Final med Hans majestäts rival

Lördagen den 20 maj ägde årets andra medlemsträff rum i Höstsols lokal ”Stallet”. Vid klockan 12.00 började våra förväntansfulla medlemmar att strömma in. Eftersom detta var vårterminens sista träff ville vi göra den lite extra festlig. Därför inledde vi med att bjuda på mousserande vin med chips, samt därefter som vanligt kaffe och te med vetebröd och småkakor. Stämningen var god, och man kände en viss förväntan inför den kommande filmvisningen.

Sedan var det dags för dagens huvudnummer, dvs filmen ””Hans majestäts rival”, en svensk film från år 1943 och i regi av Weyler Hildebrand samt med musik komponerad av Stig Hansson, eller Jules Sylvain, som var hans pseudonym. Året är 1775 och Gustaf III är kung. Två unga män, sångaren Lars Hjelm och bildhuggaren Erik Hedberg återkommer från Italien, där de har studerat konst och musik. På hemvägen reser de genom Wien. Där får Lars möjlighet att sjunga med den firade operasångerskan Antoinette La Grange. Hon blir förtjust i Lars, och beslutar sig för att följa med honom till Sverige. Lars´ trolovade Eva blir då svartsjuk. Hon vänder sig till kung Gustav III och ber honom om hjälp att få tillbaka Lars, och allt får så småningom ett lyckligt slut.  


Två kända filmer

 


Bengt Krantz introducerar filmen

 

Efter denna trevliga film följde så en kort paus. Härefter fick vi lyssna till nedanstående fem härliga Jussi Björling-inspelningar med Harry Ebert vid pianot, från Skansen år 1952:

O, Paradiso, ur ”Afrikanskan” av Meyerbeer.

Cielo e mar, ur ”La Gioconda” av Ponchielli.

Trollsjön, av Söderman.

Land, du välsignade, av Althen.

Nu är jag pank och fågelfri, ur ”Tiggarstudenten” av Millöcker.

Slutligen avtackades Bengt Krantz som bjudit oss på den trevliga filmen och ovanstående Jussi-inspelningar, samt Andreas Konvicka som så utmärkt skött filmvisningen och CD-spelaren. Avslutningsvis önskade vi varandra en kommande skön sommar.  


Andreas Konvicka

 


Publikbild

 

Text: Berit Sjögren

Foto: Calle Friedner

  

 

 

 

 

 

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi