Jussi-film uppmärksammad i USA

OPERA NEWS, USA:s mest kända operatidning och knuten till Metropolitanoperan, publicerar i februarinumret en halvsidesrecension av filmen "Jussi i våra hjärtan" med rubriken ”Jussi Björling: He Sang with a Tear in His Voice”, Torbjörn Lindqvists dokumentär till 100-årsjubileet 2011. Den visades då på digitala biografer i Sverige och kom sedan ut här på DVD. I USA gavs i fjol en version med engelsk text ut på märket Kultur, och det är den som recenseras.

Recensenten Ira Siff konstaterar att även om filmen inte är så omfattande till sitt upplägg, ”förmedlar den i sin intimitet en mer personlig känsla än en mer omfattande och ambitiös granskning kunde ha gjort”. Siff är övertygad att ”beundrare av de legendariske tenoren säkert kommer att vilja ha detta videokomplement till biografin och studiet av hans inspelningar; för dem som inte känner till hans verk så väl, kan det väcka aptit på mer”. Siff tycker inte att några scener där skådespelare använts passar så väl ihop med det övriga materialet, men slutomdömet är att ”manuset är välskrivet och filmen är väl regisserad” och att ”som helhet är detta ett vinnande porträtt av en av de verkligt stora sångarna, och så snart man hör hans röst, garanteras det att man får gåshud”. 

 

Den svenska versionen av filmen går att beställa från Björlingmuseet.

Till Jussi Björlingbutiken


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi