Sällskapets 25-årsjubileum

I ANSLUTNING TILL ÅRSMÖTET 1 februari 2014 firade Sällskapet sitt 25-årsjubileum genom att bjuda på kaffe och tårta samt underhållning med Stefan Olmårs som presentatör. Foto Jacob Forsell.

 

Här repeterar sångarna Bengt Krantz, baryton,  t.v. och Ulrik Qvale, tenor, med ackompanjatören Anders Wadenberg. Bengt också är Sällskapets ordförande.

 

Jussi inledde underhållningen

UNDERHÅLLNINGEN INLEDDES med två filmade sånginslag med Jussi, ”If I could tell you” av I. Firestone och ”Was ist Sylvia” av Frantz Schubert. Inslagen hämtade från dvd:n Voice Of Firestone, "Jussi Björling In Opera & Song", inspelad 20 november 1950.


Jussi framför "Was ist Sylvia" från den 20 november 1950.

 

Två grundare av Sällskapet minns

Harald Henrysson och Bertil Bengtsson, två av grundarna av Sällskapet, berättade den intressanta historien hur det gick till när Sällskapet bildades den 7 januari 1989 hemma hos Anna-Lisa Björling, Karlavägen 11 i Stockholm.

De som var närvarande var Bertil Bengtsson, John-Erik Eleby, Frank Hedman, Lars Hemmingsson och Harald Henrysson. Dessa personer är Sällskapets verkliga grundare. Dessutom närvarade Anna-Lisa Björling-Barkman och Ulf Barkman samt Lars Björling.

Det allra första medlemsmötet ägde rum 1989-06-03 i Adolf Fredriks skola i Stockholm. Medelmsantalet 1989 var 55 st och medlemsavgiften 60 kr,

Bertils allra starkaste minne från Sällskapets 25-åriga historia är från den 14 juni 1992 då medemmarna besökte Jussis älskade Siarö, arrangerad på initiativ av Lars Björling. Medlemmarna fick gå husesyn med Lars Björling som guide. En oförglömlig upplevelse för alla som var med.


Harald Henrysson och Bertil Bengtsson, två av Sällskapets grundare

 

Artistframträdanden, akt 1

Inbjudna artister var Bengt Krantz, baryton, Ulrik Qvale, tenor och ackompanjatören Anders Wadenberg. Bengt Krantz inledde med "Holbergs aria" ur Maskeradbalen av Verdi. 


Bengt Krantz, baryton och Jussi Björlingsällskapets ordförande

 

Ulrik Qvale fortsatte med ”Sommarnatt" av Mogens Schrader och Anders Wadenberg  avslutade första avdelningen ett solostycke av Fredric Chopin ” Nocturn”.


Ulrik Qvale, tenor

 

Kåseri "The Björling Sound"

Bertil Bengtsson, en av Sällskapets grundare, under årsmötet utsedd till hedersmedlem och en av världens främste Jussikännare, kåserade över temat Hastings bok ”The Björling Sound”. Jussi fick ge prov på sin ädla sångkonst i tre olika inspelningar utvalda av Bertil.

Artistframträdanden, akt 2

På scenen stod nu åter Bengt Krantz som framförde ett av Jussis paradnummer ”L’alba separa dalla luce I’ombra” av Tosti följt av Ulrik Qvale som framförde ”Jeg elsker dig av Edvard Grieg med text av H-C Andersen.

Bengt och Ulrik avslutade med att gemensamt framföra ett medley bestående av ”O Sole Mio” och ”Till Havs”.

Blommor utdelades till de medverkande och Sällskapets ordförande Bengt Krantz avslutade kalaset med att tacka publiken och alla som medverkat. Jussi avslutade kalaset, via ett filmat inslag, och framförde ”In My Garden” av I. Firestone.

Lyssna på artisterna när de sjöng på kalaset!

Som en extra service till dig som inte hade tillfälle att vara med på kalaset eller som vill återuppleva liveuppträdandena kan du på hemsidan lyssna på Bengt Krantz, Ulrik Qvale och Anders Wadenberg. Allt inspelat på plats den 1 februari 2014 av Pelle Jansson.

Klicka på nedanstående länkar och lyssna på fem inslag, med en  sammanlagt speltid 19 minuter.

Holbergs Aria, Bengt Krantz, 5:44    

Jeg elsker dig, Ulrik Qvale , 2.38 

L' alba separa...,Bengt Krantz, 2:29    

Sommarnatt, Ulrik Qvale, 2:39  

Medley, O sole mio och Till havs, Bengt Krantz/Ulrik Qvale, 4:51

 

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi