Musikfesten i Strömsbruk tillbaka

I nästan två decennier har Jussi Björlingsällskapet anordnat en ”minifestival” i Strömsbruk, ”Jussifest”. Stefan Olmårs, sekreterare i sällskapet, är den som i alla år varit huvudman för festivalerna. Valet av ort kommer sig dels av, att Jussi Björlings far, David, föddes här, och dels av, att det här finns en utmärkt lokal för ändamålet, Strömshall.

Programmet inleddes lördagen den 3 september med att Ströms Bruksorkester med hundraåriga anor gav en konsert under en timma. Därefter följde huvudnumret, tre unga sångare, sopranen Sabina Bisholt och tenorerna Fabian Düberg och Markus Pettersson, som framförde femton sånger och operaarior, de två förstnämnda tillsammans med pianisten Bengt Andersson, som också framförde ett eget nummer, Franz Liszts ”Waldesrauschen”. Markus Pettersson ackompanjerades av sin fru, pianisten Amanda Elvin.

Den fulltaliga publiken bestående av medlemmar i Jussi Björlingsällskapet och personer boende i trakten, fick först höra Fabian Düberg, som inte bara intresserar sig för sång utan i hög grad också för den sceniska framställningen. Sabina Bisholt är en mogen artist och har bl.a. sjungit Mimi i Puccinis La Bohème på Stockholmsoperan. Markus Pettersson är tidigare mottagare av Jussi Björlingsällskapets stipendium, 2015. Han har en lyrisk-dramatisk röst och har bland mycket annat sjungit Rodolfo i La Bohème.


Fabian Düberg

 


Sabina Bisholt

 


Markus Pettersson

 

Efter att en middagsbuffet serverats, fortsatte programmet på lördagskvällen med fortsättning på söndagsförmiddagen med att operaspecialisten Nils-Göran Olve samtalade med artisterna.


Fabian Düberg, Amanda Elvin, Markus Pettersson och Stefan Olmårs

 

Experten på Jussi Björling och hans karriär, Harald Henrysson, spelade och kommenterade några av dennes inspelningar initierat, och slutligen berättade trubaduren Jan Hammarlund om sopranen Hjördis Schymberg, Jussi Björlings favoritmotspelerska i Stockholm, och som Jan Hammarlund skrivit en bok om.


Harald Henrysson

 

En ny festival lär det bli i Strömsbruk nästa år, om Stefan Olmårs får bestämma. ”Jag håller på så länge jag orkar”, säger han.

Text och foto: Calle Friedner

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi