Hänt på medlemsträffen 26 april

Basbarytonen John Erik Eleby och ackompanjatören Gunnel Lundberg
Basbarytonen John Erik Eleby och ackompanjatören Gunnel Lundberg

 

LARS HEMMINGSSON HÄLSADE medlemmarna välkomna och ett speciellt välkomnande riktades till dagens gästartister, basbarytonen John Erik Eleby, som tillhör solistensemblen på Kungliga Operan, och ackompanjatören Gunnel Lundberg som tillhör Operans repetitörer.

 

 

Imponerande djupa toner

John Erik inledde, med sin sällsynt vackra, bäriga och smidiga röst, att framföra två arior ur Trollflöjten av Mozart: O Isis und Osiris och In Diesen heil’gen Hallen. Därefter följde Ständchen av Schubert och avslutade med ett smakprov ur Tannhäuser av Wagner  (enligt John Erik världens kortaste Wagner-aria) där John Erik är aktuell i rollen som Biterolf på Kungliga Operan. Allt mycket fint ackompanjerat av Gunnel Lundberg. 

Ariorna kan avlyssnas länge ner på sidan, inspelat på plats.

 

 


Gunnel Lundberg och John Erik Eleby avtackades med blommar

 

Jussi, mycket närvarande i familjen

John Erik kommer från en mycket operaintresserad familj där morfadern var operasångare och stor Jussibeundrare. John Eriks föräldrar var på 1950-talet ofta på Operan, Skansen och Gröna Lund för att lyssna på Jussi som var mycket närvarande i familjen.

Att John Erik därmed skulle gå på Adolf Fredriks Musikskola föll sig därmed naturligt. Som tolvåring, i början av 1970-talet, hittade John Erik en dubbel- LP i föräldrarnas skivsamling med Jussis mest kända arior och blev därmed Jussifrälst. John Erik började samtidigt spela piano som elev på Adolf Fredriks Musikskola och blev efter elevtiden kvar där som lärare.

Specialarbete om Jussi

1975 hörde John Erik en serie radioprogram med Jussi där bl.a. Harald Henrysson medverkade vilket födde en idé hos John Erik att som tredjeringare i gymnasiet göra ett specialarbete om Jussi. Harald blev John Eriks handledare och försåg honom med massor av material och inspelningar.

Flera år efter specialarbetet tog Harald kontakt med John Erik och tillfrågades om han ville medverka i ämnet "Jussi Björling" i SVT:s ”Kvitt eller Dubbelt” som skulle återuppstå hösten 1986. Prissumman var nu höjd från den ursprungliga 10 000 kr till 48 000 kr. Hur detta avlöpte kan du läsa om längre ner i detta referat.

John Erik, en av grundarna av Jussi Björlingsällskapet

Några år senare bildades Jussi Björlingsällskapet med John Erik som en av grundarna vilket skedde i Jussis bostad på Karlavägen 11 i Stockholm. Bildandet ägde rum den 7 januari 1989 med bl.a. Anna-Lisa och Lars Björling närvarande.

John Erik Eleby ingick i Sällskapets första styrelse och har med sina många kontakter i operavärlden medverkat till framgångarna vid en rad hyllningskonserter till Jussis minne på Kungliga Operan och Folkoperan. John Erik utsågs till hedersmedlem i Jussi Björlingsällskapet 2011 i samband med 100-årsminnet av Jussi födelse.

I början av Sällskapets verksamhet skötte John Erik skivförsäljningen till medlemmarna fram till det att detta togs över av Jussi Björlingmuseet i Borlänge.

Adolf Fredriks gosskörs pianist som blev operasångare.

John Erik har en bred bakgrund i svenskt musikliv och har bland annat verkat som kormästarbiträde vid Kungliga Operan, instuderare och pianist vid Operastudio '67 samt som lärare och körledare vid Adolf Fredriks Musikskola i Stockholm

Efter tiden som lärare och körledare på Adolf Fredrik och satsade John Erik på en karriär som operasångare och utbildades vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm.

Operadebuten som Osmin i Mozarts Enleveringen ur seraljen på Confidencen 1995.

John Erik Eleby tillhör idag solistensemblen på Kungliga Operan i Stockholm. Där har han framträtt i roller som Sarastro i Trollflöjten. Storinkvisitorn i Don Carlos, Sparafucile i Rigoletto, Don Bartolo i Barberaren i Sevilla, Escamillo i Carmen, Biterolf i Tannhäuser. Titurel i Parsifal, Kezal i Brudköpet, Dulcamara i Kärleksdrycken, Talbot i Maria Stuarda, Ferrando i Trubaduren, bland andra.


John Erik Eleby till höger i Don Pasquale på Kungliga Operan

 

 

På Folkoperan har John Erik Eleby sjungit Escamillo i Carmen och Kommendören i Don Giovanni. Han har gjort Don Profondo i Resan till Reims på Göteborgsoperan och titelrollen i Don Giovanni på Norrlandsoperan. Bland övriga roller kan nämnas Colline i La Bohéme, Nick Shadow i Stravinskijs Rucklarens väg. Furst Gremin i Eugen Onegin samt titelrollen i Don Pasquale på Läckö Slottsopera.

Vid sidan av sina operaengagemang framträder John Erik Eleby även som konsertsångare. Han tilldelades 1997 Svenska Dagbladets operapris.

Förutom operasångare är John Erik dirigent, körledare med egen kör, John Erik Elebys kammarkör, samt sångpedagog.

 

John Erik i SVT:s ”Kvitt eller Dubbelt” 1986

Nästa programpunkt var ett kort filmat inslag från SVT:s ”Kvitt eller dubbelt” (48 000 kronorsfrågan) från den 18 oktober 1986 där en 25-årig John Erik ställde upp i ämnet ”Jussi Björling”. John Erik gick så långt som till semifinal där han stupade på frågan var sjöng Jussi konsertant delar av Fidelio på engelska? Svaret var: Cincinnati i USA. Frågorna var sammanställda av Harald Henrysson.

Avslutningsvis fick vi ”spisa Jussi” genom att lyssna på några stereoinspelningar.

 

Lyssna på John Erik Eleby live från medlemsträffen den 26 april 2014.

O Isis und Osiris

In diesen heil´gen Hallen

Ständchen

Smakprov ur Tannhäuser (Biterolf)

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi