Jussi Björlingmuseet läggs ner

Med stort beklagande måste vi meddela att Kultur- och fritidsnämnden i Borlänge beslutat lägga ner Jussi Björlingmuseet vid årsskiftet.

Diskussioner inom kommunen om museets framtid har pågått i flera år, ”på grund av vikande intresse och besöksantal”, och att det skulle tvingas lämna den nuvarande byggnaden har länge varit ganska klart. De tre Jussi Björlingsällskapen sände tillsammans med Lars och Ann-Charlotte Björling och ett antal personer aktiva på musikområdet den 29 april 2020 ett brev till ansvariga inom kommunen med begäran om svar på ett antal frågor om museets framtid. Detta besvarades inte i sak förrän den 23 november, av verksamhetschefen för kultur-och fritid Patric Hammar, och den 24 november togs beslut i frågan av Kultur- och fritidsnämnden.

Av Hammars svar framgår att det nu inte är fråga om en flyttning av museet, utan att inget separat Björlingmuseum kommer att finnas sedan det nuvarande stängts den 1 januari. Av utställningen ska ”utvalda delar exponeras på lämpligt sätt i bibliotekets lokaler” (eventuellt i den närliggande lokalen för Borlänge Modern, BOMO). Ingen person med detaljkunskaper om ämnet kommer att anställas och ingen hjälp till forskare erbjudas. Troligen kommer biblioteket inte att sköta någon försäljning med anknytning till Jussi Björling.

Vi kan tillägga att de omfattande depositionerna från familjen Björling som är en väsentlig del av museets utställning inte kommer att vara tillgängliga för den nya utställningen.

Jussi Björlingsällskapets medlemmar och andra har alltså en sista möjlighet att besöka museet under de 16 dagar i december, då det är öppet (tisdag - fredag kl. 12-17; julafton, juldagen och nyårsafton stängt) och ta del av utställning och arkiv eller göra inköp ur det omfattande sortimentet av skivor och minnessaker. Självfallet är det viktigt att de rekommendationer om resor och kontakter som utfärdats på grund av coronaläget följs, och beställningar kan även skickas per post.

Sällskapets årsmöte kan nu givetvis inte som planerat äga rum på museet. Även efter den 1 januari kommer dock museichefen tills vidare att vara tillgänglig på telefon och mejl. Det är oklart hur länge försäljningen per post kan fortsätta. Vi kommer att hålla medlemmarna informerade om detta.

Museichefen Jan-Olof Damberg nås på telefon 0243-74240; mejl: jan-olof.damberg@borlange.se. Den som önskar framföra synpunkter till kommunen på beslutet kan till exempel göra det till kultur- och fritidschefen: patric.hammar@borlange.se, eller kommunstyrelsens ordförande: jan.bohman@borlange.se.

Vi hoppas att det i framtiden ska gå att bygga upp ett Jussi Björlingmuseum igen på annan ort!

Styrelsen

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi