”Lussi med Jussi” med tenoren Jon Nilsson

Lördagen den 17 december 2022 ägde höstens enda medlemsträff, tidigare kallad ”Lussi med Jussi”, rum i Höstsols lokal ”Stallet” på Kaplansbacken. I väntan på att dagens program skulle börja bjöds det på glögg, kaffe/te, saffransbröd och pepparkakor. Juleljusen var tända och gav en mysig och varm atmosfär. Klockan 13.00 hade 38 medlemmar och gäster infunnit sig, och det var så dags att inleda dagens program.

Undertecknad hälsade alla hjärtligt välkomna och presenterade därefter våra musikgäster, som denna dag var tenoren Jon Nilsson och pianisten Folke Ahlin. Vi fick först lyssna till två underbara sånger av Hugo Alfvén, ”Jag längtar dig” och ”Skogen sover”, vackert och innerligt framförda.   Därefter följde Jean Sibelius’ mer dramatiska ”Säv, säv, susa”, sjungen och ackompanjerad med känsla och temperament.


Jon Nilsson
   


Folke Ahlin

 

Sedan var det dags för Nils-Göran Olve att träda fram för att intervjua Jon Nilsson. Jon berättade att de nu efter pandemin åter har kommit i gång på Stockholmsoperan med repetitionsarbetet. Han har sjungit flera soloroller, varav många i nyskrivna verk, men också mycket i operans kör. Man har repeterat en hel del med personregi och temperament. När Nils-Göran undrar hur man får ihop detta med både kör och solo, menar Jon att det funkar bra planeringsmässigt. Viktiga sånglärare har varit Arne Lundmark och Klaus Lewinsky. Jon har även framträtt som evangelist i oratorier, samt sjungit med i Eric Ericsons Kammarkör samt vid framförandet av Brahms’ ”Requiem”, med Radiokörens veterankör. Jussi Björling har alltid varit en stor förebild för Jon.  En Jussi-favorit är Emil Sjögrens ”Jungfrun under lind”.


Jon Nilsson spelar fiol

 

Som härlig avslutning fick vi därefter lyssna till Alfredos recitativ ”Lunge da lei” och aria ”De’miei bollenti spiriti” ur Verdis opera ”La Traviata”.  Det blev uppskattande applåder från våra medlemmar, och våra musiker fick mottaga varsin vacker amaryllisbukett. Därefter följe en kort paus.   

Vi fortsatte sedan vårt program med ”Spisa Jussi”. Det är alltid mycket högtidligt att få sitta där tillsammans och njuta av Jussi Björlings röst. Denna dag var det John Erik Eleby, som med sitt stora kunnande och sina fina presentationer av Jussis inspelningar bjöd oss på en mycket njutbar stund. Bland annat fick vi lyssna till två olika inspelningar av Adolphe Adams julsång ”O helga natt”.


John Erik Eleby

 

Härefter avtackades Kjell Olsson, som har varit med i vår träffgrupp och skött den tekniska apparaturen och själv presenterat många Jussi-inspelningar men som nu har valt att avgå.  Sedan var det dags att avsluta dagens medlemsträff, och vi önskade varandra en riktigt God Jul samt ett Gott Nytt År.

Berit Sjögren

 

           

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi