Jussi filmar

Resan till Dej från 1953


Filmjournalen 22 november 1953

 

 

JUSSI BJÖRLING  UPPTRÄDDE I FYRA SVENSKA FILMER, varav Resan till Dej från 1953 blev den sista. Regissören Stig Olin övertalade honom att sjunga två nummer till ett mycket vänskapligt pris. Sin enda större roll hade Björling i Fram för framgång (1938), men han fanns med som operasångare i En svensk Tiger (1948). I filmen John Ericsson — Segraren vid Hampton Roads (1937), medverkade Jussi ej på bild utan endast med sång.

Resan till dej, Stig Olins andra film, spelades in 22 september - 19 november 1953 och hade premiär den 19 december samma år. Manus Stig Olin och Hasse Ekman. Regissör Stig Olin.

 

Stig Olin (1920-2008) hade en mångfacetterad karriär och en framträdande roll i det svenska nöjeslivet under fyra decennier Han var skådespelare och medverkade i över 40 filmer bl.a. i Ingmar Bergmans första filmer. Olin skrev både manus och regisserade själv filmer och var framgångsrik regissör på Stockholms- och Göteborgs privatteatrar. Dessutom en mycket framgångsrik schlagerkompositör med höga försäljningssiffror med schlagers som, Julia, Julia och På söndag, En gång jag seglar i Hamn och Jag tror på sommaren.

 I slutet av femtiotalet anställdes Stig Olin så Sveriges Radio som producent bl.a. för Frukostklubben och blev sedemera chef för radiounderhållningen.


Stig Olin och Ingmar Bergman under inspelningen av "Till Glädje" 1949.

 

 

Stig Olin engagerar Jussi

Stig Olins blev bekant med Jussi när han som elev bodde i Gamla Stan under 1940-talet och lyckades 1953 engagera Jussi att medverka filmen Resan till Dej till "vänskapligt" pris. Hur detta gick till kan du höra Stig Olin själv berätta om längre ner på sidan.

Melodin En gång jag seglar i Hamn skrev Stig Olin speciellt till filmen Resan till Dej och spelades in på skiva av Alice Babs och valdes till titel på filmen, då den vid förnyad distribution döptes om vid nypremiären.

 

Alice Babs och Sven Lindberg i huvudrollerna

Komedin Resan till Dej - en musikalisk bagatell om ett äkta, strävsamt par där mannen (Sven Lindberg) har svårt att hantera fruns (Alice Babs) plötsliga framgångar som sångerska med hemma hos-reportage och turné i parkerna. Alice i rollen som Gun gör som sångerska succé i radioprogrammet "Familjelördag" med Sigge Fürst som programledare.

 

Efter en turné i folkparkerna får Gun åter uppträda i Familjelördag, nu som stor stjärna. Här kommer  Jussi in i filmen och framför två sångstycken, Celeste Aida och Till Havs.

 Bilderna är tagna i Sveriges Radios Karlaplansstudio i samband med filminspelningen. Förutom Jussi syns Alice Babs och programledaren Sigge Fürst.

 

I Jussis sångnummer dirigerade Sune Waldimir Kungliga Hovkapellet och Jussi framförde två sångnummer, Celeste Aida och Till havs

Sånginslagen inspelade på Oscarsteatern och Jussi mimade till bandet på Karlaplansstudion.


Jussi o Alice Babs återförenade på frimärke 1999.

 

 

Filmen finns utgiven på dvd Studio S, skivnr: S326, och kan beställas via Jussi Björlingbutiken. 


Bilden från 1987

Lyssna på filmens regissör Stig Olin när han den 24 april 1986 berättar om hur det gick till när han engagerade Jussi till filmen Resan till Dej.

 

 

 

LYSSNA HÄR PÅ STIG OLIN  

Här kan du se sånginslagen med Jussi ur filmen Resan till Dej.

OBS! När du är inne på länken tar det c:a 10 sekunder innan de rörliga bilderna från YouTube rullar igång.

CELESTE AIDA

TILL HAVS 

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi