Styrelsens Jussifavoriter

Hans Thunström, Sällskapets vice ordförande, presenterar sin favoritinspelning med Jussi.


Jussi vid repetitionen den 5 augusti 1960 med Göteborgs Symfoniorkester

 

DEN SISTA inspelningen av Jussi gjordes 5 augusti 1960 i Göteborgs konserthus, och den är en av hans allra bästa! Jussi har gjort ett outplånligt intryck på Sveriges framsida, och då Sällskapet 2007 i detsamma konserthus arrangerade en Jussi-presentation med Yrsa Stenius och Bertil Bengtsson kom det inte mindre än 900 åhörare, varav många hade hög ålder. På en fråga om någon hade närvarit på denna sista konsert, räckte ett femtiotal upp händerna. När sedan Jag längtar dig spelades från just den konserten, blev stämningen elektrifierad.

 

I sin bok The Jussi Björling Sound- A Recorded Legacy gör Stephen Hastings ibland generella jämförelser med andra tenorer. Han skriver på sid 3 att om vi söker ”en kombination av en livsförstärkt musikalitet och ren röstprakt, då står Björling ensam. Varken Caruso, eller Beniamino Gigli, eller Pavarotti erbjuder ett sådan långt, intensivt och varierat musikaliskt nöje.”

Jag längtar dig från 1960 är passionerad, storslagen och andlöst vacker, just en sådan inspelning som bekräftar Hastings omdöme. Lyssna och hänförs!

 

Inspelningen är utgiven på Bluebell ABCD 092, Fram för framgång

Klicka på skivomslaget och lyssna på Hans Thunströms favoritinspelningen med Jussi

 

 

 

 

 

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi