Jussis grav är en kulturgrav

Drygt en halvmil från Borlänge, ligger Stora Tuna kyrka, som stammar ända ifrån 1200-talet. Sitt nuvarande utseende fick den 1915, med sitt höga, ståtliga kyrktorn. Här ligger många Björlingar begravda, inom en ganska snäv radie. Jussi Björlings grav är extra lätt att finna, med instruktioner redan vid kyrkans entré.

Förutom Jussis grav från 1960, så återfinns hans bröder Olle, 1909–1965 och Gösta, 1912–1965 i samma vilorum ett stenkast från Jussis grav. Lite längre bort ligger Lars Björlings familjegrav, med David Björling, far till de tre sönerna. Nära entrén till kyrkan är också Jussis son Rolf begraven. Han föddes 1928 och avled 1993.

Kyrkogården är idyllisk och vacker och väl värd ett besök. Det gäller även den resliga kyrkan.

Svenska kyrkan har initierat s.k. kulturgravar där man uppmärksammar vissa gravar som bedöms som särskilt intressanta och som församlingen eventuellt kan ta över skötseln av. Man ska också kunna få en guidning i mobilen på kyrkogården och se och lyssna på nätet. Det första exemplet på det senare i Dalarna är Jussi Björlings grav:

https://www.kulturgravar.se/6_16_010_j_bjorling.html

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi