Fredrik Zetterström är en gigant på opera-roller

Lördagen den 19 mars 2022 ägde årets första medlemsträff rum i Höstsols lokal ”Stallet”. 34 stycken medlemmar och gäster hade församlats för en trevlig stund tillsammans. Efter fika och umgänge inleddes dagens program klockan 13.00.


Lars Sjögren
Lars Sjögren hälsade alla varmt välkomna och presenterade sedan de som skulle underhålla oss denna dag: barytonen Fredrik Zetterström, pianisten Anna Christensson, intervjuaren Göran Forsling, samt Nils-Göran Olve, ansvarig för ”Spisa Jussi”. Därefter kunde programmet ta sin början.

Fredrik och Anna inledde sin konsert med sången ”Lonely town” ur Leonard Bernsteins musical On the Town, så välklingande med en underbart varm och fyllig röst och ett utmärkt ackompanjemang. Sedan

följde den smäktande italienska sången ”Ideale” av Francesco Paolo Tosti, samt som avslutning Hugo Alfvéns fina romans ”Saa tag mit Hjerte i dine Haender”.


Anna Christensson och Fredrik Zetterström

 

Därefter steg Göran Forsling fram för att påbörja sin intervju med Fredrik Zetterström. Fredrik berättade att han var uppvuxen på Kungsklippan, inte långt ifrån ”Stallet”. Han var elev i Adolf Fredriks musikklasser, och var yngst på Kungliga Operan, då han fick göra rollen som herdegossen i Puccinis opera Tosca. Han kom in på Kungliga Musikhögskolan när han var 18 år och på Operahögskolan året därpå. Det har genom åren blivit väldigt många roller, närmare bestämt 82 stycken.

På Görans fråga om vilka roller som har varit mest intressanta nämner Fredrik bland annat Alban Bergs Wozzeck, som han även fick ett pris för. I den krävdes ett stort krav på skådespelarkvallitet. Under vissa perioder har han enbart sjungit Verdi-roller. Inför en ny roll lyssnar han ofta på många olika inspelningar. Ingvar Wixell har då varit en stor förebild. Fredrik uppskattar även roller i Wagner-operor. Under sommaren 2019 sjöng han i Vattnäs konsertlada rollen som Alberich i Wagners Rhenguldet. Dessförinnan hade han redan under sommaren år 2014 sjungit huvudrollen i Carl Unander-Scarins opera Tokfursten, även den uppförd i Vattnäs konsertlada. Göran undrade om Fredrik också blir erbjuden sånguppdrag inom kyrkomusiken. Det tackar han ja till ibland, och här nämner han särskilt Johan Sebastian Bachs Matteuspassionen. 


Göran Forsling utfrågar Fredrik
   

Under de två åren med Corona-pandemin blev sex av Fredriks produktioner inställda, vilket har varit mentalt jobbigt. Även Fredrik insjuknade i Corona. Det tog sedan ett tag att få igång rösten igen. När Göran som avslutning frågar hur han ser på Jussi Björling, menar Fredrik att Jussi är en av de största sångarna genom tiderna, och att det är en fördel att bo i ett land som har haft så många bra sångare. 

Härefter följde blomster och applåder till de medverkande, varefter vi tog en välbehövlig paus för bensträckning, fika, mingel och köp av CD-skivor.

Efter pausen fortsatte vi medlemsträffen med programpunkten ”Spisa Jussi”, som denna dag var sammanställd av Nils-Göran Olve. Under rubriken ”Några av Jussis svenska barytonkkollegor” berättade Nils-Göran om John Forsell, Einar Larson, Hugo Hasslo och Joel Berglund.


Nils Göran Olve

 

Vi fick lyssna till intressanta inspelningar med dessa fina sångare, samt förstås också till inspelningar med Jussi. Efter att även Nils-Göran avtackats med blommor och applåder av nöjda medlemmar avslutades medlemsträffen. Nedan följer Nils-Görans spellista.

   John Forsell:

1. Figaros bröllop: början av akt 3. Helga Görlin/Hovkapellet/Herbert Sandberg. Kungliga Operans gästspel i Göteborg 1937-05-09

2. Svarta rosor (Sibelius). Armas Järnefelt, piano, Stockholm. Gramophone (?) oktober 1908  

    Einar Larson:  

 3. La favorite (Leonore): Leonor viens. Armas Järnefelt, dirigent. Berlin. Odeon 1930-06-05

     Hugo Hasslo:

 4. Maria di Rohan: rec. och aria. Privatinspelning 1938-04-01

 5. För dig allen (Geehl). Lars Roos, piano. Uddevalla 1977-02-04

     Jussi Björling:      

 6. Dito (på engelska). Nils Grevillius, dirigent. Stockholm 1937-09-03

     Joel Berglund:

  1. (och Jussi:) Faust: ur akt 1.Grevillius. Live 1936-01-04
     
  2. Sympati (ur Firefly av Friml). Hjördis Schymberg, Grevilius. Stockholm

Jussi Björling:

  1.  Die Allmacht (Schubert) Firestone/Howard/ Barlow, dirigent. New York 1946-04-15

Text: Berit Sjögren

Foto: Calle Friedner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi