Texter till vissa sånger och arior

I samband med utgivandet i början av 2016 av CD:n JSP682, som innehåller Jussi Björlings tidigare outgivna konsert i Köpenhamn 1959 och hans Voice of Firestone-konsert 1952, publiceras för första gången på denna webbplats texter till sånger och arior ur hans repertoar.

Texterna till alla sånger och arior på JSP682 utom de som sjungs på engelska finns med. Vi hoppas kunna fortsätta att lägga till material. Först kommer texten på det språk Jussi använde, sedan en engelsk översättning av denna och för italienska och franska texter även en svensk. Om han inte sjöng på originalspråket, publiceras också den ursprungliga texten.

För att göra det lätt att följa med i översättningarna, är de så trogna som möjligt mot originalet, utan att ta hänsyn til rytm och eventuella rim. Texten har naturligtvis måst anpassas till engelskt resp. svenskt språkbruk, till exempel vad ordföljden beträffar, men strävan är alltid att viktiga ord ska stå så nära sin plats i sångtexten som möjligt. 

Översättningar © Harald Henrysson 2016. Tack till Sue Flaster för värdefull hjälp.

Bachanal

Come un bel dì di maggio

Demanten på marssnön

Die böse Farbe

Die Forelle

Die Mainacht

Dies Bildnis ist bezaubernd schön

En drøm

En svane

Es muss ein Wunderbares sein

Ideale

Jungfrun under lind

La fleur que tu m’avais jetée

L’alba separa dalla luce l’ombra

Nessun dorma

Skogen sover

Säv, säv, susa

Vladimir's cavatina

Zueignung

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi