Bassångaren Lennart Forsén gästade Sällskapet

Lördagen den 22 april ägde årets andra medlemsträff rum i Höstsols lokal ”Stallet”. Vi började släppa in våra medlemmar från klockan 12.30. I väntan på att dagens program skulle ta sin början serverades som vanligt kaffe och te samt vetebröd och småkakor. Klockan 13.00 var det dags att hälsa alla varmt välkomna. Sammanlagt var vi då 22 personer.

Härefter inleddes dagens program. Bassångaren Lennart Forsén och pianisten Anders Wadenberg trädde nu fram för att underhålla oss med en stunds vacker musik. Inledningsvis fick vi lyssna till den lätt dramatiska sången ”Bergmannen”, ur ”Tre sånger för basröst” av Emil Sjögren, med text av Henrik Ibsen.  Så följde en sorgesam aria, ”ll lacerato spirito ”, ur Verdis opera ”Simon Boccanegra”. Den handlar om en förlorad dotter, och Lennart tolkade sorgen med stor inlevelse.


Lennart Forsén

 


Anders Wadenberg och Lennart Forsén

 

Så var det dags för Lennart att bli intervjuad av Nils-Göran Olve. Lennart berättade att han var 25 - 30 år när han började på Operahögskolan i Stockholm. Han fick sin första anställning år 2002, och frilansade sedan under 12 år. Förr var det dubbelsatta roller, men numera är det ej så. Bassångaren John Erik Eleby och Lennart är gamla vänner. Tråkigt att operan har skurit ned så mycket i sina anställningar. Numera gäller de fem år, men förr var de mycket längre.


Lennart Forsén intervjuas av Nils-Göran Olve

 

En av Lennarts tidiga roller var ”Kungen” i Verdis opera ”Aida”. Nu är det tredje gången han sjunger den, och han har även sjungit den utomlands. Men i början sjöng han annars mest i musikaler, och den första var Lloyd Webbers ”The Phantom of the opera”. Men han tröttnade efter ett tag, och sökte sig i stället till Leipzig. Där fick han anställning och tog med sig sin familj och flyttade dit. Det var en fantastisk opera med en underbar orkester, och det blev en mycket lärorik tid.

Efter två år flyttade familjen tillbaka till Sverige och Lennart fick årskontrakt på Stockholmsoperan, men även kontrakt utomlands och i Malmö. Lennarts röstfack är ju inte så vanligt, så det har genom åren blivit många engagemang.  

Lennart har varit med i 64 produktioner, och är numera äldst av de fast anställda på Stockholms-operan. När han började fanns det 52 fast anställda sångare, men numera är de bara 12.  Han säger också att regissörerna efter hand har blivit mer och mer koncentrerade på sig själva.

Som avslutning bjöd Lennart på ytterligare en sång, och vi fick nu lyssna till ”Ol´ man river” av Jerome Kern ur musikalen ”Teaterbåten”. Det blev många tacksamma applåder, blommor överlämnades till sångare, pianist och intervjuare, och sedan följde en kort paus.


Annicka Englund bevakar kaffebordet

 

Vår medlemsträff fortsatte sedan med programpunkten ”Spisa Jussi”, som denna lördag presenterades av sällskapets styrelseledamot Göran Forsling. Det blev tyst och förväntansfullt när vi satt oss ned för att lyssna till Jussis röst. Titeln på programmet var ”Jussi Björling. De tolv sista månaderna: Augusti 1959 – Augusti 1960.”  Inför var och en av de elva sånger som vi fick lyssna till hade Göran något intressant att berätta för oss. Ljudanläggningen sköttes av Andreas Konvicka. Efteråt blev det åter uppskattande applåder, samt dessutom vin och blommor som tack.


Göran Forsling med mikrofon

 


Andreas Konvicka

 

Sedan avslutades medlemsträffen.

Text: Berit Sjögren 
Foto: Calle Friedner

Görans spellista för Jussi Björling:

De tolv sista månaderna: Augusti 1959 – Augusti 1960

1. de Curtis: Torna a Surriento [2:23] X

Bertil Bokstedt (piano) Gröna Lund 20/8 1959

2. Puccini: Madama Butterfly: Vieni la sera … Bimba [14:55]

Victoria de los Angeles (sopran) Rom 25-26/9 & 11/10 1959

3. R Strauss: Zueignung [2:22]

Bertil Bokstedt (piano) Falkoner Centret Köpenhamn 15/10 1959

4. Puccini: Manon Lescaut: Tra voi belle… [5:07]

Stockholmsoperan 1/11 1959

5. Mascagni: Cavalleria rusticana: Mamma, quel vino e generoso [5:15]

Metropolitan NY 16/11 1959

6. Puccini: Tosca: E lucevan le stelle [3:52]

Metropolitan NY 21/11 1959

7. Gounod: Faust: Trädgårdsscenen [8:57]

Elisabeth Söderström (sopran), Metropolitan NY 19/12 1959)

8. Verdi: Trubaduren: Miserere [4:14]

Hjördis Schymberg (sopran), Stockholmsoperan 6/3 1960)

9. Verdi: Requiem: Ingemisco [4:17]

Sofiensaal Wien 12-19/6 1960

10. d’Hardelot: Because [3:28] X

Bertil Bokstedt (piano) Gröna Lund 28/7 1960

11. Alfvén: Jag längtar dig [2:20]

Göteborgs symfoniker/Stig Westerberg, Göteborgs konserthus 5/8 1960  

 

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi