Ny bok från vårt amerikanska systersällskap

Som vi meddelat tidigare, har JBS-USA två gånger beslutat ställa in en planerad Jussi Björling-konferens i Chicago på grund av problem som covid-pandemin orsakat, men vi hoppas att den ska kunna bli av i mars nästa år.

Som kompensation till medlemmarna publicerade JBS-USA våren 2021 Jussi Björling: We Remember och har just gett ut en ny bok: Jussi Björling: Three Societies, Four Books, One Museum. Vi sålde den första boken till våra medlemmar och tänker nu göra likadant med den andra, efter att vi fått in beställningar och kan bedöma efterfrågan.  We Remember har fått mycket beröm för sitt utförande och köptes av många medlemmar, trots att bidragen publicerats 1960 på svenska i Jussi Björling: En Minnesbok.

Den kommande boken, redigerad av Sue Flaster, innehåller däremot helt nyskrivna kapitel som ger perspektiv på olika sätt att hylla Jussis minne. De tre kapitlen om sällskapen och deras bakgrund är naturligt nog skrivna av personer som varit med från början: John Erik Eleby om vårt sällskap, Dan Shea och Tom Hines om JBS-USA samt Richard Copeman om Jussi Björling Appreciation Society i Storbritannien.

 Om A Jussi Björling Phonography och dess föregångare skriver Harald Henrysson. I samband med den nya bokens utgivning tänker han också uppdatera bokens digitala version, de filer med uppgifter om Jussis inspelningar som är tillgängliga på nätet.

I bokens längsta kapitel ger Andrew Farkas en levande inblick i arbetet med den stora biografin Jussi, tillsammans med Anna-Lisa Björling. Bland annat berättar han om möten med många kända artister som han intervjuade för boken.

Stephen Hastings belyser tillkomsten av The Björling Sound, hans enastående omfattande och ingående analys av Jussis inspelningar. I det fjärde kapitlet belyser Jacob Forsell sitt praktverk Jussi: sången, människan, bilderna.

 Tyvärr finns inte längre Jussi Björlingmuseet i Borlänge, som hade vunnit uppskattning även internationellt. Efter kommunens beslut om stängning tömdes huset i början av detta år, och en stor del av samlingarna återtogs av familjen Björling och Operan. Vi vet inte vad som så småningom kan komma att göras på kommunbiblioteket med det som återstår, men vi har inte givit upp hoppet om ett nytt museum i Stockholm. Om bakgrunden till museet och arbetet där skriver också Harald Henrysson, som var dess grundare och museichef 1994-2007.

 Boken innehåller 108 sidor och är illustrerad.

Priset är svårt att beräkna men kommer inte att vara mer än 160 kronor. Porto tillkommer om den inte köps vid något av våra evenemang.

Klicka här för att få se bokens omslag

Beställning kan göras till Annicka Englund senast 15 november annicka.englund@hotmail.se Tel. 070-518 17 29 eller 08-653 05 30.

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi