Årsmötet 4 februari 2023

En ansenlig skara medlemmar, 27 stycken, hade mött upp i Stallet på Kaplansbacken denna råkalla lördagseftermiddag. Men inomhus var det förstås varmt och gemytligt. Det hela började med ”en minikonsert i tre avdelningar” som Lars Sjögren uttryckte det när han hälsade välkommen. Första avdelningen bestod av Mendelssohns välkända tonsättning av Heines Auf Flügeln des Gesanges som framfördes av Berit Sjögren till ackompanjemang av Anders Wadenberg.


Anders Wadenberg och Berit Sjögren

 

Anders tog sedan över den andra avdelningen, där han spelade Claude Debussys Clair de lune, varpå Bengt Krantz anslöt för den avslutande avdelningen. Han hade valt en sång av Irving Berlin från det glada 30-talet: Let’s Face the Music and Dance.


Anders Wadenberg spelar Clair de lune

 


Bengt Krantz sjunger Irving Berlin

 

Efter denna stimulerande upptakt vidtog själva årsmötet, som leddes med säker hand av Bengt. Inget dramatiskt inträffade, styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året och både styrelse, valberedning och revisorer omvaldes. Under punkten Övriga frågor tog Harold Löwing upp den ständigt aktuella frågan: Hur får vi flera medlemmar? Här utbröt en livlig diskussion där många konstruktiva idéer ventilerades, och viljan att pröva nya vägar att locka presumtiva nya medlemmar var uppenbar. Det låg en anda av framtidstro i luften när Bengt med ett kraftigt slag med ordförandeklubban satte punkt för förhandlingarna.


Bengt Krantz, Stefan Olmårs och Per Bäckström vid presidiebordet

 

Efter en kort bensträckare kunde vi runda av mötet med ”Spisa Jussi” med Bengt som spisarvärd. Han tog oss med på en kronologisk tidsresa genom Jussis liv, från den 19-årige ynglingens allra första skivinspelning till den mogne världstenoren 30 år senare, och man frapperas av hur mogen 19-åringens röst ändå var – men han hade ju trimmats av pappa David ända sedan förskoletiden. För er som inte var närvarande på Stallet finns här nedanför hela spellistan. Här varvas studioinspelningar med liveupptagningar, som sammantaget ger en heltäckande bild av Jussi Björlings utveckling.

 

Text:Göran Forsling
Foto: Calle Friedner

Spellista Spisa Jussi 4 februari 2023:

1. För dig allén, 1929

2. O, Paradiso, 1937

3. Ingemisco, 1939

4. A Dream, 1940

5. Because, 1948

6. Vesti la giubba, 1951

7. Trollsjön, 1952

8. Viva il vino, 1953

9. Hon kunde icke tro, 1957

10. E lucevan le stelle, 1959

 

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi