Jussi-film uppmärksammad i USA

OPERA NEWS, USA:s mest kända operatidning och knuten till Metropolitanoperan, publicerar i februarinumret en halvsidesrecension av filmen "Jussi i våra hjärtan" med rubriken ”Jussi Björling: He Sang with a Tear in His Voice”, Torbjörn Lindqvists dokumentär till 100-årsjubileet 2011. Den visades då på digitala biografer i Sverige och kom sedan ut här på DVD. I USA gavs i fjol en version med engelsk text ut på märket Kultur, och det är den som recenseras.

Recensenten Ira Siff konstaterar att även om filmen inte är så omfattande till sitt upplägg, ”förmedlar den i sin intimitet en mer personlig känsla än en mer omfattande och ambitiös granskning kunde ha gjort”. Siff är övertygad att ”beundrare av de legendariske tenoren säkert kommer att vilja ha detta videokomplement till biografin och studiet av hans inspelningar; för dem som inte känner till hans verk så väl, kan det väcka aptit på mer”. Siff tycker inte att några scener där skådespelare använts passar så väl ihop med det övriga materialet, men slutomdömet är att ”manuset är välskrivet och filmen är väl regisserad” och att ”som helhet är detta ett vinnande porträtt av en av de verkligt stora sångarna, och så snart man hör hans röst, garanteras det att man får gåshud”. 

 

Den svenska versionen av filmen går att beställa från Björlingmuseet.

Till Jussi Björlingbutiken

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi