Sångaranknytning till Ukraina

När Jussi Björlingsällskapet vill uttrycka sitt stöd för det ukrainska folket, är det naturligt att försöka finna en sångaranknytning. Och en sådan finns!

Den förste som spelade in den nuvarande ukrainska nationalsången med den hoppfulla inledningen ”Än har Ukraina ej gått under” (Sjtje ne vmerla Ukraina) var faktiskt en ukrainsk-svensk tenor, Modest Menzinsky.

Han var född i Npvosilky i dåvarande Österrike-Ungern 1875, kom till Stockholmsoperan 1903 och sjöng där mer än 200 gånger, de sista föreställningarna 1916. Han blev svensk medborgare 1910 och fick en svensk hustru. Menzinsky sjöng på olika scener i Europa, bl a i Wien och på Covent Garden, men återkom definitivt hit i slutet av 1920-talet och etablerade sig i Stockholm som en uppskattad sånglärare. Bland hans elever fanns Arne Sunnegårdh, som i sin tur undervisade t ex Nilsson, Saedén och Meyer. Modest Menzinsky avled i Stockholm 1935.

Klicka här så hörs Menzinsky 1910 i den ukrainska nationalsången, som efter sovjettiden antogs officiellt 1992

Musiken skrevs på 1800-talet av Mychailo Verbytskyj och texten av Pavlo Tjubynskyj.

Modest Menzinsky var troligen den förste som sjöng in ukrainska sånger utanför hemlandet och en rad av dem finns också att höra på Youtube, italienska och franska arior såväl som Wagner.

Här sjunger han "Ora e per sempre addio" ur Otello på svenska

Jussi Björlingsällskapet vill också gärna understryka att en av 1900-talets största bassångare, Alexander Kipnis, även han var ukrainare, trots att han ofta kallats ryss. Jussi sjöng med honom i Wien 1937 och i den berömda inspelningen av Beethovens Missa Solemnis i New York 1940.

Harald Henrysson

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi