Jussi Björlingsällskapet kallar hovsångerskan Berit Lindholm som hedersmedlem

Efter debuten som Grevinnan i Figaros bröllop 1963 vid Kungliga Teatern i Stockholm så har hon gästat åtskilliga scener i Europa, Ryssland och USA.


Berit Lindholm som Brünhilde i Bayreuth 1969
Lindholm har varit en eftersökt uttolkare av de roller som Richard Wagner och Richard Strauss skapat för en dramatisk sopran med pålitlig stamina. En lysande grammofonproduktion är också rollen som Kassandra i Les Troyens av Hector Berlioz under Sir Colin Davis och med Jon Vickers som Aeneas.

Utöver denna klassiska studioinspelning, är Berit Lindholm representerad i ett mycket stort antal liveinspelningar.

 

 

Det är ingen tvekan om att hon tillhör sin generations allra främsta sångerskor i vårt land och en av de stora Wagnersångerskorna på nittonhundratalet.

Född 1934, så är hon född 23 år senare än Jussi Björling, och hade ingen egentlig koppling till honom, varken som kollega eller i en repertoar som till stora delar inte överensstämde med Jussis, om man undantar roller som titelrollen i Tosca, Amelia i Un Ballo in Maschera och titelrollen i Turandot. Berit Lindholms karriär och roller liknar i många avseenden Birgit Nilssons, och det är där som alla tre sångarna stämmer in, som några av nittonhundratalets främsta från vårt land. Hon har en självklar plats som hedersmedlem i Jussi Björlingsällskapet, och vi hälsar henne hjärtligt välkommen.


Berit Lindholm vid besök av Sällskapet 2016

 

Bengt Krantz

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi