Uppföljning av uppropet för Jussi Björlingmuseet per 12 januari

Det har fortsatt att strömma in mail och samtal från människor som vill stödja vår strävan att bevara Jussi Björlingmuseet. De har kommit från hela Sverige men också från våra grannländer Danmark och Norge, från Tyskland och Storbritannien, från Spanien och USA och till och med från Australien och Kina. Jussi Björling är känd och älskad över hela världen. Reaktionerna har också varit kraftiga, ibland upprörda eller förtvivlade. ”Jag skäms att vara Borlängebo, när man behandlar bygdens son så här”, skrev en ganska ung man från bygden. ”Tårarna bara rinner här, jag blir så jäkla ledsen”, skrev en annan, och en skrev med stort allvar: ”Jussi Björlings minne är ingen liten sak. Inget som skall förringas … snarare ett världsarv att fridlysa!” Ja, en fridlysning skulle nog behövas, för museet är onekligen utrotningshotat. Åter andra tog till storsläggan: ”Planerna att lägga ner Jussi Björlingmuseet är en stor skandal och måste stoppas! Jussi Björling är ett av Sveriges främsta bidrag till världens kulturarv. Han är känd över hela världen och anses ofta vara en av de främsta sångarna som någonsin framträtt, med en helt unik röst. Än idag en stor skara beundrare. Jussi Björling tillhör det som placerar Sverige (och Borlänge) på världskartan”.

Även körsångare har börjat engagera sig. På kort tid har närmare ett dussin körer anslutit sig: damkörer, manskörer, blandade körer, barbershopkörer och kyrkokörer. Kända körer som Allmänna sången i Uppsala, körer från Skåne och från Norrbotten – alla älskar de Jussi och hans sångkonst. Stöd har vi också fått från Björn Tarras-Wahlberg, mannen som genom sitt kraftfulla agerande för några år sedan lyckades förhindra rivningen av Tullhuset och byggandet av Nobelcenter på Blasieholmen. Han har med stor entusiasm gett sig in i det politiska spelet i Borlänge kommun och det börjar synas en ljusning. Kanske kan kommunen förmås att dröja lite med avvecklingen av museet, så att vi hinner hitta andra finansieringsformer och besparingsmöjligheter. I varje fall är museet fortfarande öppet och lär så kunna förbli åtminstone någon månad till.

Antalet personer som stödjer protesterna har med god marginal passerat ett tusen. Den som inte redan har skrivit på har fortfarande möjlighet att göra det. Varje röst är guld värd.

Klicka här för artikel av Ulf Lundén

Klicka här för en lista på dem som anmälde sig via personlig kontakt t.o.m. 21 december 2020. Den uppropslistan är nu stängd

Klicka här för en lista på dem som huvudsakligen anmälde sig till uppropet via e-mail adressen jussibjorlingsallskapet@gmail.com. Det går fortfarande att anmäla sig till uppropet via den adressen. Ange namn och bostadsort. 

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi