Kompletteringar i förteckningar om Jussis inspelningar

Under Jussis inspelningar har 15 utgåvor just lagts till. Bland nyheterna finns den första DVD-utgåvan som innehåller filmen Fram för framgång (Studio S S766), den nya CD:n som Björlingsällskapen tagit fram (Oak Grove CD 2036) och tre CD-utgåvor på märket Pristine. Dessa är två inspelningar från Metropolitan, Maskeradbalen 1940 (PACO140) och Rigoletto 1945 (PACO143) samt den kompletta minneskonserten för Sibelius 1957 (PACS518).

 JUSSIS INSPELNINGAR


Ny unik CD med Jussi

JUSSI BJÖRLING: RARITIES FROM OPERA, CONCERT AND RADIO.

CD:n innehåller fem inspelningar på nitton spår, speltid drygt 68 min, och inkluderar ett mycket intressant 11-sidigt texthäfte på engelska med text av Harald Henrysson, Stephen Hastings och Christer Eklund och är sponsrad av de amerikanska, svenska och brittiska Jussi Björlingsällskapen. CD:n kan endast köpas via sällskapen!


Jussi och Kerstin Thorborg

 

KB Eklund Musica Verba i Falun står för mastering, layout och produktion och ges ut på Christer Eklunds eget skivmärke Oak Grove exklusivt för sällskapen.

Av nitton spår är fjorton aldrig tidigare utgivna. Ljudkvalitén är varierande men har ändå sitt historiska värde för alla Jussi-älskare.

O Helga Natt

CD:n inleds med ”O Helga Natt” med piano-ackompanjemang, inspelad i NCC:s studio i New York 21 december 1946 och är nu restaurerad med utmärkt ljudkvalitet. Förmodligen inspelad för att senare sändas via kortvåg till Sverige. Tidigare utgiven 1989 och 1997 på CD men då med mycket dålig teknisk kvalitet.

Lyssna på denna utomordenligt fina inspelning av O Helga Natt

Faust i Stockholm och Wien

CD:n innehåller utdrag ur Faust av Gounod (c:a 7 min) från 1:a akten på Stockholmsoperan 4 januari 1936. Inspelat privat från en radioutsändning (SR) med Jussi som Faust och Joel Berglund som Mephistophélés.

Den 4 februari till 22 mars 1937 gästspelade Jussi på operascenerna i Nürnberg, Berlin, Dresden, Prag, Budapest och Wien och gjorde då i princip en föreställning varannan dag, sammanlagt nitton föreställningar. Det var ett mycket varierande utbud: Pajazzo, Bohème, Rigoletto, Trubaduren, Madame Butterfly, Flickan från Vilda Västern, Aida och Maskeradbalen. Vilken operasångare skulle idag klara av ett sådant program?

Merparten av föreställningarna gjordes på Staatsoper i Wien, bl.a. Faust den 7 mars 1937 där korta frekvenser (6:30 min) ur 1:a och 2:a akten och spelades in privat på plats och finns med på denna CD. Inspelningarna från Wien har tidigare endast utgivits på LP. Jussi i rollen som Faust sjunger på svenska, övriga på tyska.

Duett med Anna-Lisa Björling

1994 hittade Lars Björling i en skrivbordslåda ett privat inspelat band tillsammans med personliga dokument efter pappa Jussi. Inspelningen var en duett med Anna-Lisa och Jussi ”Will You Remember” ur operetten Maytime av Sigmund Romberg och ges nu ut för första gången. Anna-Lisa ackompanjerar på pianot men var och när det är inspelat är inte känt.

Verdis Requiem med Toscanini 1939

Merparten av inspelningarna 45:23 min. omfattar utdrag ur den legendariska och nästan mytiska inspelningen av Verdis ”Requiem” från Lucerne 16 augusti 1939, bara ett par veckor innan andra världskriget bryter ut.

Här utges den för första gången och medverkar gör förutom Jussi bl.a. Zinka Milanov, Kerstin Thorborg och Nicola Moscona. Dirigent är Arturo Toscanini.

Originalbandet från ”Requiem” spelades in i USA från en kortvågssändning som NBC sände från Luzern i Schweiz till USA där signalen var ganska svajig, men har ändå sitt musikaliska och historiska värde för verkliga Jussi-älskare.

Klicka här för att läsa en recension av skivan.

På våra medlemsträffar fr.o.m. 2 december 2017 kan du köpa CD:n. Medlemspriset är 100 kr. Icke-medlemspris är 150 kr. Endast kontant betalning eller via Swish. Ett passande julklappstips?

CD:n säljs inte ute i handeln, endast via Jussi Björlingsällskapet!

Om du vill beställa CD:n hos Annicka Englund och få den hemskickad är medlemspriset 117 kr inkl. porto.

E-post annicka.englund@hotmail.se

Tel: 070-518 17 29, 08-653 05 30

Ange vid beställning: Jussi Björling, Rarities from opera, concert and radio.


Fram för framgång—nu på DVD!!!

Den 4 december 2017 släpper Studio S Entertainment DVD-boxen ”Svenska musiklegender på film” där bl.a. spelfilmen ”Fram för framgång” från 1938 med Jussi ingår. Den nya boxen innehåller sex medryckande spelfilmer, fyra av dem aldrig utgivna på DVD:

Falska miljonären från 1931 med bl.a. Zarah Leander och Fridolf Rhudin.

Fram för framgång från 1938 med Jussi Björling.

I Roslagens famn från 1945 byggd på visor av Ewert Taube som även kan skymtas i filmen. Med bl.a. med Åke Grönberg och Thor Modén.

Sjösalavår från 1949 med Ewert i huvudrollen som sig själv.

Musik ombord från 1958 med Alice Babs, Sven Lindberg, Svend Asmussen och Ulrik Neuman.

 

Det svänger på slottet från 1959 med Alice Babs och Sven Lindberg.

LÄS MER


Jussi i Köpenhamn - sensationellt fynd (Slutsåld hos Jussi Björlingsällskapet)

Vi hade väl knappast räknat med att det skulle dyka upp tidigare okända inspelningar med Jussi Björling. Skivbolagen har ju på senare år dammsugit radioarkiv och andra källor på allt som kunde tänkas. Men så dyker det upp ett band med ypperlig ljudkvalitet inspelat i Köpenhamn 15 oktober 1959 i det då nybyggda Falkoner Centret – en konsertlokal med ypperlig akustik och plats för 2000 åhörare. I huset fanns också en högmodern inspelningsanläggning och med den dokumenterades det mesta som ägde rum – och sedan hamnade materialet i ett arkiv. 

LÄS MER 

 

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi