Upprop för Jussi Björlingmuseet    

"Med stor sorg och bestörtning har vi tagit del av beskedet att Borlänge kommun beslutat att lägga ner Jussi Björlingmuseet vid årsskiftet. Med beaktande av Jussi Björlings unika ställning i svenskt och internationellt musikliv i kombination med hans starka lokala förankring uppfattar vi beslutet som djupt olyckligt.

Jussi Björling föddes i Borlänge för snart 110 år sedan. Efter att ha inlett sin sångarbana före fem års ålder kom han under en trettioårig operakarriär att inta en unik position bland svenska sångare, i Sverige och utomlands. Den positionen innehar han än idag, sextio år efter sin död. Vid millennieskiftet blev han i flera internationella medier framröstad som den främste bland 1900-talets stora sångare, av såväl kritiker som publik. Tvärtemot vanligt förekommande fördomar om opera som finkultur, var Jussi Björling i högsta grad uppskattad av hela folket. Under andra världskriget vann han en omröstning som den populäraste rösten i svensk radio, före en lång rad storheter inom populärmusiken, och den folkligheten behöll han till sin död. Hans position, inte minst internationellt, har snarast stärkts under åren efter hans bortgång. Han tjänar alltjämt som förebild och inspiration för sångare världen över och han vinner ständigt nya lyssnarskaror genom sina oöverträffade inspelningar.

Det är på sätt och vis ett världsarv som kommunen nu väljer att låta gå om intet. Ett världsarv är naturligtvis inte enbart av lokalt intresse utan även globalt. Museets samling av föremål, arkivkopior av inspelningar, skivutgåvor i alla format, recensioner, personliga dokument, foton m.m. gör Jussi Björling till en av världens mest väldokumenterade sångare. Det får inte skingras!

Vi vill därför verka för en annan lösning; en lösning värdig Sveriges och en av världens främsta sångare genom tiderna.

Vi vill att museet behålls i Borlänge eller om det inte är framkomligt, att staten engagerar sig och skapar ett nytt museum i Stockholm."

Organisatörer av uppropet är Jussi Björlingsällskapet och Kungliga Operans Solistklubb

Om du vill stödja uppropet, skicka ditt namn och bostadsort till oss med e.mail: jussibjorlingsallskapet@gmail.com

Klicka här för en lista på dem som t.o.m. 21 december 2020 stödjer uppropet. Många betydelsefulla i Sverige och utomlands har undertecknat listan.


 

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi