Radiointervjuer med Jussi

Jussi gav mycket sällan radiointervjuer. Här har vi lyckats samla sju av de hittills kända inspelade intervjuerna i kronologisk ordning inspelade åren 1951-60 med en sammanlagd speltid av c:a 53 minuter. De flesta intervjuerna är på engelska.

Siffrorna inom parentes (ex. 51.04) är inspelningens inspelningsnummer och hänvisar till den kronologiska lista (Chronological List) som Harald Henrysson har sammanställt över Jussis samtliga inspelningar.

Är du intresserad av att läsa (på engelska) lite mer fakta om intervjuerna, klicka på Om Jussi Björling och på menyn Inspelningar och klicka där vidare på Samtliga inspelningar så kommer du in på Chronological List.

Chronological List är inlagd som en PDF-fil. Om du i verktygsfältet klickar på kikarsymbolen och i sökrutan (Search) anger ex. 51.04 och därefter klickar på Search letar programmet upp det sökta inspelnings numret där du kan läsa mer fakta om intervju nr 1 o.s.v.

 

Intervju 1. 3:49 min. På svenska (Inspelningsnummer 51.04)

Inspelad 1 april? 1951, Stockholm, Sveriges Radio. Per Lindfors intervjuar för programmet Musikkrönika. 

Lyssna på intervju nr. 1


Intervju 2. 4:16 min. På engelska. (Inspelningsnummer 53.03)

Inspelad nov-dec 1 1953 New York, Essex Hotel, radiostationen WNYC med Ruby Mercer för radioprogrammet Mr & Mrs Opera.

Lyssna på intervju nr. 2 


Intervju 3. 11:49 min. På engelska (Inspelningsnummer 58.06)

Inspelad 2 dec. 1958, New York, hotellrum. Intervjuare Alan Wagner för radiostationen WNYC och programmet ”Living Opera”. Sändes för första gången den 14 december 1958.

Lyssna på intervju nr. 3


Intervju 4.  6:08 min. På engelska. (Inspelningsnummer 59.04)

Inspelad 26 eller 27 april 1959, New York, hotellrum Essex House? Intervjuare Gene Fallon för radiostationen WNYC för radioprogrammet ”Around New York”. Sändes för första gången 28 april 1959.

Lyssna på intervju nr. 4


Intervju 5. 8:09 min. På svenska. (Inspelningsnummer 59.06)

Inspelad 25 juni 1959, alt. en eller två dagar tidigare, Stockholm, Sandrew studio. Intervjuare Erik Sandström för Svenska Philips AB. Via Radio Luxenburg sändes programmet ”I väntan på Ingo” inför den första VM-fighten i tungvikstboxning mellan Ingo och Floyd på Yankee Stadium i New York den 26 juni 1959. Intervjun sändes ut som en telefonintervju med Jussi på sitt sommarställe på Siarö. Enligt uppgift från de som var närvarande är inspelningen gjord med Jussi och Erik Sandström sittande i Sandrews studio i Stockholm. En delvis fejkad intervju.

Lyssna på intervju nr. 5


Intervju 6. 16:11 min. På svenska. (Inspelningsnummer 59.08)

Inspelad 30 oktober 1959. Stockholm, Sveriges Radio, studio. Intervjuare är Bo Teddy Ladberg, SR:s musikavdelning. Sändes för första gången den 1 november 1959.

Lyssna på intervju nr. 6


Intervju 7. 2:37 min. På engelska. (Inspelningsnummer 60.02)

Inspelad 5 juli 1960, Falun, Dalarna, Sveriges Radio. Intervjuare är Antony Baird för SR, Radio Sweden.

Lyssna på intervju nr. 7

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi