Jussifesten i Strömsbruk

Konserten inleddes med Ströms Bruksorkester under ledning av Rolf Hedvall.

Tenoren Marcus Petterson inledde sångavdelningen med att framföra "Aftonstämning" av Körling och "Kung Heimer och Aslög" av Söderman.

Paulina Pfeiffer, sopran, fortsatte med "I could  have dance all night" ur My fair Lady av Lowe. Därefter "Mimis aria" ur La Bohéme av Puccini. 

 

Himani Grundströ
Himani Grundström från Delsbo


Paulina Pfeiffer och Marcus Pettersson i en öm scen ur La Bohéme

 

 

Marcus Petterson och Paulina Pfeiffer sjöng sedan duetten ur La Bohéme ” O soave fanciulla”.

Den unga sopranen Himani Grundström från Delsbo sjöng två nummer; "Adeiu notre petit table" ur Manon Lescaut av Massenat samt "Tornami a vagheggiar" ur Alcina av Händel.

Himanis Grundströms ackompanjantör, John Beck, spelade ett solostycke på flygeln av Rachmanninov, "Vocalise".

Paulina Pfeiffer återkom med att framföra "Flickan kom ifrån sin älsklings möte" av Sibelius och "O mio babbino caro" ur Gianni Schicci av Puccini.

Marcus Petterson sjöng "O säg när skummande vågor" ur Maskeradbalen av Verdi samt "Blomsterarian" ur Carmen av Bizet.

Samtliga sångartister framförde extranummer, Himani Grundström "Melodi" av Stenhammar, Paulina Pfeiffer och Marcus Pettersson "Time to say goodbuy" av Sortini, Marcus Petterson "Två mörka ögon" ur Cirkusprinsessan av Kálman. Det sista extranumret var duetten "Dryckesvisan" ur La Traviata av Verdi med Paulina Pfeiffer och Marcus Pettersson.

Marcus Pettersson och Paulina Pfeiffer ackompanjerades av Lennart Eng och Himanis Grundström av John Beck.

Konserten avslutades med allsång; "Land du välsignade".

 

Efter buffén avslutades dagen med att Jussis dotter Ann-Charlotte Björling intervjuades på scenen av Stefan Olmårs och publiken fick önska sina Jussi-favoriter.  

Ann-Charlotte berättade bl.a. om när hon fick följa med Jussi vid skivinspelningar i Rom och New York som var oförglömliga upplevelser  för henne.

När Jussi uptträdde på Skansen och Gröna Lund satt Ann-Charlotte precis nedanför scenen och skrek till sin pappa; "sjung Because" vilket

Jussi alltid gjorde. Ann-Charlotte sa med eftertryck att  "Jussi var en mycket snäll, omtänksam, glad och busig pappa".

Kvällens sista önskning var Jussi som "Erik Odde" framförande det passande numret "Säg mig god natt".

Vill du se hela konserten från Strömsbruk på dvd beställer du via Stefan Olmårs. Priset är 150 kr inkl. porto.

Kontakta Stefan Olmårs tel. 0651-260 00 eller e-posta: stefanholzpartner@telia.com

På förmiddagen den andra dagen berättade först Johan Adlercreuts om Strömsbruks spännande historia. Johan driver tillsammans med sin fru vandrarhemmet i Strömsbruk.

 

En världsbaryton reflekterar

Håkan Hagegård f. 1945, reflekterade över sitt liv som sångare under temat "Scener ur ett himla liv".

Hagegård debuterade som Erik i Värmlänningarna i Ransäter 1965.
Studerade vid musikhögskolan i Stockholm och Mozarteum i Österike. Debuterade på Stockholmsoperan 1968 som Papageno i Trollflöjten och på Metropolitan 1978 och därefter framträtt bl.a. på Carnegie Hall, Glynderbourne, Covent Garden, La Scala, Wiener Statsoper, Opera Basstille Sydney Opera House, Deutcher Oper i Berlin.

Bland rollerna bl.a. greven i Figaros Bröllop, Guglielmo i Cosi fan tutte, greven i Capriccio och Wolfram i Tannhäuser. För den stora publiken är Håkan mest känd som Papageno i Ingmar Bergmans inspelning av Trollflöjten.

Hagegård är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och den förste innehavaren av Birgit Nilssons professur i sång vid Kgl. Musikskolan i Stockholm och innehar en professur vid Norges Musikskola i Oslo.

Hagegård avslutade sin sångkarriär 2005 efter att sönerna sagt ”Farsan nu blir du inte bättre” och ser med stor glädje tillbaka på sin sångkarriär och sprider nu den klassiska musikens evangelium och anordnar Masterclass.

Efter föredrag samtalade Håkan Hagegård med Nils-Göran Olve och publiken fick ställa frågor.

Två dagars Jussifest i Strömsbruk avslutades med att Stefan Olmårs önskade publiken välkomna nästa år igen.


Håkan Hagegård och Anne-Charlotte Björling trivs tillsammans

 

 

 

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi