Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs, Sällskapets sekreterare, presenterar sin favoritinspelning med Jussi.

2001 HÖLLS den första konserten till Jussi Björlings ära i Voxna kyrka. I samband med detta upptäckte jag att Jussi Björlingsällskapet fanns. Jag gick med som medlem och eftersom det inte kostade så mycket mer gick jag även med i Jussi Björling Society USA. 

2002 kom en inbjudan till en kongress i New York om Jussi. Jag åkte dit. Under kongressen fick vi höra en inspelning av Nessun dorma med Jussi. Inte många hade hört denna version förut och den blev något av en sensation. Det är den Nessun dorma som även den finns på Bluebell ABCD 092, med titeln Fram för framgång, spår 13.

Ljudet är snarast miserabelt eftersom det är avspelat av en radiosändning. I mitten av arian är det bara orkestern som hörs och man slås av hur dåligt ljudet är. Men så kör Jussi igång igen och man glömmer ljudproblemen. Tempot är ovanligt långsamt och svårsjunget. Men Jussi sjunger med bravur och avslutningen är närmast hysteriskt bra. Om man kan bortse från ljudkvaliteten.

 


I samband med en Jussifest i Voxna frågade mig en dam om råd om vilken cd hon skulle köpa av de cd, som fanns till salu. Jag rekommenderade förstås Fram för framgång. En tid därefter ringde hon och skällde ut mig för att ha rekommenderat en så usel cd. Hon kunde tydligen inte bortse från ljud-kvaliteten.

I samband med de konserter jag arrangerar i Voxna och Strömsbruk, efter buffén, sitter vi på kvällen och lyssnar på Jussi. Man skall inte gå hem från en Jussifest utan att ha hört Jussi, tycker jag. Åhörarna får själva önska vad man vill höra. I flera år har denna Nessun dorma spelats och ett år tänkte jag att inte skulle ta med den, för att variera det hela.

 

Då kom en liten handskriven lapp skickad fram genom publiken till mig: "Spela Nessun dorma!"  Sen dess är den med varje gång.

Ofta har jag haft någon sångare med, som sjungit med Jussi och som kan berätta hur det var. Ett år när Hovsångerskan Kerstin Meyer var med log hon efter att vi spelat denna Nessun dorma och sa att hon kände att det var en tvekamp mellan Jussi och dirigenten Tor Mann om vem som kunde agera långsammast av de två.

 


Tor Mann 1894-1974

Mellan november 1944 och september 1945 sjöng Jussi tre gånger i radio under ledning av Tor Mann, som då var chef-dirigent för Radioorkestern. Den 10 november 1944 var Jussi solist vid en offentligt radiokonsert i Konserthuset i Stockholm som ingick i "Stockholmsmusikernas festspel". I inspelningen från denna konsert med Nessun dorma ger Jussi en strålande, lyrisk intensiv tolkning i Manns långsamma tempo.

 

Klicka på skivkonvolutet och lyssna på Nessun dorma från 10 november 1944, min personliga favorit med Jussi Björling.

 

Stefan Olmårs

Sekreterare i Jussi Björlingsällskapet

Tel: 0651-26000

Mail: stefanholzpartner@telia.com

 

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi