MÅNADENS  JUSSI - Januari 2014.

UNDER SIN KONTRAKTSTID vid Kungl.Teatern på 1930-talet avverkade Jussi en lång rad operaroller för första gången. Ser man till exempel på året 1933 gjorde han Alfredo i LaTraviata, Lenskij i Jevgenij Onegin, Froh i Rhenguldet, Vladimir i Furst Igor (Borodin), Mats i Kronbruden (Rangström),  Haroun i Djamileh (Bizet),  Cavaradossi i Tosca, Tamino i Trollflöjten och Elemer i Arabella (Richard Strauss). Därtill sjöng han in ett knippe arior på skiva jämte lätta sånger och hann också med opera- och konsertturnéer i Sverige och Danmark.

 


Kurt Atterberg 1887-1974
Den 27 januari 1934, alltså för 80 år sedan, var det urpremiär på Kungl.Teatern av Kurt Atterbergs opera Fanal med Jussi i rollen som Martin Skarp. Operan handlar om ett bondeuppror i Tyskland på 1500-talet.

 

 

 

 

 

 


Jussi som Martin Skarp, bödelns son

 

 


Jussi som Martin Skarp och Helga Görlin som Rosamund, hertigens dotter

 

 


Nils Grevillius 1887-1974

Vid urpremiären dirigerade Nils Grevillius Hovkapellet och Operakören. Bland övriga medverkande märktes Helga Görlin, Gösta Bäckelin, Joel Berglund och Leon Björker. Den mest bekanta arian är Martin Skarps ”I männer över lag och rätt” där han  ber om att bli befriad från plikten att ärva bödelsyrket efter sin far. Att arian blev mycket populär visar det faktum att Jussi under sin karriär framträdde inte mindre än 23 gånger i rollen.
 
 
 
 

Helga Görlin 1900-1993, Joel Berglund 1903-1985 och Leon Björker 1900-1962

 

 

Jussi sjöng in arian på grammofon den 4 mars 1935 med Nils Grevillius som dirigent. Skivan är överförd till CD på märket Nimbus NI 7835 och Naxos 8.110722S. Skivan blev Jussis enda ”kreatörsskiva”, alltså utförd av den som sjöng rollen vid urpremiären 1934.

 

 

Elisabeth Söderström har berättat att hennes far köpte hem skivan som genast blev dotterns storfavorit jämte Jussis insjungning av "Till havs".

Till sist kan nämnas attt Fanal nyinstuderades någon gång på 1950-talet på Kungl. Teatern. Eftersom det behövdes mycket folk i vissa scener, kunde dessa fyllas av villiga statister av vilka undertecknad utgjorde en.

Lars Hemmingsson, hedersordförande i Jussi Björlingsällskapet.

 

Klicka här och lyssna på Jussi som Martin Skarp ur operan Fanal, inspelad den 4 mars 1934, ur Naxosskivan 8.110722S ”I männer över lag och rätt”.

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi