Jussifesten i Voxna återupptogs


Arkivbild
Måndagen den 11 juli 2022 var det äntligen dags att åter få besöka en Jussifest i Voxna. Det blev en solig och fin julidag, och förväntansfulla trädde vi in i denna vackra Voxna kyrka, som är belägen i Voxnabruk, för att där åter få njuta av en konsert. Dessutom kändes det lite extra

högtidligt, då det ju i år var ett 20-årsjubileum. Kyrkan blev välbesatt, och klockan 17.00 kunde Stefan Olmårs stiga fram för att hälsa oss alla hjärtligt välkomna.  Sedan fick vi lyssna till Jussi Björlings inspelning av Carl Leopold Sjöbergs sång ”Tonerna”.


Stefan Olmårs

 

Konserten inleddes av tenoren Sonny Wallentin, fint ackompanjerad av sin fru, pianisten Eva Sääf-Wallentin, med lyrisk stämma sjöng de två vackra nordiska romanserna ”Bön” av Gustaf Nordqvist och ”Jeg elsker dig” av Edvard Grieg, med repris på vers ett men då med svensk text.  


Sonny Wallentin

 

Härefter framförde mezzosopranen Vilma Skäryd med Amanda Elvin vid flygeln och med inlevelse ”Must the winter come so soon” ur operan Vanessa av Samuel Barber samt ”Här sitter jag ensam i villande skogen”, ett fint gammalt kväde från Hälsingland.    


Vilma Skäryd

 

Så trädde tenoren Markus Pettersson in, och fyllde med sin klangfulla stämma hela lokalen. Vi fick lyssna till tre sånger. Han inledde med Mogens Schraders härliga ”Sommarnatt”, fortsatte med arian ”Skratta Pajazzo” ur Leoncavallos opera Pajazzo samt avrundade med Bert Månssons ”Två mörka ögon”, allt till utmärkt ackompanjemang av pianisten Eva Sääf-Wallentin.


Markus Pettersson

 

Slutligen steg den unge, lovande tenoren Marius Nytröen in på scenen, och sjöng till ackompanjemang av pianisten Marie-Louise Nilsson de två musikal-ariorna ”Tonight” ur Bernsteins West Side Story och ”I dina kvarter” ur Loewe-Lerners My Fair Lady.

 


Marius Nytröen

 

Det blev en fin inledning på Jussi-konserten med rika applåder, och vi fick förstås lyssna till mer.  

Marius sjöng sången ”Anthem” ur musikalen Chess av Benny Andersson och Björn Ulvaeus.    

Sonny bjöd på de två italienska sångerna ”Cantare e’ d’amore” och ”La vita mia” av Amedo Minghis och sedan som extranummer ”O sole Mio” av Eduardo di Capua.

Vilma valde att sjunga Johannes Brahms ”Wie Melodien zieht es mir” av Johannes Brahms och ”Habanera” ur Bizets opera Carmen samt som extranummer ”I was a constant faithful wife” ur operan The Bear av William Walton.     

Markus gladde oss med att framföra de två ariorna ”La fleur” ur Bizets opera Carmen, och ”Ch´ella mi creda” ur Puccinis opera La fanciulla del West, plus som extranummer ”Du är min hela värld” av Franz Lehar.

Konserten avslutades med tacksamma applåder från publiken, och presentpåsar delades ut till de medverkande. Publiken reste sig upp, och tillsammans sjöng vi Ragnar Althens ”Land du välsignade”, innan vi nöjda och glada åter steg ut i solskenet. Efteråt begav vi oss till Voxnabruks Herrgård för att där äta en god måltid, och sedan lyssna till inspelningar med Jussi Björling. Det blev en fin avrundning på en trevlig dag.

Tisdagen den 12 juli inleddes efter frukosten med samtal om och inspelningar med Erik Saedén samt intervjuer med sångarna om deras studier och karriärer.


Bengt Krantz och Anita Soldh

 

Därefter bjöds det så småningom på lunch, och då fanns även en möjlighet att få se de berömda Vaxdockorna. Efter en härlig stund ute i solskenet blev det så dags för hemfärd. En trevlig vistelse i Jussis anda var till ända.   

Text: Berit Sjögren 
Foto: Göran Forsling

 

 

   

 

 

 

          

                                                                                                                                       

 

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi