Månadens Jussi

—konserten på Gröna Lund juli 1956


Jussi på Gröna Lund 19 juli 1956

 

 

JUSSI PÅ GRÖNA LUND och Skansen var en av institutionerna i Sommarstockholms musikliv i drygt 25 år. På Gröna Lund från 1934 fram till 1960 uppträdde Jussi 46 gånger inför storpublik många gånger inför mer än 15 000 åskådare.

80 år sedan Jussis debut på Gröna Lund

Jussi hade gjort stor succé på Tivoli i Köpenhamn vilket resulterade i att även Gröna Lund beslöt att engagera Jussi för utomhuskonserter på Stora scenen, vilket även där blev en stor succé. Jussi debuterade på Gröna Lund den 29 augusti 1934 (för 80 år sedan) och gjorde sin sista konsert den 28 juli 1960. Det var även inplanerat en konsert den 4 september 1960 men den ställdes in på grund av regn.

Ingenstans kunde Jussi föra ut opera- och romanskonstens pärlor till en bredare publik, ingenstans kunde han komma närmare sina åhörare och ingenstans märktes tydligare den sångarglädje som en verklig folksångare måste förmedla.

Under 1950-talet uppträdde Jussi samtliga år på Gröna Lund med undantag av år 1955. Nio konserter spelades in av Gröna Lund och lades i malpåse i Gröna Lunds inspelningsarkiv och blev där upptäckt av Harald Henrysson som ordnade kopior av inspelningarna. 1993 förstördes Gröna Lunds inspelningsarkiv i en brand men lyckligtvis var alla Jussiinspelningar redan kopierade.

De nio konserter inspelade från Grönan åren 1950-60 finns utgivna på cd av Bluebell, skivnr.  ABCD 114. Från åren 1952-1955 finns tyvärr inga bevarade inspelningar.

Gröna Lund 19 juli 1956

När Jussi uppträdde på Gröna Lund den 19 juli 1956, inför 10 000 personer, bandades samtliga åtta nummer och de finns med på Bluebell cd-utgåva ABCD 114 "Jussi at Gröna Lund" med Harry Ebert som ackompanjatör

Om man jämför med tidigare inspelningar från Gröna Lund har Jussis röst nu 1956, även om den behållit den unika Björlingklangen, mörknat en aning och han hade utvecklats från en lysande lyrisk tenor till en sångare som fullständigt behärskade också spinto-repertoaren, något som mycket effektfullt framgår av Celeste Aïda men ännu mera i en praktfull M’appari tutt’amor, kanske konsertens absoluta höjdpunkt.

De fem år som gått hade fördjupat hans tolkningar. Det är intensitet i varenda ton i Martha-arian, och höjdpunkten är lysande. Han uttrycker ren sångarglädje, fullständigt avspänd inför hemmafolket. Men emellanåt är han inte riktigt på topp, som i slutet på La donna è mobile där han sjunger en aning i överkant och H-et låter ovanligt klanglöst.

Han ger emellertid riklig kompensation i Ständchen av Strauss, Pank och fågelfri och även i Bohème-arian Che gelida manina, friare och mera avspänd än i andra inspelningar av samma aria vid den här tiden: det höga C-et sjungs i rätt tonart utan problem. Som sista extranummer sjunger han en av sina signaturmelodier, Land du välsignade och möts av ovationer.

 


Jussi i elegant vit smoking och röd sidenfluga

 

Tidningsrecensioner från 1956

Klicka ett par gånger på tidningsrecensionernan så förstoras de!

 

Lyssna på Jussi från konserten på Gröna Lund 19 juli 1956.

M'appari tutt'amor, 3:46 min

Nu är jag pank och fågelfri, 2:51 min

Land, du välsignade, 3:24

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi