade han även fått göra Lykttändaren ännu en gång samt en annan liten roll, så debuten var hans fjärde
framträdande. Men innan vi går närmare in på det behöver vi förstå vilket slags arbetsplats Operan var, dit lyckade debuter gav inträde.
Stor donation till Jussi Björlingsällskapet
Vår mångåriga medlem Kristina Åkerman Klaesson avled två månader före sin 90-årsdag. Hon testamenterade sitt stora aktieinnehav till tio mottagare som fick en tiondel vardera. Jussi Björlingsällskapet är en av dessa och vår andel är 202 tkr, vilket vi är mycket tacksamma för.
Höga C imponerade i Kungsan
Jussi Björlingsällskapets sommarkonsert i Kungsträdgården ägde i år rum torsdagen den 25 juli klockan 13.15. Det var en härlig dag med sol och värme, kanske i hetaste laget för sångarna, tänkte jag då temperaturen klättrade upp till +29 grader. Ganska tidigt började publiken strömma till, och när det närmade sig konsertdags var det så fullsatt att ytterligare stolar och bänkar fick bäras in. Före programmets början fick vi lyssna till två Jussi Björlinginspelningar, först duetten ”Solenne in quest’ora” ur Verdis Ödets makt tillsammans med Robert Merril, därefter enbart Jussi i Tostis ”L’alba separa dalla luce l’ombra”.

Stefan Olmårs
Den nittonde Jussikonserten i Voxna kyrka

Ensemble 2019. Från vänster: Lennart Eng, Lena Rieback, Bengt Krantz, Karin Mobacke, Per Lindström och Sabina Bisholt
Efter den ganska besvärande hettan vid fjolårets konsert, kändes det skönt med mera normala temperaturer och en del regntunga skyar, måndagen den 8 juli. Paraplyvarning hade utfärdats men det blev inte mycket till nederbörd. Däremot bjöds det, i vanlig ordning, på en myckenhet skönsång.
Beethovens Missa Solemnis under Toscanini
Inspelningen av Beethovens Missa Solemnis under Toscanini 1940 har just getts ut av Pristine i utmärkt ljud på PACO159. Solister är, förutom Jussi, Zinka Milanov, Bruna Castagna och Alexander Kipnis.
Kompletteringar i inspelningsförteckningen
Två fina inspelningar av Jussi som Des Grieux i Manon Lescaut utgivna
Bland Jussis inspelningar har 65 utgåvor just lagts till. Av särskilt intresse är nya CD i utmärkt ljud med två av hans bästa sceninspelningar som Des Grieux in Manon Lescaut.
Klicka här för gå till inspelningsförteckningen
På Immortal Performances IPCD 1110-2 finns Stockholmsföreställningen den 1 november 1959 med Jussi på italienska, de övriga på svenska. Hjördis Schymberg är Manon och Hugo Hasslo Lescaut med Nils Grevillius som dirigent. Den utgåvan har också intressanta bonus, bland annat den aldrig förut utgivna tv-inspelningen från Palladium i London 1959, med Jussi i Turiddus avsked och E lucevan le stelle, hans Nessun dorma från Hollywood Bowl 1949 och en ny överföring av julkonserten på Södersjukhuset 1954.
Den har redan fått två omfattande positiva omdömen, klicka här.
Sällskapet liksom Jussi Björlingmuseet kommer att sälja den via anmälan eller vid arrangemang.
Månadens Jussi maj 2019
Juni 1956: Svenska flaggans dag, Drottning Elizabeth II och Skivinspelning i Rom

Jussi på Skansen 6 juni 1956
Ny ”spännande” Manon Lescaut med Jussi ges ut
Det var inte länge sedan vi på hemsidan skrev att det i dagarna ska ges ut en dubbel-CD med Jussi i en föreställning av Manon Lescaut på Stockholms-operan 1959 (rulla ned för att läsa). Nu kommer ytterligare en dubbel-CD med Manon Lescaut av Jussi! Det gäller en föreställning på Metropolitan 1956, nu utgiven av Pristine.
Föreställningen lyfts fram som den mest spännande av Jussis inspelningar av denna opera.
Månadens Jussi april 2019
Hislop hjälper Jussi hitta höjdtoner
Juli 1934 var den 23-årige Jussi Björling redan väl etablerad på Stockholmsoperan, och föregående sommar hade hans internationella karriär påbörjats genom ett gästspel på Tivoli i Köpenhamn. Den här sommaren skulle det bli inte mindre än fem konserter där (11-21 juli), och i anslutning till dem en utomhuskonsert i Malmö Folkets park några dagar tidigare. Och till hösten väntade många nya roller på Kungliga Operan. Bland de operor vi associerar med den ”fullvuxne” Jussi hade han hittills sjungit huvudrollerna i Rigoletto, Romeo och Julia och Tosca, samt en enda gång den i Maskeradbalen. Dessutom hade han redan sjungit ett stort antal roller som han senare skulle släppa, som Alfredo i La traviata eller Vladimir i Furst Igor – faktiskt en av de roller han sjöng flest gånger. Nu väntade Faust, Bohème, Manteln och Flickan från Vilda Västern, alla för första gången under hösten 1934.

Helga Görlin och Jussi ur Faust 25 augusti 1934
Ny dubbel-CD med Jussi!
Immortal Performances har nyligen gett ut en Jussi-utgåva med två CD. Den har redan fått två omfattande positiva omdömen, klicka här.
Den första CD:n innehåller Manon Lescaut från Kungliga operan 1959 med Jussi, Hjördis Schymberg och Hugo Hasslo och är kanske Jussis bästa inspelade Manon Lescaut! Den andra CD:n innehåller bl.a. sånger och arior som inte är utgivna i någon större omfattning tidigare bl.a. Förbi, förbi från Göteborg 1960 och O Helga natt från Södersjukhuset 1954.
Sällskapet återkommer med information om hur man lättast köper den.
Klicka här för att få mer information från Immortal Performances.
Månadens Jussi mars 2019
Jussi i Helsingfors och London, mars 1955
I ”Månadens Jussi” januari 2019 fick vi följa Jussi Björling till Helsingfors och Tammerfors. Men han var redan då kontrakterad för nya framträdanden på Operan i Helsingfors i mars samma år, och då för en för finska operaälskare mycket angelägen sak: byggandet av ett nytt operahus i Helsingfors. Opera hade spelats då och då i Helsingfors sedan mitten av 1800-talet, men då av gästande operasällskap. Från 1873 gav man emellertid regelbundna föreställningar med den då nystartade Finska operan. Det gjorde man fram till 1879, men då tvingades man lägga ner verksamheten av ekonomiska skäl. Den återupprättades 1911 av Edvard Fazer, Oskar Merikanto och Aino Ackté. Från början bar den namnet Inhemska operan men från 1914 fram till 1956 hette den Finska operan. De första åren spelade man på Nationalteatern, som ligger intill järnvägsstationen, men från 1918 hade man sin hemvist i den gamla ryska Alexanderteatern.
Månadens Jussi februari 2019
Auktionerad raritet var inte så mystisk
En av världens ledande skivsamlare publicerar varje höst en auktionslista. Inför årsskiftet 2018/19 fanns där med en unik, privat Jussi-skiva: en version av ”Nessun dorma” ur Turandot med dedikation och namnteckning. Mottagare av 78-varvsskivan var ett okänt namn, och skivan var framställd privat med samma upptagning på båda skivsidorna. Där fanns ingen applåd men en avannons på engelska.

Auktionsobjektet
Information till våra medlemmar om General Data Protection Regulation (GDPR)
GDPR är en ny dataskyddslag inom EU. GDPR börjar gälla den 25 maj och ersätter den nuvarande personuppgiftslagen.
Vi har följande uppgifter om dig i vårt medlemsregister, som finns på kassörens PC, vilken skyddas med antivirusprogram och lösenord.
Namn, adress, postnummer, ort, land och i förekommande fall e-postadress. Detta används för utskick av tidning och nyhetsbrev.
Uppgifter om av dig betalade medlemsavgifter. Vi har också uppgift om du är enskild medlem eller ingår i ett medlemskap för familj och om du vill ha nyhetsbrev per e-post eller via postnord. Dessa behövs för att fastställa hur mycket du ska betala i medlemsavgift.
Uppgift om vilket år du blev medlem.
Vi har bara kvar dessa uppgifter om dig så länge du är medlem. För dem som inte betalat medlemsavgift för innevarande år och inte är hedersmedlem eller liknande behåller vi uppgifterna maximalt under det halvår vi hoppas på förnyelse av medlemskapet.
Du har rätt att få uppgift om vilka uppgifter vi har lagrade om dig. Kontakta i så fall Per Bäckström, per e-post perb1948@gmail.com eller per telefon 072-326 26 47
För de som valt nyhetsbrev per e-post delar vi din e-postadress med Google för att kunna använda dess grupper eftersom vi använder en sådan grupp för att kunna skicka ut nyhetsbrev till flera hundra mottagare. Google följer bestämmelserna i GDPR.
Du kan välja att lämna Googlegruppen och då antingen betala 50 kr i tillägg för att få nyhetsbrev via postnord eller avstå från nyhetsbrev. Informationen i dessa är tillgänglig via vår hemsida http://www.jussibjorlingsallskapet.com/
För Jussi Björlingsällskapet
Per Bäckström, kassör och ansvarig för medlemsregistret
Fram för framgång—nu på DVD!!!
Den 4 december 2017 släpper Studio S Entertainment DVD-boxen ”Svenska musiklegender på film” där bl.a. spelfilmen ”Fram för framgång” från 1938 med Jussi ingår. Den nya boxen innehåller sex medryckande spelfilmer, fyra av dem aldrig utgivna på DVD:
Falska miljonären från 1931 med bl.a. Zarah Leander och Fridolf Rhudin.
Fram för framgång från 1938 med Jussi Björling.
I Roslagens famn från 1945 byggd på visor av Ewert Taube som även kan skymtas i filmen. Med bl.a. med Åke Grönberg och Thor Modén.
Sjösalavår från 1949 med Ewert i huvudrollen som sig själv.
Musik ombord från 1958 med Alice Babs, Sven Lindberg, Svend Asmussen och Ulrik Neuman.
Det svänger på slottet från 1959 med Alice Babs och Sven Lindberg.
Ny unik CD med Jussi
JUSSI BJÖRLING: RARITIES FROM OPERA, CONCERT AND RADIO.
CD:n innehåller fem inspelningar på nitton spår, speltid drygt 68 min, och inkluderar ett mycket intressant 11-sidigt texthäfte på engelska med text av Harald Henrysson, Stephen Hastings och Christer Eklund och är sponsrad av de amerikanska, svenska och brittiska Jussi Björlingsällskapen. CD:n kan endast köpas via sällskapen!

Jussi och Kerstin Thorborg
CD:n Jussi Björling Copenhagen
Concert prisas
Den nyligen utgivna Jussi Björling Copenhagen Concert (JSP RECORDS JSP682) har av internetbaserade MusicWeb International utnämnts till månadens inspelning. Mer kan läsas på deras hemsida här.
Vi har tidigare skrivit om utgåvan här.
CD:n kan köpas på plats vid våra medlemsträffar och konserter samt beställas via Jussi Björlingmuseet. Beställning kan även göras via Per Bäckström: per.o.backstrom
Jussi i Köpenhamn - sensationellt fynd
Vi hade väl knappast räknat med att det skulle dyka upp tidigare okända inspelningar med Jussi Björling. Skivbolagen har ju på senare år dammsugit radioarkiv och andra källor på allt som kunde tänkas. Men så dyker det upp ett band med ypperlig ljudkvalitet inspelat i Köpenhamn 15 oktober 1959 i det då nybyggda Falkoner Centret – en konsertlokal med ypperlig akustik och plats för 2000 åhörare. I huset fanns också en högmodern inspelningsanläggning och med den dokumenterades det mesta som ägde rum – och sedan hamnade materialet i ett arkiv.
Kommentarer om Jussi på Youtube
Det finns ett mycket stort utbud av Jussi-inspelningar på Youtube, kanske ett hundratal . Många gånger läggs samma inspelning upp av olika användare. Antalet besökare är miljontals, allra flest visningar har O helga natt som sammantaget kommer upp i 2 miljoner visningar. Därefter följer Nessun Dorma och Pärlfiskarduetten med 1, 4 miljoner respektive 1,3 miljoner visningar.
Besökare kan lämna kommentarer och självklart är det absoluta flertalet positiva och i många fall rent översvallande. Nedan visas ett antal kommentarer under några inspelningar på Youtube.
Du har väl förnyat ditt medlemskap för 2021?
Varmt välkomna till ett nytt spännande år med Jussi Björlingsällskapet.
Allt du behöver göra att betala in din medlemsavgift via inbetalninsavin som bifogades med nyhetsbrev förra året eller gå in på Bli medlem på startsidan
Medlemsavgiften är oförändrad
V.g. inbetala medlemsavgiften till Plusgiro 462 48 91-0 eller Bankgiro 5423-9256!
- Enskild medlem som vill ha nyhetsbrev med e-post 275 kr
- Enskild medlem som vill ha nyhetsbrev med brevpost 325 kr
För familjemedlem som vill vara medlem och har samma adress som enskild medlem tillkommer 50 kr oavsett hur många i familjen som är anslutna
Stöd oss i vår verksamhet att hålla Jussis minne levande!
Jussi Björlingkonserter
Jussi Björlingsällskapet arrangerar konserter i Voxna, Kungsträdgården och Strömsbruk. I Arkivet kan du läsa mer genom att scrolla ner till Jussi Björlingsällskapets konserter

Gratiskonsert i Kungsträdgården, Stockholm
Bli "affiliate member" i det amerikanska Jussi Björling-sällskapet!
Som medlem i Jussi Björlingsällskapet kan man bli "affiliate member" i vår amerikanska systerorganisation. Då får man deras Newsletter och deras Journal, vilka utkommer årligen.
Bli medlem i Jussi Björling-sällskapet!
Stöd oss i vår verksamhet att hålla Jussis minne levande!
Gillar du Jussi ska du naturligtvis gå med i vårt Sällskap!
För nytillkommande medlem, som betalar medlemsavgiften efter den 1 september 2020 gäller medlemskap även för hela kalenderåret 2021.
Jussi Björling
– en av de allra största någonsin
Jussi Björling debuterade som fyraåring, reste som åttaåring med sin far och bröder på en två år lång turné i USA, spelade in sin första skiva som nioåring och blev sedermera en av världens allra största sångare. En enkel kille från Stora Tuna i Dalarna som blev en superstar. I flera omröstningar ansedd som 1900-talets främste operasångare, även älskad av dem som inte lyssnar på opera.
LYSSNA HÄR PÅ LJUDSPÅR OCH TITTA
Erbjudande!
—A Jussi Björling Phonography
En tryckt bok innehållande en komplett förteckning över alla kända cd- och dvd-utgåvor med Jussi, nyligen uppdaterad och sammanställd av Harald Henrysson. En ovärderlig bok för alla Jussifans.
Besök arkivet
Välkommen att titta in i arkivet. Där finns utvalda inslag som har varit införda på vår nya hemsidan sedan den introducerades den 10 september 2013.
Här hittar du inslag som Månadens Jussi, Hänt på medlemsträffarna, du kan bläddra i tidigare nummer av vår medlemstidning, och läsa om våra sommarkonserter m.m.
Publikens favoritaria?
Publiken vid Jussis konserter hade många favoriter bland de alla de operarior som han hade på sin repertoar. Men det fanns en speciell aria som var den mest begärda. Vilken? Lyssna på vad Jussi själv har att säga om detta i en radiointervju från 1958.
Jussi filmar
1953 medverkade Jussi i spelfilmen Resan till Dej och spelade rollen som sig själv. Det var filmens regissör Stig Olin som lyckades engagera Jussi att framföra två sånger till ett "vänskapligt" pris. Hur detta gick till kan du höra Stig Olin själv berätta om.
Lyssna på radiointervjuer med Jussi
Jussi gav mycket sällan radiointervjuer. Här kan du lyssna på sju av de hittills kända inspelade intervjuerna i kronologisk ordning inspelade åren 1951-60 med en sammanlagd speltid av c:a 53 minuter. Tre av intervjuerna är på svenska och fyra på engelska.
Jussi-film uppmärksammad i USA
Opera News, USA:s mest kända operatidning och knuten till Metropolitanoperan, publicerar i februarinumret en halvsidesrecension av ”Jussi Björling: He Sang with a Tear in His Voice”, Torbjörn Lindqvists dokumentär till 100-årsjubileet 2011.
Filmade sånginslag med Jussi
Här kan du titta på ett stort antal filmade sånginslag med Jussi, inspelade under åren 1938-1957.
14 filmade inspelningar, med Jussi i högform, merparten inspelade vid Jussis framträdanden i amerikansk TV i början och mitten av 1950-talet.
SE PÅ FILMADE SÅNGINSLAG MED JUSSI
Träffpunkt "Stallet"
Lokalen "Stallet" är träffpunkten för Jussi Björlingsällskapets medlemsträffar i Stockholm. Vid förra sekelskiftet var lokalen ett tillhåll för helt andra hyresgäster.