Jussi som schlagersångare

 

 

JUSSI SKREV I SIN BOK "Med bagaget i strupen" som utkom 1945:

" Jag kanske törs avslöja en hemlighet så här långt efteråt. Det förekom en tid en jazzsångare-whispering- som hette Erik Odde och som blev ganska populär. Han sjöng schlagers av Fred Winter till ackopanjemang av Hans Bingalns jazzorkester. Men Erik Odde försvann som grammofonsångare-ingen visste vart. Det är han som skrivit denna bok."

Av de de titlar som Jussi sjöng in mellan januari 1932 och oktober 1933, utgavs 12 utgavs under pseudonymen "Erik Odde". På de här skivorna sjunger Jussi bara med halvröst, ibland i falsett liksom andra crooners på den tiden. Erik Odde var, vad man brukar säga på den tiden "refrängsångare". Det var alltså dansmusik där orkestern var huvudpersonen och refrängsångaren mest gästspelade. 

Skivorna utgavs liksom de som han sjöng in under sitt rätta namn under samma period, på skivmärket HMV (Husbondens röst) med de plommonfärgade etiketterna. Vid sidan av de tidigare Colombia-inspelningarna hör Erik Odde-sidorna till de mest sällsynta bland Jussis skivor.

Nämnas bör att det förekommer några fel i citatet från Jussi. Hanns Bingang hette orkesterledaren och han medverkade bara på tre av de sammanlagt tolv Erik-Odde-sångerna. Någon sång av Fred Winter fanns inte med, däremot dirigerade han ett par av dem. Det var inte bara var Bingangs jazzorkester som ackompanjerade Erik Odde. Även orkestrar under ledning av Fred Winter, Håkan von Eichwald och Folke Andersson var inblandade.

Lyssna på kärlekens sång med Erik Odde

Jussi spelade också in schlager under sitt rätta namn, då oftast med orkester under ledning av Nils Grevillius.

Hela Odde-repertoaren med de tolv inspelningarna finns på cd, Jussi Björling Collection, vol 6, Naxos, skivnr. 8.110790.

 

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi