Träffpunkt "Stallet".


Höstsols lokal "Stallet" på Kaplansbacken i Stockholm

SEDAN NÅGRA ÅR tillbaka anordnar Jussi Björlingsällskapet 6-8 medlemsträffar per år i Stiftelsen Höstsols samlingslokal ”Stallet” på Kaplansbacken 4A i Stockholm. Kaplansbacken är en liten tvärgata från Hantverkargatan på Kungsholmen. 

Stiftelsen Höstsol ska bidra till att Teaterförbundets medlemmar eller personer som tillhör eller har tillhört svensk teater, får en bekymmersfri ålderdom och i övrigt svara för understödjande verksamhet för nämnda personer. Idag förfogar Höstsol över 34 pensionärslägenheter i en fastighet på Kaplansbacken på Kungsholmen i Stockholm som Teaterförbundets medlemmar som gått i pension kan hyra.

Gårdshuset, som kallas ”Stallet”, fyller en viktig funktion som samlingslokal och mötesplats för Höstsol. På det övre planet ligger Höstsols och Teaterförbundets bibliotek med ca 3 500 volymer skönlitteratur och teaterhistoria.

I ”Stallet” på Kaplansbacken gnäggades det en gång i tiden och otåliga hovar stampade i golvet. Mellan 1877-1905 bedrev Stockholms Nya Spårvägsaktiebolag trafik med hästspårvagnar. De hästar som trafikerade Kungsholmslinjen inhystes bl.a. i stallbyggnaden på Kaplansbacken numera kallad ”Stallet”.

 


Den allra sista hästspårvagnen i Stockholm "Kungsholmslinjen".

Bilden tagen den 10 februari 1905 visar den allra sista hästspårvagnen i Stockholm. Den sista turen gick vid midnatt samma datum. Hästarna på bilden som drar ”Kungsholmslinjen” heter Drott och Vivi.

Idag gnäggas det inte lika mycket i ”Stallet” men det händer då och då att det stampas i golvet men nu av entusiastiska medlemmar i Jussi Björlingsällskapet då sköna toner från gästande operasångare, och naturligtvis från Jussi, fyller lokalen. Det händer också att en och annan ”hovsångare” besöker lokalen när Jussi Björlingssällskapet har sina medlemsträffar.

 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi